論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:僱主屋企有冇狗,住邊度,要做乜,contract

原帖由 Jnam 於 15-08-18 發表
僱主屋企有冇狗,住邊度,要做乜,contract有寫,冇寫agent 都應該有講,冇人攞枝槍迫佢做,唔合心意可以唔 ...
講得好

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:可能大家對提出斷約的工人好討厭, 我唔係幫

原帖由 @@baby 於 15-08-18 發表
可能大家對提出斷約的工人好討厭, 我唔係幫呢d 工人, 我相信佢地有部份都係假, 但試問自己, 自己都係打工一 ...
請過你就知係乜嘢一回事,希望你幾個月後仍講得出同一番話

珍珠宮

引用:斷約工人一定要搵agent先搞得. for referen

原帖由 Sindymanman 於 15-08-18 發表

斷約工人一定要搵agent先搞得.
hihi, 好耐冇talk, 你仲記唔記得我

複式洋房

回覆:Jnam 的帖子

thanks for your advice! 第一次搵姐姐, 無經驗所以上來聽下各位意見, 各位嘅忠告收到晒。 果個想斷人約嘅姐姐係我仲考慮緊見唔見之際, 已表示找到新僱主了。

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

男爵府

回覆:請在港有約菲傭, 會唔會好大問題?

我怕你請左個財仔工主或者偷野工主。佢個理由唔係好成立。一來香港好少住家有馬騮,要領牌的。二來如果僱主養蛇,嗰d一般唔平,正常不會俾工人搞。而且工人原居地一般是鄉下,呢d野生動物一定比香港住家多。佢連個理由都作到咁,擺明蠢之餘,仲當你係傻。請唔過丫。。。

別墅

引用:唔好介意我直接講,我對斷約工人幾反感。個

原帖由 Sindymanman 於 15-08-18 發表
唔好介意我直接講,我對斷約工人幾反感。

個工人下年8月先完約,換言之,佢份約已經做左1年啦,如果係溝通 ...
你講得好岩,我之前嗰件衰賓,對佢咁好,有咩好嘢實預佢,佢啲仔女生日實封利是俾佢,呢頭收利是,呢頭跳槽,仲要吼我就嚟生個細女就話走,撬人工人真係好唔要得

大宅

回覆 Gmama 的帖子

AGREE! 佢地D理由, 我係唔會信!講大話不眨眼

大宅

回覆:請在港有約菲傭, 會唔會好大問題

我就繫請佐個斷約工作,之前繫中介同傴一齊講大話,話繫頋主問題。所以斷約工人真繫唔請好過請

複式洋房

回覆:babie2 的帖子

好多謝你. 其實我無完全相信個工人, 佢 話怕蛇, 可能大家住慣市區, 唔知有d 新界地區真係會有蛇, 好似我娘家, 住上水一d 好入嘅圍村, 真係經常有蛇出没, 我細個曾經試過有條成15inch 長嘅蜈公係床度, 我朋友亦都試過揭開張被有條蛇係床入面.....如果我真係有意請果位想斷人約嘅姐姐, 我一定會問佢可唔可以同佢前僱主聯絡了解詳情。

我同意你地所講, 斷約一定有問題, 但又係咪完全係個姐姐問題? 我有個表姐幾年前第一次請工人, 人未到, 佢老公就問保險包唔包運屍費 我地建議買張薄床墊比個工人啦, 冬天好凍, 佢地回覆洗咩對佢咁好? 有得比佢食比佢瞓已經好好試問呢類僱主係咪一定要死忍到2年完約? 自己提出resign 就被標籤有問題, 永不録用! 其實工人都係人, 我唔係幫工人發聲, 請不要誤會, 只係如果真係遇著斷約的, 咪自己了解多d, 自己judge 係咪應該請呢個人。 好老實, 唔請斷約的, 係咪完全係好工人一個?相信大家都認同, 請姐姐真係好睇彩數。

大宅

其實樓主自己都答咗啦, 唔一定係工人問題, 我同意呀, 大家亦都係憑經驗話衰多過好, 世事無一定答案, 只不過大家試過衰人居多, 當然實有好工人自斷or 被斷, 有時真係夾唔夾囉, 選擇權在樓主身上, 但我唔會choose 斷約啫

複式洋房

回覆:請在港有約菲傭, 會唔會好大問題?

我個agent 啱幫我搵咗兩個海外菲,依家約緊skype interview, 希望ok 啦!

大宅

@@baby 發表於 15-8-19 14:06
我個agent 啱幫我搵咗兩個海外菲,依家約緊skype interview, 希望ok 啦!
God bless you....

是福不是禍....

複式洋房

引用:Quote:@@baby+發表於+15-8-19+14:06+我個ag

原帖由 xoshan1025 於 15-08-19 發表
God bless you....

是福不是禍....
Thanks a lot!

大宅

回覆 Jnam 的帖子

講得岩

複式洋房

回覆:@@baby 的帖子

小心agent同姐姐夾口供

大宅

引用:Sindtmama,+多謝你意見,+個姐姐話想break+c

原帖由 @@baby 於 15-08-18 發表
Sindtmama, 多謝你意見, 個姐姐話想break contract 原因係依家僱主有兩隻大狗, 聽唔清楚話咩驚馬騮有蛇, 所 ...
朋友做agent教我話原來passport佢地可以換左新既你咪睇唔到舊record. 好似報失補領咁。

大宅

引用:唔好搶人姐姐啦 +

原帖由 jumug 於 15-08-18 發表
唔好搶人姐姐啦
Agree... Employer 幾唔好都係佢既事,要咩佢自己break contract, break 得人地一樣break得你,除非你住市區日日可以買送,佢有自己房,你一家兩口淨係做清潔煮飯,咁包佢唔走。

侯爵府

其他的我不答。

屋,真的有蛇的! 我朋友西貢的,花園時時有蛇的,她的老外neighbor, 超大膽。親自(追)殺蛇。

斷約(被斷)的,不一定有問題。但,騎牛搵馬的人,我不會用!

首頁

尾頁

跳至