3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Angelanna37 發表於 16-4-21 14:54

原帖由 misshelen 於 16-04-26 發表
唔該pm埋我,謝謝
Hi! 已pm了,明愛言語教材有網址有電話,你可以打去問有無貨先去。
協康會 有本叫口肌訓練書可以加強配合訓練

大宅

畀面勳章

回覆:言語遲緩治療 (分享)

你好。我想問小朋友發音叔叔叫督督。會吃左s音。g音唔準係咪有言語問題?

感恩每天, 每人, 活在當下!

大宅

引用:你好。我想問小朋友發音叔叔叫督督。會吃左

原帖由 sunoil 於 16-04-28 發表
你好。我想問小朋友發音叔叔叫督督。會吃左s音。g音唔準係咪有言語問題?

...
請問小朋友幾大個?
或者有機會曾經大人覺得佢發音可愛,笑佢,小朋友會覺得好得意,所以會繼續讀錯,等你地開心,所以唔一定有問題。不過一定要讀番正確發音比佢,千萬唔好重複佢讀錯個字。

大宅

畀面勳章

Angelanna37 發表於 16-5-2 23:07
請問小朋友幾大個?
或者有機會曾經大人覺得佢發音可愛,笑佢,小朋友會覺得好得意,所以會繼續讀錯,等你地 ...
3.5 years old, 老師話觀察左佢一個學期, 係有d音發唔準, 但我又唔知係咪佢細未發得準定點, 佢講野好叻, 句子果d完全冇問題.

感恩每天, 每人, 活在當下!

大宅

引用:Quote:Angelanna37 發表於 16-5-2 23:07 請

原帖由 sunoil 於 16-05-03 發表
3.5 years old, 老師話觀察左佢一個學期, 係有d音發唔準, 但我又唔知係咪佢細未發得準定點, 佢講野好叻, 句 ...
甘你要相信老師,因為佢地有準則,句子無問題,而發音有問題,就要留意了!因為3.5歲都唔應該講唔到了!

大宅

yauyau210 發表於 16-10-13 22:00
可否pm賣明愛家居言語治療地址給我,謝謝!

http://sws.caritas.org.hk/CS/RS%20promotion.php

試試搵下呢個網頁

大宅

引用:本帖最後由 Angelanna37 於 15-10-24 19:02

原帖由 Angelanna37 於 15-08-14 發表

想問你女女現在都有4歲幾返咗成年學應該講嘢冇問題?仲有冇去睇speech?

別墅

Angelanna37 發表於 16-11-24 16:13
Hi! 已pm了,明愛言語教材有網址有電話,你可以打去問有無貨先去。
協康會 有本叫口肌訓練書可以配合加強 ...

可pm嗎 謝謝
口肌訓練有令你小朋友說話時清晰了很多嗎?
我仔不太懂用聲,所以說話時比較沙,我亦有點擔心。他現在快四歲。他識講很多野,但咬字不清楚和沙啞。
可分享多點嗎
謝謝你

大宅

gagakong 發表於 16-11-25 07:26
想問你女女現在都有4歲幾返咗成年學應該講嘢冇問題?仲有冇去睇speech?

hi!我仲等緊政府,無做出面訓練,只靠自己同佢努力,評估左比同年遲1年,但覺得現在已跟得上同年了。

大宅

引用:Quote:gagakong 發表於 16-11-25 07:26 想

原帖由 Angelanna37 於 16-12-02 發表

hi!我仲等緊政府,無做出面訓練,只靠自己同佢努力,評 ...

民房

你好,可以分享下言语教材和口肌训练材料信息吗?真的很感谢

男爵府

我仔也是,不過佢仲有自閉傾向,所以全部發展也遲緩

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

可以pm資料給我嗎?我仔仔27個月,剛剛排左政府做評估都要等1年,早幾日我帶左佢去私人機構做評估,言語理解得1歲3個月,如果好似我仔仔咁唔知適唔適合用明愛套教材呢?

別墅

回覆樓主:

可以pm我嗎??謝謝!!

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

請問幾歲會知? BB18個月都唔係好識講嘢。只懂單字,正常嗎?但另一個BB大2個月20個月已經識講好多嘢,中,英都識仲可以成句句子講。

男爵府

vv518vv 發表於 17-1-2 10:33
請問幾歲會知? BB18個月都唔係好識講嘢。只懂單字,正常嗎?但另一個BB大2個月20個月已經識講好多嘢,中, ...

咁要睇佢識講幾多個單字啦!健康院要求bb18個月時, 至少識講及明白10個單字及其意思,之後單字要逐漸增加,及發展至詞語,我個b兩歲半前識講很多詞語及bb話,但未有句子,總之佢講咩bb古怪話我都扮識聽及一定要應佢及比反應佢,鼓勵佢多嘗試說話,結果兩歲半後(真係第30個月),突然一天說句子了,之後知道自己講到(佢自己知道及好有信心),便口不停……可以用「煩」字來形容!

大宅

vv518vv 發表於 17-1-2 10:33
請問幾歲會知? BB18個月都唔係好識講嘢。只懂單字,正常嗎?但另一個BB大2個月20個月已經識講好多嘢,中, ...

放心,每個小朋友都好快慢,18個都仲係細,可能佢唔太鍾意講,你要引導多d,比機會佢去消化詞語,或你講慢d。
佢有無指住d物件,你可以重覆話佢知,物件名稱,自然佢會慢慢講。

伯爵府

回覆 Angelanna37 的帖子

想問問, 但如兩公婆都返工, 工人姐姐只識英文, 買左每日好難做到, 只可晚上做, 午睡前好難, 點算好

伯爵府

仁濟醫院鄭裕彤兒童成長發展中心有語言堂, 有無人試過好唔好? 或有無其他可以分享?

大宅

dmwjw 發表於 17-2-16 16:09
回覆 Angelanna37 的帖子

想問問, 但如兩公婆都返工, 工人姐姐只識英文, 買左每日好難做到, 只可晚上做, ...

Hi!唔緊要,晚上都可以用,但 建議最少用30min時間去講講故事,要講慢d,因為小朋友吸收唔到太快 ,最好口型誇張少少,加d動作,手指 指住張圖卡講緊既位置,指出圖卡物件(手指圈住既)
已pm了,明愛言語教材有網址有電話,你可以打去問有無貨先去。
協康會 有本叫口肌訓練書可以配合加強訓練

首頁

尾頁

跳至