自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

即將有個電話面試,係一間外資企業,apply 嘅職位只係junior clerk,除左大路野,例如自己介紹,講下舊工個啲,通常hr仲會問咩同電話面試會講幾耐?

好緊張

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:智力果醬 的帖子

都係大路嘢,介紹自己之類,簡短,但你預會用英文,普通話。

別墅

引用:都係大路嘢,介紹自己之類,簡短,但你預會

原帖由 叉燒媽咪 於 15-08-10 發表
都係大路嘢,介紹自己之類,簡短,但你預會用英文,普通話。
通常會講幾多分鐘?15分鐘?

大宅

好媽媽勳章

要看自己多不話題,我試過2次PHONE IN 都要45分鍾, 再上公司見了2次,每次2小時,不過PHONE IN 可以攤開CV同對家公司INTERNET, 也可以更了解人家做些甚麼,加油

別墅

引用:要看自己多不話題,我試過2次PHONE+IN+都要4

原帖由 montery 於 15-08-10 發表
要看自己多不話題,我試過2次PHONE IN 都要45分鍾, 再上公司見了2次,每次2小時,不過PHONE IN 可以攤開CV同對 ...
45分鐘返工緊,點講45分鐘

大宅

回覆:電話面試通常會問啲咩?

咁好嘅有得約時間,我次次都係突擊架,通常phone in都係問啲大路野,介紹下自己,講下工作經驗咁樣。

別墅

引用:咁好嘅有得約時間,我次次都係突擊架,通常

原帖由 beibeigbb 於 15-08-10 發表
咁好嘅有得約時間,我次次都係突擊架,通常phone in都係問啲大路野,介紹下自己,講下工作經 ...
無㗎,不過聽講有,所以準備定先

大宅

引用:Quote:原帖由 beibeigbb 於 15-08-10 發表

原帖由 智力果醬 於 15-08-10 發表
無㗎,不過聽講有,所以準備定先
哦~ 我做過幾次phone in都係大約10分鐘至15分鐘,你可以寫定啲key words出黎,到時照講都得架。

別墅

引用:Quote:原帖由+智力果醬+於+15-08-10+發表無

原帖由 beibeigbb 於 15-08-10 發表
哦~ 我做過幾次phone in都係大約10分鐘至15分鐘,你可以寫定啲key words出黎,到時照講都得架。

...
有無啲咩特別難嘅問題?我淨係準備左好大路嘅野

大宅

引用:Quote:原帖由 beibeigbb 於 15-08-10 發表

原帖由 智力果醬 於 15-08-11 發表
有無啲咩特別難嘅問題?我淨係準備左好大路嘅野
其實佢都係睇住你份cv黎問,你可以留意下你份cv,會唔會有啲工做唔長,又或者有無一段長時間無野做。

如果好似我咁工種有啲唔一樣,佢都會問點解架。

又試過問我點解會send cv比佢地。

到時記得搵個無人嘅地方,會講得放啲。

大宅

電話interview通常都係hr大路野,主要想了解你多D同初步睇下適唔適合叫去公司面試。除左準備答案,你都可以準備問題問佢架,一方面了解多D公司同職位,另一方面比佢見到你有誠意。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:智力果醬 的帖子

自我介紹 點解想入職 自己點樣能勝任

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我好幾年無見過工,唔知原來而家會phone in, 請問多唔多公司咁做架?

首頁

尾頁

跳至