自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢牌見到住我隔離既九十歲獨居婆婆,覺得佢好慘。。
大家住隔離至少十幾年,婆婆一向好壯健同獨立,記性好好
今年農曆年開始,佢記憶開始衰退,一開始經常問我地今日幾號?星期幾? 到最近開始有幻覺,話屋企有0野唔見,好多稀客等等
前幾日(星期日)佢一早煲儂0野,佢廚房好多煙,下午我聽到佢屋企有流水聲(我去望下係洗手間既水喉),見到佢屋企七角咁亂,雪櫃門打開晒。。。。。
佢有幾個仔女,有個女住同座樓上,但係好少見佢仔女黎探訪
琴晚終於見到佢既女,一路幫佢執0野一路大聲鬧婆婆"....搵我黎搞!"

珍珠宮

回覆:感概。。養兒唔一定防老

婆婆好慘

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

大宅

有心既,幾遠每星期都會返黎,無心既,樓上樓下都唔會叫一聲。不過部分都係因果,之前做過某些因,變成今日既果。

多多綠茶    發表於 15-8-19 01:03
Chirley    發表於 15-8-18 16:24

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主得閒或者經過,不如問下佢有咩幫手,怕婆婆獨居有咩事暈低咗都冇人知....

Chirley    發表於 15-8-18 16:25
天生女人購物狂

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我心裡頭從來都係咁諗,

生仔莫望報,

有錢都唔會比佢地知,等佢知道有事要自己攪掂

禁止訪問

男爵府

婆婆90,佢D仔女都唔細,可能身體都唔係咁好。

公爵府

唉....有時自己年紀大真係要安排入老人院(好果d), 有仔女又好的當然最好啦.

但有時照顧一個老人家 (呢個婆婆看似腦退化症), 唔係咁容易. 佢地的記憶時有時無.....

我99得兩個仔, 62死左20幾年, 大伯住在英國10幾年, 我老公返大陸做野, 星期六日才回來. 您話啦, 邊個可以照顧佢呢? (我地今年先結婚).

99試過煲水之後唔記得走左落街.......但次次唔認有件咁既事
請工人 - 唔肯
入老人院 - 唔肯
(佢話佢自己什麼都可以)

直至上年年中, 我同老公講(當時未結婚), 阿99應該係老人痴呆, 佢兩個仔竟然唔知......我老公好怕佢燒死自己, 又怕佢出左街唔見左.

之後夾硬請左個工人(好彩我地能力負擔到, 我大伯當然唔會理啦), 最初日日話個工人做咩跟住佢......好彩請左工人唔夠3個月, 即今年的年初開始, 佢連我老公都唔認得啦.

佢晚上仲會癩尿, 但唔認, 所以唔肯用片片.....工人同佢一間房, 好臭...我唔知佢可以捱幾耐.

佢試過在房的地下大便....嚇死人

如果無左個工人, 我只係新抱, 我唔知我是否可以照顧佢同佢攪屎攪尿, 真係唔敢講.

(我99由頭到尾都唔認得我係邊個, 有時有一日會記得, 但多數唔記得)

總之老左就係慘....見到佢咁自己唔想太長命....

珍珠宮

BK Milk勳章

幾時都要好好對待自己身體

大宅

flyhigh_sabrina 發表於 15-8-18 16:13
樓主得閒或者經過,不如問下佢有咩幫手,怕婆婆獨居有咩事暈低咗都冇人知....

...
我地做鄰居既其實可以做既0野有限(費時比婆婆仔女話我地多事),婆婆已經唔認得我,我琴日有幫佢關雪櫃門(因為近門口),我唔敢入佢屋。。。。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

引用:活到九十幾本來幾有福,我唔想擺到咁耐,唔

原帖由 EVA222 於 15-08-18 發表
活到九十幾本來幾有福,我唔想擺到咁耐,唔識講落去。

大宅

mkmama21 發表於 15-8-18 16:15
婆婆90,佢D仔女都唔細,可能身體都唔係咁好。
係唔細,但係都唔應該比老人家"自生自滅"囉

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:flyhigh_sabrina+發表於+15-8-18+16:

原帖由 tsmun 於 15-08-18 發表
我地做鄰居既其實可以做既0野有限(費時比婆婆仔女話我地多事),婆婆已經唔認得我,我琴日有幫佢關雪櫃門(因 ...
好人難做

天生女人購物狂

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

唉 1家唔知1家事啦

大宅

tsmun 發表於 15-8-18 16:08
大家住隔離至少十幾年,婆婆一向好壯健同獨立,記性好 ...

佢個女
七分正義三分邪

大宅

引用:呢牌見到住我隔離既九十歲獨居婆婆,覺得佢

原帖由 tsmun 於 15-08-18 發表
大家住隔離至少十幾年,婆婆一向好壯健同獨立,記性好 ...
同住一座都甘樣,過份

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至