在職全職

跳至
[在職媽媽] 想唔做

首頁

尾頁

民房

想唔做

工作左甘耐, 好想休息下....遲左份工, 一半時間揍女, 一半時去做番d自己想做

洋房

Re: 想唔做

Hi RaRa,

如果經濟環境許可既話, 我都贊成你想法做番自己想做既野!

大宅

yes, it really depends on your family financial status, do you need to 1) contribute to your family or your salary is only your 2) pocket money ??

if 1), you need to discuss with your husband.
if 2) encourage you to quit your job

民房

我都有妳的想法,不過大前題係生計有無問題先。

一想到,無奈又要返回工作岡位。

民房

老我公有份穩定工作, 但人工不多, 如果加上我既收入, 生活會過得充裕一些.

如果我不工作. 佢會辛苦D, 壓力大D, 少

男爵府

HELLO!!!RA RA
我既情況同你差不多...份工做咗四年都係每天重覆又重覆,唔做的話,家庭收入又少咗,要慳住洗.....又要供樓...遲D個女再大D,又要學其他課外活動....所以都幾頭痛,唔想因為自己唔想做..就唔做..當然,你有理想提升吓自己更系好啦..不過好多野都無十全十美..所以要細心D考慮.....知得..
這是不可能的,其實"凡事都能"...................

複式洋房

我現在同你的想法一樣.但因樣樣都要錢,無法!
該用戶已被刪除

大宅

hi RaRa,

我同你好相似, 我老公有份穩定工作, 如果加上我既收入, 生活會過得充裕一些.

如果我不工作, 佢壓力大D, 少左積蓄, 我唔係家庭支柱. 但有時想下人地想搵份工甘難. 自己有份工係米要好好珍惜 la?

我份工都係做左六年, 每天重覆又重覆. 我需要 refresh 下自己. 呢六年工作冇乜進步, 人又無進步, 停滯不前. 有些心灰! 希望可以自己停下

終於, 我禮拜一已遞信請辭, 希望可以有一個新開始, 我會暫時做全職媽媽先, 假若遲下發現經濟真係有問題時, 我再搵野做囉, 唔想再留o係呢樹, 無發展, 無前途, 我唔想過d返工等放工既生活, 我最怕返工無野做要扮忙, 情願好忙, 反而會充實d

rara, 我唔係叫你好似我咁唔做野, 我只係分享一下, 至於你最終決定係點, 你最好同老公商量過, 理性分析過至決定, 唔好咁草率, 依家搵工真係唔易

民房

Hi, Mag,

你好有勇氣...我想我是沒有勇氣去遲左份工, 或者我害怕第日

複式洋房

我有時返工時間unstable,因為on shift,想教 b b唔能夠穩定,好似旨意工人教有時一係屋企就唔停口教個女講嘢、玩(My BB 20months)、 my Hd is on shift duty too。有時諗第日返學 BB需要跟功課,煩D,如果唔做份工,生活's quality 降低,為兒為女有份工就為佢哋末來好一D。 :-(

別墅

我都係剛剛無做,全職湊女,個女今年要升小一,好多事都要自己跟,現代d小朋友,特別早熟,我驚第日做口左人地婆婆都要個工人同我講,同埋d功課已經唔同自己個年代,怕自己都教佢唔掂,只有遲口左份工,同佢一齊讀書,自己都要增值。

雖然生活質素調低,但自己又放心,個女有我陪又開心好多,陪佢成長,教佢行正確的路,我想只有做媽媽先可以做到,無得走雞。只有自己犧牲d,慳慳地,有粥食粥,有飯食飯,我覺得一家人一起已經好開心。

伯爵府

我都有這個諗法,都想唔做,我做了這間公司已10年多年,現時囡囡差不多2歲,都好想自己湊大佢,直至到佢返幼稚園為止,雖然只是一年多,但恐怕又搵唔番份工。

我已同老公商量好,做到10月再決定,我現時仍心大心細,又怕老公壓力大,經濟有困難,我都好想教導囡囡,陪佢成長。

兩份收入總好過一份收入。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

複式洋房

I have that problem too...it comes to me that our company is likely to fry the"old staff"which would be replaced by some high quali.guys via new recruitment. i strongly feel that i will be the one..my contract will be finished by next June..i do believe they won't renew my contract..now my baby is 17 months old.. i do make up my mind to be a full time mom next year...if you were me..will you plan for next BB and "gain" 10 weeks maternity holidays before leaving such cold-blooded company..

複式洋房

Dear winho,
雖然10 weeks 產假係好吸引,但生完之後仲要用更多更多$養bb,所以都係唸清楚,如果唔係會好辛苦架.

複式洋房

dear ClementBB,
Thanks for your advice. My husband and I do want to have a 2nd BB within these two years because i am almost 35 years old..but it's unexpected that i will have my retirement few years earlier than my previously planned. Financial consideration is not my main concern ..My main concern is whether it's unfair to my 1st bb as she's still very small and needs my love..will it be possible to share the love to both bbs and make them happily too..

民房

我仔仔六個月大,我都想全職湊佢,但一諗起經濟狀況,就唔知點算,唉!

民房

我都好想吾做,但是可以點樣慳,都要比燈油火臘架,還有保險,課外活動呢! 全部都係每月要支出。 你地話點慳姐! :-(
該用戶已被刪除

複式洋房

其實點解有 d 人淨係公個份, 都可以養到一家三至四口子呢?
我呀 b 而家二個月, 重未諗到誰人揍, 而家暫時由我媽睇住先. 我都想唔做野半年自己揍 (公司d 同事實在太衰&公司好黑薄), 但又驚之後找不到工作, 如果唔做的話, 老公壓力大左, 一份人工又唔夠, 都唔知點好!

首頁

尾頁

跳至