親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我下星期六去Brisbane, Gold Coast

請問有無jm試過係網上訂airtrain tickets?
佢話會比個electronic bar code tickets 我, 跟住點用呢?
因為網上訂飛平d, 有discount.
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

伯爵府

LLK 發表於 15-8-14 10:26
我下星期六去Brisbane, Gold Coast

請問有無jm試過係網上訂airtrain tickets?
我上星期六到Brisbane,現在在gold coast。我之前都是預先上網買airtrain ticket. 付錢後,佢會sent電郵給e-ticket給你,你去到機場上level 3過條天橋就到車站,俾e-ticket個職員scan就0K。去到目的地,出閳前再俾職員睇張e-ticket就可出閳。

子爵府

引用:Quote:LLK 發表於 15-8-14 10:26 我下星期

原帖由 lalalumlum 於 15-08-19 發表
我上星期六到Brisbane,現在在gold coast。我之前都是預先上網買airtrain ticket. 付錢後,佢會sent電郵給e ...
謝謝你啊!訂票應該沒有限時間吧!限的只是日期,是嗎?

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+lalalumlum+於+15-08-19+發表

原帖由 LLK 於 15-08-19 發表
謝謝你啊!訂票應該沒有限時間吧!限的只是日期,是嗎?
是!越早訂越多優惠。
另外,你打算出海睇鯨魚嗎?Groupon有優惠,可參考!

珍珠宮

lalalumlum 發表於 15-8-20 05:20
是!越早訂越多優惠。
另外,你打算出海睇鯨魚嗎?Groupon有優惠,可參考!
我上次都有睇鯨魚,au$175兩大兩小。但睇完之後,冇我想像之中的震撼,感覺麻麻。

珍珠宮

lalalumlum 發表於 15-8-19 21:39
我上星期六到Brisbane,現在在gold coast。我之前都是預先上網買airtrain ticket. 付錢後,佢會sent電郵給e ...
我想問airtrain由Brisbane機場至 Brisbane市內定gold coast?費用貴嗎?
我之前買roo pass,包機場+3個樂園接送,覺得好抵

伯爵府

引用:Quote:lalalumlum+發表於+15-8-19+21:39+我

原帖由 MissMaMa 於 15-08-20 發表
我想問airtrain由Brisbane機場至 Brisbane市內定gold coast?費用貴嗎?
我之前買roo pass,包機場+3個樂園 ...
AUD27,2大1小,我先去Brisbane玩兩天,之後再坐火車去Gold Coast,好快。

我坐巴士去樂園,都準時同快。如果沒人按鐘0R站沒人上車,他們不會停站。

有一晚我在Palazzo Versace吃完自助餐坐巴士回酒店 Broadbeach,真的很快, around 10 mins .

子爵府

引用:Quote:原帖由 MissMaMa 於 15-08-20 發表我

原帖由 lalalumlum 於 15-08-20 發表
AUD27,2大1小,我先去Brisbane玩兩天,之後再坐火車去Gold Coast,好快。

我坐巴士去樂園,都準時同快。 ...
我同你的交通差不多,也會去Palazzo Versace!

珍珠宮

lalalumlum 發表於 15-8-20 10:55

我坐巴士去樂園,都準時同快。 ...

我11日只坐過2程tram,1程bus,全部短程,只係15分鐘左右,off peak hour坐,但我覺得好貴,即使用go card,2大2小,三程要$240港紙。反而坐的士抵,其中一程,由Q1坐去sea world,只係AU$14.5,即係$87港紙。
Roo pass幫我慳唔少,酒店接送,點對點,超方便。

全程一家只用左約$1450交通費。

另外,想請教你,由Brisbane坐火車去gold coast係點坐?價錢大約係?攞定資料下一次去,先謝謝!

伯爵府

引用:+本帖最後由+MissMaMa+於+15-8-20+15:08+編

由Brisbane 去Gold Coast 係搭去Gold Coast 線, 在Nerang站落,然後轉巴士。因我第一間酒店係broad beach,所以我要轉多次Glink.

如果你酒店係surfers paradise, 我提議搭灰狗,係Brisbane Roma Street station上車直達surfers paradise,價錢差不多。

伯爵府

引用:+本帖最後由+MissMaMa+於+15-8-20+15:08+編

人多坐的士真是抵好多

伯爵府

引用:Quote:lalalumlum+發表於+15-8-20+05:20+是

我上次都有睇鯨魚,au$175兩大兩小。但睇完之後,冇我想像之中的震撼,感覺麻麻。 ...
我2大1小AU$134,搭Gold Coast Adventures, 全程3小時船程。一出海已經見到海豚,再過半小時開始見到鯨魚。其實船慢慢駛,一路都見鯨魚。我自已就好開心,d鯨魚游上水面換氣時噴出水花,d陽光與水點折射後見到彩虹時,感覺好奇妙。試過有2次d水花被海風吹起,打落我面時覺得與它們很接近,好難忘!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+lalalumlum+於+15-08-20+發表

原帖由 LLK 於 15-08-20 發表
我同你的交通差不多,也會去Palazzo Versace!
講起嗰次自助餐頗掃慶,本來正享受哪裡的食物及環境之際,突然來了班「自由行」,大聲講嘢不突止,未坐低已經拿走冷,熱盤,還有甜品,最要命是我見到有個男仔拿住個取食物的工具,lick上面d忌廉,然後又去touch其他甜品一下,但最後沒拿起件甜品。

我立即通知manager叫佢take it away.

After that, I left the hotel at once. 同他們一起,我覺得好醜,因為係外國人眼中,我們是同一類人。

珍珠宮

lalalumlum 發表於 15-8-20 21:42
我2大1小AU$134,搭Gold Coast Adventures, 全程3小時船程。一出海已經見到海豚,再過半小時開始見到鯨魚 ...
我坐spirit of gold coast,都係三個鐘,我地都見到不少鯨魚,不過可能我對海洋生物真係冇乜興趣Btw,join左幾個local tour,我地最鍾意騎馬,感覺超好,四驅車遊森林都非常好,捉泥蟹亦唔錯。

珍珠宮

lalalumlum 發表於 15-8-20 21:59
講起嗰次自助餐頗掃慶,本來正享受哪裡的食物及環境之際,突然來了班「自由行」,大聲講嘢不突止,未坐低已 ...
我去咁多日,淨係喺cavill avenue,surfers paradise beach同paradise country見到好多大陸人咋,其他地方,真係唔覺太多。

珍珠宮

lalalumlum 發表於 15-8-20 21:24
由Brisbane 去Gold Coast 係搭去Gold Coast 線, 在Nerang站落,然後轉巴士。因我第一間酒店係broad beach ...
謝謝回覆,灰狗由Brisbane至surfers paradise大約幾錢一個人?

子爵府

引用:Quote:原帖由 LLK 於 15-08-20 發表我同你

原帖由 lalalumlum 於 15-08-20 發表
講起嗰次自助餐頗掃慶,本來正享受哪裡的食物及環境之際,突然來了班「自由行」,大聲講嘢不突止,未坐低已 ...
又有羞家行為既B6出沒,唉!
你未食夠就離開,跟住去第二度食?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+lalalumlum+於+15-08-20+發表

原帖由 LLK 於 15-08-20 發表
又有羞家行為既B6出沒,唉!
你未食夠就離開,跟住去第二度食?
差不多啦,見完冇胃口!

伯爵府

引用:Quote:lalalumlum+發表於+15-8-20+21:24+由

謝謝回覆,灰狗由Brisbane至surfers paradise大約幾錢一個人?
2大1小同train差不多,貴少少,約AUD43。你上greyhound 網睇睇每人幾多。

伯爵府

引用:Quote:lalalumlum+發表於+15-8-20+21:42+我

我坐spirit of gold coast,都係三個鐘,我地都見到不少鯨魚,不過可能我對海洋生物真係冇乜興趣Bt ...
你真大膽,我就怕騎馬啦!

我玩6日Gold Coast, 玩完樂園都冇時間玩其他, 時間真不夠玩。

今日去捉泥蟹,依家天氣一般,多雲,希望遲d好天氣d。

首頁

尾頁

跳至