親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

今次係第2次黎沙巴,行程5天
DAY 1 AA機0955時間好好~但DELAY 1HRS先到沙巴01:55,一早安排好由STEVEN接機,可憐佢等了禾好耐, 好快去到HOTEL 63,亦住返上次家庭房,呢個時候就落大雨,沙巴呢輪都係下午落大雨,上午好好天咁,5點前唱左錢先吾係要行好遠先有得唱錢,所以去附近WISMA 唱錢,同買DIGI卡.

男爵府

唱好錢梗係食野LA~~63樓下行前DD就有估記肉骨茶~開4點,我地喜歡吃三層肉,豬腸,佢個飯就MAMA地,D米吾好碎咁

男爵府

回覆:貓MIMI 的帖子

男爵府

回覆:2015我們的沙巴遊

就黎行前D就到馮業,推介佢地3層COFFEE~~好飲,榴槤牛油多士都好味但覺得舊年食時榴槤濃味D咁,另外LA沙麵也OK的

男爵府

晚上我地決定吃海鮮,雙天上年食過,感覺貴同一般,上年食過係水上清真寺附近既芙蓉蟹坊就抵食同好味,今次去佢竟然搬左黎市中心,近劍魚地標果度,招牌蟹好味我地1家叫了XL SIZE ,濕奶油海虎蝦個汁好正,薑蔥象鼻蛑超鮮甜爽口,好好味,另外必叫招牌豆腐,佢有2層底係STEAM既面係一粒粒類似玉子豆腐配埋個肉醉冬菇汁,我2個小朋友都好喜歡吃,埋單RM 300

大宅

回覆:貓MIMI 的帖子

好睇,仲有無其他行程。
我地一家未去過,宜家開始睇料,希望下年暑期去玩

男爵府

回覆:alungma 的帖子

俾心機寫埋先

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前連去左三年, 今年冇去, 真係好懷念啲海鮮呀~

大宅

超鍾意沙巴!
13年8月去、14年11月又去
依家諗緊12月可能會再去

去幾次都唔悶
因為鍾意出島玩、鍾意周街食野

男爵府

Day 1總結,我地也好喜歡沙巴,天氣無HK咁悶熱,海島水質又好.

1)AA機時間幾好,對於家庭黎講吾錯,AA機兒童雞肉漢堡幾好味,推介
2)住63都幾方便,行去食野買野都得,慳左坐車時間

男爵府

好~~又到DAY 2

今日我地早上係好得閒,所以先落馮業嘆杯3層啡,多士同LA 沙先順帶一提如果自己出島朋友仔而又吾想係島食野,我會去馮業買條方包,好軟熟
係HK帶定罐頭去到BEACH 食,我仔推介咸牛,你可以係沙巴買定CHEESE 都得

食完行落美麗華睇下有咩買,但我只買左一包椰糖,同幾枝飲品

沿路去了劍魚地標影下相,就行返SURIA SABAH 行

男爵府

呢個商場其實無咩好行,但有PADINI 呢間賣鞋,同另一間B字頭既,涼鞋吾貴,但呢度款同SIZE未必最多,推介如果想行街去IMAGO 商場,比較多野行,買鞋買衫買家品~~~
講返SURIA SABAH 係3樓有間超市既CITY GROCER,大家可以去買下手信及日用品

男爵府

63 轉角有間日本野叫Nishiki,我地入左去午餐,講真味道就一般,價錢都吾平3個餐RM 8X,所以可以不去~~
食完仲有時間回房小休~~登登登下午我地去睇Proboscis monkey 同螢火虫
我地BOOK了STEVEN車,車費去KAWA-KAWA 來回RM 400
車程約1小時30分鐘

入場費係2大2細包埋食RM 138

開頭老實未聽過KAWA-KAWA,但STEVEN話近D, 一樣有得睇,我地比較過跟AGENT,其實差吾多,
但自己車C服D LA,所以都係搵STEVEN 車
起程時間2點15分~~~已經見到黑雲添......心諗又落雨

男爵府

去睇螢火虫請準備:
1)防蚊
2)去12蚊店買雨褸,因為怕落雨,買定比較好
3)外套+長褲
4)有既帶埋望遠鏡都好

去到長鼻猴,先食地道茶點,我就MAMA地,我仔女更加吾食.......哈哈STEVEN會陪住一起睇,所以放心溝通無咩問題

天氣涼有利睇呢2樣野,好在坐左陣就無咩雨,都好多隻睇到,睇完又回到上船點
食晚飯,咁迫住都要食D野,2個都有食D,味道就一般LA

食完大約日落時間,又坐15-20分鐘車去螢火虫果度

男爵府

螢火虫好值得睇,我第1次去沙巴就無睇,因為女太細又話坐好耐車,我就怕左,今次無咩特別行程,所以都安排左呢樣,但好值得,我刻意安排初一去睇,因為無咩月光,據說係特別易睇D

當晚滿天也是星星,真係好靚,上到船,有人會引D螢火虫飛埋黎,真係好多好多,佢地經過水面,再飛到埋黎,可細細力捉住,真係好靚,只可能記住,因為是影不到,我一對仔女都話好靚好開心,今次旅程第2日已值回票價,但呢個睇了30MINS就要走,回程有STEVEN車,安全又C服咁回到酒店約9時多,我地就叫DADDY落街買肉骨茶消夜

子爵府

好媽媽勳章

貓MIMI 發表於 15-8-20 13:29
今次係第2次黎沙巴,行程5天
DAY 1 AA機0955時間好好~但DELAY 1HRS先到沙巴01:55,一早安排好由STEVEN接機,可 ...
我上年復活節都係住Hotel 63,今年暑假住新開酒店Hotel Grandis

子爵府

好媽媽勳章

貓MIMI 發表於 15-8-25 13:53
螢火虫好值得睇,我第1次去沙巴就無睇,因為女太細又話坐好耐車,我就怕左,今次無咩特別行程,所以都安排左呢樣 ...
我當日睇都係好多螢火蟲及滿天星,好靚,值得一睇.

子爵府

好媽媽勳章

yipyanyan360 發表於 15-8-25 11:41
超鍾意沙巴!
13年8月去、14年11月又去
依家諗緊12月可能會再去

公爵府

引用:+本帖最後由+貓MIMI+於+15-8-20+14:30+編輯

原帖由 貓MIMI 於 15-08-20 發表

晚上我地決定吃海鮮,雙天上年食過,感覺貴同一般,上年食過係水 ...

男爵府

回覆 NamB 的帖子

Hotel Grandis 係咪近SURIA SABAH 果樹

首頁
12345...7

尾頁

跳至