自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:點解有咗一定要結婚?我生咗兩件都未嫁,做

原帖由 yveoone 於 15-08-10 發表
點解有咗一定要結婚?我生咗兩件都未嫁,做乜為張纸要搞咁多野?最重要錫你
不過人人選擇不同
如果個男人有責任心,點會唔結婚?無謂自己欺騙自己

伯爵府

環保接龍勳章

引用:現實真係有呢種男人?? +

原帖由 danad 於 15-08-10 發表
現實真係有呢種男人??
相信有一大堆

車仔人    發表於 15-8-11 09:30

公爵府

回覆:今集愛回家,大師好過份

如果我係詩詩,一定飛佢啦,肯做BB個爸爸,但又肯做人地老公
當個小朋友長大後,個感覺會好奇怪,點解自己親生父母(又唔係唔見得光),不是兩夫婦呢?
不是陳先生與陳太;而是陳先生與李小姐/女士

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hurt爆

大宅

引用:Quote:原帖由 cc_tse 於 15-08-11 發表你結

原帖由 yveoone 於 15-08-11 發表
簽唔難,但背後要承擔的是否只怕他唔養小朋友?如果我有錢過佢呢?我咪要養佢?我亦可以係拍下走人架,女人唔 ...
當個男有咩冬瓜豆腐菜你就會知結咗同未結婚有咩分別。未結婚,佢有事你無得幫佢選擇,無得幫佢簽紙,有咩事,都係通知佢父母而唔係你。

男爵府

引用:Quote:原帖由 yveoone 於 15-08-11 發表簽

原帖由 Lovelovebear 於 15-08-11 發表
婚姻係法律上嘅保障(包括資產以及物業), 而且係一個認可, 你帶住兩個小朋友出街, 人地叫你x 太你應唔應? 如 ...
我係x小姐唔係x太,係的話我會加落身份証。
點解我阿爸阿媽想要個女婿?生我就應該尊重我選擇,我唔係咐屬品,同樣地6299只想要個生孫的人而唔係真心對新抱好,我亦唔想對住佢地
問心你地都唔多人同6299夾,唔係點解有婆媳板。

男爵府

引用:Quote:原帖由 yveoone 於 15-08-10 發表點

原帖由 eggcarol 於 15-08-11 發表
如果個男人有責任心,點會唔結婚?無謂自己欺騙自己
哈哈,係我唔想嫁,唔係佢唔想娶

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章

教壞人..

伯爵府

引用:點解有咗一定要結婚?我生咗兩件都未嫁,做

原帖由 yveoone 於 15-08-10 發表
點解有咗一定要結婚?我生咗兩件都未嫁,做乜為張纸要搞咁多野?最重要錫你
不過人人選擇不同
其實就咁註冊根本唔需要搞好多野,估計可能簡單過你買份保險。
有左小朋友梗係有個保障好,結左婚一樣可以錫你。

男爵府

引用:Quote:原帖由 yveoone 於 15-08-11 發表簽

原帖由 jemanfong 於 15-08-11 發表
當個男有咩冬瓜豆腐菜你就會知結咗同未結婚有咩分別。未結婚,佢有事你無得幫佢選擇,無得幫佢簽紙,有咩事 ...
選擇醫定唔醫,佢父母點都唔會想佢唔好,但我入院時無check我張纸,佢都可决定。
外國叫by common law

男爵府

原帖由 jemanfong 於 15-08-11 發表
當個男有咩冬瓜豆腐菜你就會知結咗同未結婚有咩分別。未結婚,佢有事你無得幫佢選擇,無得幫佢簽紙,有咩事 ...
選擇醫定唔醫,佢父母點都唔會想佢唔好,但我入院時無check我張纸,佢都可决定。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

yveoone 發表於 15-8-11 13:11
其實簽張紙, 好多方便咗....
婚姻, 可結合, 可解除, 呢樣嘢都唔係好難為啫

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

周慧敏之前成日講一張婚書吾代表乜,结吾结婚都冇所謂,但當倪生肯娶佢,米扑去嫁,口不對心。

伯爵府

周慧敏之前成日講一張婚書吾代表乜,结吾结婚都冇所謂,但當倪生肯娶佢,米扑去嫁,口不對心。

伯爵府

珍珠宮

引用:Quote:yveoone 發表於 15-8-11 13:11 選擇

原帖由 超級特務 於 15-08-11 發表
其實簽張紙, 好多方便咗....
婚姻, 可結合, 可解除, 呢樣嘢都唔係好難為啫
認同

侯爵府

現實真係有呢種男人??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Lovelovebear 於 15-08-11 發

原帖由 yveoone 於 15-08-11 發表
我係x小姐唔係x太,係的話我會加落身份証。
點解我阿爸阿媽想要個女婿?生我就應該尊重我選擇,我唔係咐屬品 ...
所以我咪話價值觀唔同囉, 我可以接受唔擺酒唔大搞, 但我接受唔到無名無份幫人生左兩個小朋友出黎…未結婚過年應唔應該派利是呢?父母當然要尊重仔女決定, 但佢地嘅心情又係另一回事, 你自己都有子女, 我相信你都希望佢地將來畢業後正正經經成家立室吧

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

唉~
我老公男家果邊就有一位係咁囉

之前同一個大家差不多年紀既拍拖
拍左成10年了
個女仔想結婚,但佢唔肯
個女仔就同佢分左手。

依家佢又識左另一個後生女...
話想同人結婚喎,但個後生女未玩夠

唉~唔明呢D男人咩思想
其實呢d年代話不婚主義
可能好多呢種人...
但我覺得大前提係兩個思想一樣囉
男同女都覺得唔需要張紙既,大家只係一齊拍拖我覺得冇問題

但往往成日都係遇上不對的人,不對的時間。
大家浪費青春,到頭一場空

子爵府

現實真係有呢種男人??
緊有啦 好多人覺得張紙好無謂 即使係好愛都唔想結

首頁

尾頁

跳至