醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Cath8888 發表於 15-8-24 11:36
老媽排咗5年,社工剛通知有位,但是老媽不太願意入,如果放棄,又要重新排隊,唉!
現在我請了工人在家單對 ...
你可以用家中有現有工人為理由,同社工講可否申請凍結戶口, 如果社工接受的話,你媽便不用由頭排過;如不接受,你媽只有拒絕後三至六個月再入紙.
佢哋有兩條隊,一條活躍,一條非活躍.大家一齊排,假設三年左右排到,活躍的派位啦,非活躍的没有需要不會派位.如有需要就很快派位啦.咁就要洗晒時間.又唔洗晒咗個位.

大宅

回覆:終於輪到政府老人院,但是。。。

你可以要求去日間中心,凍結條隊,到有需要入老人院才activate返,不用重新排過。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:老媽排咗5年,社工剛通知有位,但是老媽不

原帖由 Cath8888 於 15-08-24 發表
老媽排咗5年,社工剛通知有位,但是老媽不太願意入,如果放棄,又要重新排隊,唉!
請你個案社工寫信俾社署申請inactive 院舍,但條件係你要用社區照顧服務,inactive左你仍在舊日子有效期內,待需要時active返

大宅

多謝各位意見!現在會留在家用工人先,老媽始終都還精神加上有要求,亦暫可表達到。遲一些她再老了,未能表達自己的想法和要求,就active 番條隊再排番老人院。有時候我在想,我老了的話,夾硬俾人送去不願意去的地方也會不開心吧!暫時辛苦慳檢d啦。

ecling    發表於 16-4-20 10:13
natjosejim    發表於 16-2-4 11:12
mousepigho    發表於 15-10-11 16:23

公爵府

您媽媽年紀幾大?

大宅

回覆:Cath8888 的帖子

盡量對媽媽好,時間好快,將來佢走你就不遺憾了,因為你孝順媽媽,
將來你就知道,今天的辛苦是值得的,自己仔女睇到也會學到如何孝順父母

ecling    發表於 16-4-20 10:13

大宅

熱血金章

感動。。。

公爵府

回覆 Cath8888 的帖子

要留意, 如到時情況太差, 您active番有位,但評估後太差都會唔收, 就要入私營.要有心理準備政府唔收.....

男爵府

RainbowQueen 發表於 15-8-24 19:16
其實老人院的設備,員工受過訓練,理應比在家照顧理想很多!只要你能夠每天都去探望她,煮她喜歡食的野比她 ...
我都贊同, 但要老人家願意至得
呢個係好難o既一件事!

伯爵府

Jennie 發表於 15-8-27 20:47
排到都好,係5知佢地有冇愛心,有就5怕入。
我媽5月啱啱至開始派緊,因佢中風半身癱了,但我都無法在家照顧 ...

一定要同佢做運動,
鬆關節,
唔係硬咗縮咗就麻煩喇。

別墅

回覆:Jordan_2006 的帖子

我來覆你,有d老人家指甲厚,硬,長,普通指甲钳,剪唔到。剪指甲都有风險,驚好易剪傷人d,特别係食薄血丸果d,唔過意剪傷,出血不止。有d老人唔食藥或者吞唔到,先至搞碎同粥或者糊一起食。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Cath8888 發表於 15-8-24 11:36
叫社工寫信俾社署, 你即用社區照顧服務, 非活躍左條隊佢, 唔洗重新排過~

男爵府

hashtag影視迷勳章

koko2000 發表於 15-11-5 11:18
回覆 Cath8888 的帖子

要留意, 如到時情況太差, 您active番有位,但評估後太差都會唔收, 就要入私營.要有 心理準備政府唔收
koko2000 ,

很想請教, 評估後太差政府點可唔收喎? 不是要比番個安排個老人咩?

如 政府真是唔收, 太差的老人(但5入私營老人院)可以點?

公爵府

回覆 Leung2010 的帖子

評估太差, 一般老人院因為人手的問題, 太差及需要照顧度太多, 政府唔會再比多D錢, 所以唔會收. 好大機會要看看有沒有護養院肯收.....當然位都唔係多.
我朋友的媽媽, 因為太差唔收, 只能在家.....朋友一家真的好辛苦, 但政府唔會理您.

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 koko2000 的帖子

Thanks koko2000
好辛苦, 但政府唔會理您.

伯爵府

政府嘅可以考慮,因為我嫲嫲最後都係響政府老人院,環境很好,又好乾淨!

連我媽有潔癖,都覺得佢老咗如果有呢個質素的老人院,佢會去住!

你睇下有冇辦法hold住間公屋先,如果佢入住左,先得ok先退,唔ok就返屋企啦!

大宅

畀面勳章

引用:Quote:koko2000+發表於+15-11-5+11:18+回覆

原帖由 Leung2010 於 16-01-29 發表
koko2000 ,

很想請教, 評估後太差政府點可唔收喎? 不是要比番個安排個老人咩?
其實政府安老院有分半照顧同全照顧安老院,如果老人家仲精靈,一般排半照顧安老院,但如果排到你,發現老人院情況變差,唔適合住半照顧安老院,咁就要再排全照顧安老院了

禁止訪問

回覆:Cath8888 的帖子

禁止訪問

引用:政府嘅可以考慮,因為我嫲嫲最後都係響政府

禁止訪問

引用:回覆 Leung2010 的帖子評估太差, 一般老人

首頁

尾頁

跳至