醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:終於輪到政府老人院,但是。。。

未派到位前就可以凍結戶口,派到位就唔可以的。

翡翠宮

引用:真係好難取捨伯母是要交還公屋嗎

原帖由 fitfish 於 15-08-24 發表
真係好難取捨

伯母是要交還公屋嗎?
印象中是可以

翡翠宮

引用:我媽都剛剛入住了一個多月,因為私營,所以

原帖由 Jordan_2006 於 15-08-28 發表
我媽都剛剛入住了一個多月,因為私營,所以探病時間都好自由,我就隔日去坐,看看入面工人同院社運作。他是 ...
鐵拑

男爵府

引用:政府嘅可以考慮,因為我嫲嫲最後都係響政府

原帖由 Gopher_Lo 於 16-02-01 發表
政府嘅可以考慮,因為我嫲嫲最後都係響政府老人院,環境很好,又好乾淨!

連我媽有潔癖,都覺得佢老咗如果 ...
想知哪間?邊區?

民房

回覆 福水 的帖子

我媽亦係剛收社工通知,佢又係唔想入住,請問有冇人知道,如果入咗安老院先,過段日子老人家覺得真係適應唔到,可否離開?(唔係放幾日假嗰隻),離開之後如有需要可以再申請嗎?社署會否因此而拒絕?

大宅

回覆 lliikk 的帖子

可以隨時退院,退院要重新再排。如果本身用緊社區服務,90日內只要佢地有位可以即刻用返。

不過妳都係諗清楚先決定試唔試。
一來好老實,人地院舍中間一收一退要做十九幾萬個行政工夫。
二來,如果老人家本身身體差的,特別有認知障礙症的,環境轉變點都會差左少少。唔係話老人院差,但一入一出返到屋企都未必好似以前咁。
三來,如果老人家係醒的,第時touchwood妳湊唔掂再要送佢入老人院,十個有十個都會玩野,搏妳接返佢走,玩野唔成功就屈院舍唔比飯食,無沖涼,玩自己打999。到最後D屋企人好的就日日黎勸,唔好的玩失蹤電話都唔聽,個老人家同間院就超慘。

妳可以同媽咪傾下,請她盡量適應,有條後路比她唔係唔好,但我見過的都。。。
一係就盡快請負責的社工寫memo去frozen個位。無計。

民房

回覆 ET19 的帖子

非常多謝ET19的意見, 我會小心考慮清楚

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我爸爸在日間老人中心, 用緊政府的長者照顧卷, 亦排緊政府院舍, 社工表明, 有位但又未需要入住, 可申請凍結, 待有需要可即時插隊.

做仔女, 唔到最後關頭, 都唔想比父母入住, 幸好我媽媽還可以照顧到爸爸, 搵工人幫助佢又唔願意
主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至