夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人同c6 有一個三歲半仔仔同四個月大嘅囡囡, 有工人
因為而家一家四口住同一間房, 又因為唔想冷氣機風口位對住bb , 所以c6 要訓地, 但間房有地台的
呢兩日c6 病咗, 今日佢一返到屋企, 吃飽飯就入房訓, 到九點半, 我就先送囡囡上bb 床, 点知佢不停喊 , 要抱, 我安撫佢, 另一邊個仔喺洗手間玩水加刷牙, 我見囡囡ok, 再同大仔刷牙訓時, c6 好嬲咁出咗去訓, 我以為佢唔想比大仔嘈醒所以出咗去, 咁我照暗大仔訓, 訓咗之後, c6 話有嘢同我講:
1. 佢話我完全唔尊重佢, 要佢訓地,其實當初諗住三個人訓床, 但太逼
2. 佢話我自從生咗之後唔理佢, 唔sweet, 又話我fb post 仔囡啲相冇tag 佢, 只tag d 仔囡
3. 話我頭先冇理佢感受, 話佢病, 有乜理由開住房門同大仔刷牙, 我話我要睇住個囡有冇反身, 事實佢今晚扭咗幾次先訓到, 話我應該叫工人幫手, 第一大仔完全唔痴工人, 個囡跟我訓 c6 又訓咗, 点叫工人

其實我哋已經唔係第一次咁鬧交, 相處上係有點問題, 其實我覺得可接受, 但我真係唔知点講, 頭先佢已經有暗示過再咁落去不如唔好一齊

其實我真係有諗過離婚, 唔係話唔愛, 但大家個價值觀同處事方法太多唔夾嘅地方, 我亦唔知点做, 屋企所有嘢都要我諗, 大仔讀k1, 細囡又成日要睇醫生⋯⋯

我喊咗成晚, 我諗我要理性啲諗下一步点做

男爵府

回覆:我應該挽救 或 離婚?

其實我好累⋯⋯

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實好小事姐,坐低慢慢傾下

我為貓狂

男爵府

磨合係咁

兩個人一齊種一盤花係難
兩個人一齊養一隻狗係難
兩個人一齊住係難
兩個人一齊湊大BB係難

你自己EQ都要高D,佢話瞓地唔尊重佢,比我會話,咁第時同仔女又可以講返當年阿爸為左佢地瞓地,父愛幾偉大,ROLEX都多幾隻孝敬老豆啦

FB果單,我會即出個POST示愛,再加句有心唔怕遲,但依然唔TAG佢

小事佢認真啫,但你唔一定要嚴肅回應,遇到激氣小事,別太上心

333s    發表於 15-8-12 08:12

子爵府

回覆:Dreamingday 的帖子

辛苦你,不過唔好忽略c6感受,小事啫,囡囡大d會好好多,加油

民房

其實好小事啫,未至於要離婚呀?

子爵府

引用:本人同c6 有一個三歲半仔仔同四個月大嘅囡

原帖由 Dreamingday 於 15-08-12 發表
本人同c6 有一個三歲半仔仔同四個月大嘅囡囡, 有工人
因為而家一家四口住同一間房, 又因為唔想冷氣機風口 ...
喊咩……你都话佢病左兩日,病左無得静静地体息真係好辛苦,因為我呢兩日都病,c6幫我睇小朋友做家務,我先可以体息,復完快d,如果吾係,都幾辛苦,快d关心吓佢la

男爵府

引用:磨合係咁兩個人一齊種一盤花係難兩個人一齊

原帖由 kkkk9527 於 15-08-12 發表
磨合係咁

兩個人一齊種一盤花係難
但佢頭先好惡⋯我完全冇心情去反dum 佢

男爵府

回覆:sjssjssjs 的帖子

佢返到屋企已經乜都唔使做, 吃飯沖涼訓⋯ 佢明日一定黑我面⋯仲落咗order 叫我放一個仔囡去工人房度訓, 我十億個唔想

子爵府

引用:Quote:原帖由 kkkk9527 於 15-08-12 發表磨

但佢頭先好惡⋯我完全冇心情去反dum 佢
吾好禁la…病左無得体息,仲要聽bb喊声,真係好辛苦,比我都会燜,一次半次算la…

Dreamingday    發表於 15-8-12 03:34

子爵府

引用:佢返到屋企已經乜都唔使做, 吃飯沖涼訓⋯

佢返到屋企已經乜都唔使做, 吃飯沖涼訓⋯ 佢明日一定黑我面⋯仲落咗order 叫我放一個仔囡去工人房度訓, ...
点解吾比bb床呀囡訓?風口位吹到?

男爵府

回覆:sjssjssjs 的帖子

係呀⋯ 對正風口, 所以bb 床放咗窗台, 原本c6 係訓窗台的

翡翠宮

我都覺得你吾理你老公感受

chima_pigpig    發表於 15-8-14 14:29

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

既然有工人,交比工人分擔下!一家四口迫係房亦唔係辦法!大仔k1,可以放手比工人湊!c6要返工又要瞓地,的確幾慘!有時我仔要同我瞓,我c6只可以瞓地,我都叫仔要體諒爸爸,唔好久唔久要同我瞓,因爸爸工作辛苦,夜晚要好好休息嘛!

子爵府

引用:既然有工人,交比工人分擔下!一家四口迫係

原帖由 lojo11 於 15-08-12 發表
既然有工人,交比工人分擔下!一家四口迫係房亦唔係辦法!大仔k1,可以放手比工人湊!c6要返工又要瞓地,的 ...
Agree

子爵府

引用:係呀⋯ 對正風口, 所以bb 床放咗窗台, 原

係呀⋯ 對正風口, 所以bb 床放咗窗台, 原本c6 係訓窗台的
已經要训窗台,依傢連窗台都無得訓,要訓地,c6都無叫你訓地,佢自己训,佢对你幾好,不如你試吓訓地下,感受吓,我没有恶意,只是希望你明白及体諒你c6

男爵府

有時d野要學識放手,仔咁大,應該放手俾工人,真正陪你最後嘅人係你老公,唔駛上來問應該挽救定離婚,問你自己,破壞緊段婚姻嘅人係你,你嘅執著,日頭要返工,夜晚窗台都無得訓,聽見都慘

TiffChan    發表於 15-8-12 13:01

男爵府

我同情你老公喎,地下有地氣瞓得多對身體都不好啦,你好似完全唔concern佢,之後佢病,你唔照顧佢都算仲嘈住佢瞓覺,我本身成日病,所以知道當病緊時心情一定躁啲同想人關心照顧

男爵府

依家啲人,嘈多兩句又話離婚,你仲已經係兩個細路既媽媽

侯爵府

好媽媽勳章

引用:係呀⋯ 對正風口, 所以bb 床放咗窗台, 原

如果我係你老公,感 覺是:
日日返工為頭家,請埋工人服待你地,但自己 係屋企卻一直連床都冇得訓。
生左個大仔,自己的半邊床要讓出,自己一直要訓窗台!
生多個女,連窗台都冇得訓,要訓地下!
一個吾好彩又有左,吾知厠所夠吾多位比我訓、、、
自己連隻貓狗都不如!

白一

chima_pigpig    發表於 15-8-14 14:30
pusalhy    發表於 15-8-14 10:23
oscar0305    發表於 15-8-12 14:21
TiffChan    發表於 15-8-12 13:02
lojo11    發表於 15-8-12 08:30
Hippo323    發表於 15-8-12 08:14

首頁

尾頁

跳至