自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:純好奇,有冇人搭的士未試過遇不快事?

以前返工call固定師傅,好好人,朝朝confirm講早晨好醒神,後來搬左就無搭lu。

而家多數帶住bb搭,有時都遇到d側側膊氹下路嘅司機,但多數好好,會問冷氣會唔會太凍,什至到左專登落車幫我搬bb車嘅師傅。但call車嘅司機多數比較好係真嘅。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:可能我小搭,又無遇過,衰小巴司機就遇唔小

原帖由 mercurycc 於 15-08-12 發表
可能我小搭,又無遇過,衰小巴司機就遇唔小。
紅色小巴司機,好多都惡死,而家年輕司機多左,又無咩禮貌,
有次好鬼驚,我每次坐車都會留意司機,喺個倒後鏡度,見個司機恰下恰下,不停搖頭擦眼,喺條高速公路度好不容易捱到站

珍珠宮

一個禮拜搭兩三次,短途,三四十蚊個隻,so far都係好司機,好彩

toffeechoco    發表於 15-8-12 15:43

象牙宮

引用:Quote:原帖由 mercurycc 於 15-08-12 發表

原帖由 MsBusy 於 15-08-12 發表
有次好鬼驚,我每次坐車都會留意司機,喺個倒 ...
呢d忘命小巴,有小朋友後唔敢坐啦!
好多high 左野去揸車架!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-08-12 發表紅色

呢d忘命小巴,有小朋友後唔敢坐啦!
好多high 左野去揸車架!
我真係覺得佢high左野

象牙宮

引用:Quote:原帖由 mercurycc 於 15-08-12 發表

我真係覺得佢high左野
下次上車前睇清楚司機有係問題先上好呀!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-08-12 發表我真

下次上車前睇清楚司機有係問題先上好呀!
會啦見過一次怕怕

男爵府

鬧粗口同叫落車就未試過,但係爭一段路先到目的地提早叫我落車自己行過去就試過,有時都會嫌短路程開得好chok,同埋有面色睇都試過

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆 toffeechoco 的帖子

試過係旺角的士站等車,因為買左大件嘢,一定要搭的士至得,麻等囉,等左成8個字,前面仲有一個就到我,點知有架的士埋站係隊尾比兩條 茂李上左車,個死人司機仲即刻開車,C6立即 o媽 叉個司機,個司機居然話落左旗。 個司機一d職業道德都無,咁要的士站黎做乜呀,

子爵府

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-08-12 發表我成

原帖由 家文 於 15-08-12 發表
我試過有次搭車期間途中同個司機吹下水,佢收我齊頭數,平左幾蚊

...
係呀係呀,的士司機最like吹水,你有禮貌D,D司機會好順得人,有時真係連過海都只收我單程錢。

其實做人有禮貌D,好口D,永冇蝕底。

男爵府

大家唔好咁天真覺得你有禮貌的士司機一定會有禮貌,呢樣野唔係相對既。

下午4時之後,至7點半之前,你幾好禮貌都好,的士佬都係態度差,因為佢地好怕交更前接到長途客,又或收工時間要過海,或者上半山。所以佢地會好燥底。佢地好怕做一單細銀碼,但之後放低左個客後,空車塞車,又或空車過海,得不嘗失。

其餘時間唔塞車,車等客既情況,司機咪好商與啲囉。

以上係一位好好人既的士司機同我講。

男爵府

我都未遇過, 真係好人居多。 打風8 號都無話加收我錢,但真係搵命博,我主動會俾多d 錢lor。

男爵府

引用:Quote:原帖由+mercurycc+於+15-08-12+發表

有次好鬼驚,我每次坐車都會留意司機,喺個倒 ...
同意, 與其話taxi C 機唔好, 紅van C 機真係90% 正無品。 我試過差d 命都無, 個C 機同位乘客為左d 小事吵, 發左癲架車左扭右扭,我即刻好大聲話你地吵夠味啊,你地唔要命我要啊!!! 仲有d C機超無禮貌,婆婆上車坐低先,慢慢搵散子, 他已不耐煩話上車即刻俾錢啊!!! 跟住剛剛坐滿人要開車啦, 位婆婆遞錢俾他,他唔收,好惡咁話: 一陣落車先啦,叫你arm arm 俾你又坐低!
仲有太多。。 反而我覺得坐taxi 唔會有氣受

子爵府

引用:Quote:原帖由 家文 於 15-08-12 發表我試過

試過有次機場返,老公同個司機傾左幾句,即刻好似搵到知音人係咁傾,但架車就開慢左好多,自此長途唔怕再撩 ...
你講開我都試過類似…我有次腸胃炎又疴又嘔趕住返屋企所以搭的士,的士司機又係同C6吹水吹得好開心,開得好慢…我搭左2/3路程終於忍不住講我好唔舒服,可唔可以開快少少,跟住佢地就無再吹水,轉返正常的士車速

toffeechoco    發表於 15-8-12 17:13

大宅

以前返工日日來回坐的士,星期六仲坐4次。每次都係$40-50,又無試過叫我落車或者黑面。我好懶成日都坐唔跳標的士都無野,依家去遠路程就會打比相熟司機我應該算係好好彩果個

toffeechoco    發表於 15-8-12 17:14

大宅

我遇過..

果次响尖沙咀搭的士, 眼見有部的士剛停車, 我在旁等佢落客後上車, 閂門講地點後, 個司機一聽我話去旺角, 佢即刻大嗌: 落車!! 落車!!
佢係大聲到喝狗咁喝... 我當堂嚇到彈起, 我話: 你唔可以拒載喎 (都心知佢想搵水魚/遊客) , 但佢好串咁答我支旗未發上黎喎, 我有權唔載...咁點丫? ... 我知我可以堅持...但見佢惡形惡相, 態度差成咁, 都費事同個顛嘅鬥, 就算講贏佢車我, 我諗都會驚餐死, 所以自己死死氣落車算, 跟手見佢响前面揀客了.

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

原來都仲有唔少人好似我咁好彩見到好多正面既case慶幸香港地都仲未真係咁得人驚

對唔好彩既朋友深表同情

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

最唔開心嗰次......一上車就後悔,但又唔好意思落返車,個司機喺我上車前原來熄左冷氣開車窗響入面食煙

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:toffeechoco 的帖子

我都算好彩,未遇過

男爵府

可能自己比較少搭的士
所以從來未遇過

首頁

尾頁

跳至