在職全職

跳至
[在職媽媽] 想唔做

首頁

尾頁

大宅

Re: 想唔做

其實我都唔想做, 我在這間公司已經做左7年了, 大部份時間都係無野做, 真係覺得浪費緊自己d青春, 但無辦法, 這裡人工高, 而老公份人工又不多, 養唔起我們, 所以唯有做la... :cry: :cry:

複式洋房

momo,

你可以搵到第二份工先走, 我同你的情況一樣, 不過我個b仲未出世, 但我而家已經好憎我份工, 人工又唔係高, 又刻板, 悶到死, 好似浪費時間同青春 :-x

複式洋房

Donnelgirl,
我憎我份工原因係好多野做, 每日都 9:00am to 9:00pm from Mon-Sat, 有時重要羅返屋企做, 有左之後, 大條道理 6:00 收工, 但我放產假時都要我羅返屋企做及 email 返公司, 人工又唔係高, 所以我好想唔做, 但隻佬又唔比, 正一衰人.

洋房

我都好想唔 駛返工可以睇 個細,鬼叫條佬收入唔高,又中唔到六合彩. 加上現在經濟又唔好,唔做都唔得! 唔駛比公司炒都偷笑. :-P

複式洋房

我都想唔做. 只是有太多的開支. 現在經濟唔好. 兩個人工作總比一個人好. 令他又無太大壓力. 太大的壓力會有很多病的. 身體心理上都會有.
如果都是想早點兒做全職媽媽, 不妨仔細的研究坊間的投資, 看看有沒有什麼低風險又高回報的. 做多兩三年, 多一舊錢在身旁, 自己都開心d啦.
我在去年開始, 估計在三至四年後, 就算是無了份工,我都不需要擔心.
不過, 現在的我, 都在拚搏工作, 就是, 工作時認真的工作, 遊戲時認真的遊戲

開心d吧, 你開心又是這樣的過一天, 不開心又是這樣的過. 何不選擇開心的過每一天呢? 回到家, 看見家人就已經是一件樂事啦! 互勉之!

---------------------------
要進步, 就要真的跨出腳步

複式洋房

我1年前已有你地呢個諗頭啦,個份工我足足做滿10年,最後我因為我呀頭賤格, 我沖動就辭左職,以前真係人工高福利好o家,到而家我都未搵到份長工! 但都有得有失囉, 失 - 就梗係無左份人工高福利好既工喇,得 - 就係出左嚟之後做過幾份工(都幾大的公司),見識多左,眼光大左,回想以往10年, 自己真係井底之蛙呀!原來出面社會是咁樣的!雖然仍然為生活而忙碌,但唔會有以前咁白費時間浪費清春.

大宅

我而家都心大心細想辭o左呢份做o左就來十一年o既工,呢份工時間好,人工都算高,但最近係office做得好唔開心,好無肋,以前呢間中心有三位文職同事,而家只剩我一人,樣樣都要理,最慘就要面對四位唔同性格o既老細加埋社工十幾人,個個都話急,樣樣都話urgent,加上最近centre剛裝修完畢,老細只會A字膊,mug都唔理,好鬼煩,好大壓力 :-(

如果唔做就會無o左一份人工,老公份工同我都屬於同類型的自願機構,都會面臨減人工遭遇,全家靠晒佢,佢會好大壓力。但我而家真係做到想喊,點算好 :-x
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

子爵府

好媽媽勳章

大家講既都係我想既, 我都好認同loklokel話我地要懂得投資, 以前(末有bb之前, 我而家有左3個幾月)我已經想早日退休而又唔太影響現時既生活水平....係因為我比較懶, 同埋認為人生唔可以只係做做做, 要享受一下, 去下旅行, 學習唔同既興趣.

早兩年我已經開始唔買唔應該買既野, 真係慳好多, 因為以前買好多野最後真係未必用, 衫呀, 護膚品呀, 化妝品呀, 零食呀, 真係儲多左, 多左儲備金就可以早日清左層樓, 早日退休(預計45歲, 而家32, 當然老公要做啦....不過而家唔得lu).

而家有左阿b, 就要plan長遠啲, 唔可以話唔做就唔做....要儲多啲錢再做適當既投資保值, 仲要早日清左層樓按, 真係好煩, 不過, 有阿b都係開心既, 希望可以唔太變生活水平, 又可以輕輕鬆鬆, 我地仲要慳比阿b睇, 比佢知道唔可以咁浪費.

我相信只要搞掂層樓, 生活應該唔係太大問題, 因為我地有個朋友, 佢一家六口(四條化骨龍)都係佢一份兩萬幾人工搞掂, 又ok喎, 因為佢地無樓債.

唉....都唔知自己講咩, 發洩下啦....又唔可以唔做....希望大家明我講咩啦.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

複式洋房

我做咗二年都無加過我人工, 仲話要減, 有時星期日都要返工, 仲有試過開ot開通霄, 全部無補假或補水, 佢覺得你應份咁做, 最憎就係有唔好既野就我做, 好野就輪都唔輪到我, 

首頁

尾頁

跳至