興趣嗜好

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

anixon 發表於 15-8-25 20:44
我兩年多前買,已經唔記得係邊一檔呀~~
有一檔個職員, 佢連邊一棵係無花果都未知呀!! 我諗佢答唔到我.

anixon    發表於 15-8-25 20:55

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

happypiano 發表於 15-8-25 20:49
有一檔個職員, 佢連邊一棵係無花果都未知呀!! 我諗佢答唔到我.

咁應該唔係嗰檔

我買嘅時候唔識種無花果, 同個老闆娘傾咗好耐, 佢教咗我好多種植心得ga~
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

侯爵府

醒目開學勳章

anixon 發表於 15-8-25 20:58
咁應該唔係嗰檔

我買嘅時候唔識種無花果, 同個老闆娘傾咗好耐, 佢教咗我好多種植心得ga~
跨張呢!! 另一檔我問個收銀, 我問佢咩種, 佢答我無花果!! 我答佢: 我想問, 呢D 無花果係咩品種, 我知佢係無花果. 跟住佢答我本地.
兩檔都不相伯重!!

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

happypiano 發表於 15-8-25 21:12
跨張呢!! 另一檔我問個收銀, 我問佢咩種, 佢答我無花果!! 我答佢: 我想問, 呢D 無花果係咩品種, 我知佢係 ...

其實種嘢互相交流心得好重要,如果咩都唔知我就唔會幫襯。

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

別墅

引用:Quote:jojoplanet 發表於 15-8-20 10:11 我

原帖由 anixon 於 15-08-20 發表
當有一個窗台...就好恨有個露台;
當有一個露台...就好恨有個天台;
當有一個天台...就好恨有個花園;
講得好

禁止訪問

回覆:種植樂趣多~~無花果

水晶宮

PANGPANG25 發表於 15-9-8 16:45
我種果棵落哂葉,唔知係咪有病

可能秋天到啩
我嗰d仍然結果中, 好似到聖誕先會落葉~
不過品種唔同可能都會唔同, 影張相來看看吖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 dobbybabie 的帖子

有1仟多萬就得喇......................慢慢搵.

公爵府

引用:Quote:SweetieGirl 發表於 15-8-24 01:29

原帖由 anixon 於 15-08-24 發表
我兩棵無花果都係得80cm高,地方有限...唔可以比佢哋長得太高。
請问你糸咪剪佢控制高度?

我未食过新鮮無花菓,想試下种。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

水晶宮

Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-17 16:32
請问你糸咪剪佢控制高度?

我未食过新鮮無花菓,想試下种。

係呀! 剪佢控制高度~
另外,唔換盆等佢d根唔好生得咁勁~

題外話,請問大頭相是否你亞b? 好打耳呀

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-17 16:32

原帖由 anixon 於 15-10-17 發表
係呀! 剪佢控制高度~
另外,唔換盆等佢d根唔好生得咁勁~
Thx, 系呀,大仔,就黎7岁lu..

你个盤几大呀? 我用盤種糸露台,都要控制size.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

水晶宮

Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-18 05:18
Thx, 系呀,大仔,就黎7岁lu..

你个盤几大呀? 我用盤種糸露台,都要控制size.

大仔好得意呀,傻氣萌萌的...,我個女大佢小小,你重有細仔?

我用12吋花盆,長闊高都係12吋,種咗幾年 size 控制得好好,你打算種咩品種?

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-18 05:18

原帖由 anixon 於 15-10-18 發表
細仔就黎3岁喇。

我人在澳洲,唔知有咩種,要search 下。但我見超市賣果d系深紫紅皮的。

水晶宮

Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-18 13:50
細仔就黎3岁喇。

我人在澳洲,唔知有咩種,要search 下。但我見超市賣果d系深紫紅皮的。

澳洲而家春天,種無花果啱晒時候,你嗰度多唔多小動物、雀仔破壞?

我上次起澳洲比條大蜥蜴追,嚇死我...
最後要放下買路錢(一盒fries) 先可以全身而退

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-18 13:50

我種露台咋,最憎birds, butterflies 同 fruit flies.

我d strawberries 差d比d caterpillars KO 左,好彩我先下手为強! 而家就成日比d fruit flies 偷食,激C我。

讀uni 時糸library 外見过有条米幾長嘅,个个学生圍埋佢影相。

水晶宮

Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-18 17:15
我種露台咋,最憎birds, butterflies 同 fruit flies.

我d strawberries 差d比d caterpillars KO ...

我D無花果間中都會比雀仔偷食

種過一次
strawberries,收成時個女好開心,不過一到夏天就熱死咗~

上次追住我嗰條蜥蜴有一米長,你見嗰條米幾...咁咪好似成年人咁長....嚇死人咩...係咪史前動物嚟ga

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-18 17:15

我D無花果間中都會比雀仔偷食
上年summer 种,今年收成,希望harvest 完佢生runners 出黎,我可以比朋友。

水晶宮

Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-19 04:31
上年summer 种,今年收成,希望harvest 完佢生runners 出黎,我可以比朋友。

你呢棵strawberry好健壯,我之前種的細好多,不過都生過runners ,我記得一盆變三盆好開心 你落咩肥?

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-19 04:31

原帖由 anixon 於 15-10-19 發表
你呢棵strawberry好健壯,我之前種的細好多,不過都生過runners ,我記得一盆變三盆,好開心。 你 ...
Thx 但佢d strawberries 好细粒。

呢度其實系一棵,其它都糸由runners 生的,佢d runners 不停生,生到人都癫呀!

我老公買左水劑嘅肥,开水落泥。

btw 放工去睇左 fig tree, 呢棵約一米高嘅神棍要A$39. 我真糸唔so 佢呀。

水晶宮

Mrs.Kangaroo 發表於 15-10-19 15:17
Thx 但佢d strawberries 好细粒。

呢度其實系一棵,其它都糸由runners 生的,佢d runners 不停生,生到人 ...

A$39...好貴呀! 試吓去Ebay bid 一支 branch 啦!
我之前見到好似幾蚊之嘛, 後來auntie返香港帶咗幾支比我, 幾蚊都慳返~

strawberries 细粒, 但甜唔甜呀?

首頁
23456...7

尾頁

跳至