親子旅遊

跳至

首頁
34567...51

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

dillon 發表於 15-9-1 22:11
其實冰島的消費沒想像中那麼貴, 我們一家四口整個行程連機票租車用了8萬幾, 機票+租車已超過5萬. ...

係呀, 冰島O既消費真係無想像中咁貴,

我兩口子, 2012年9月淡季去, 一共18日, 其中有11日O係冰島島, 2日1夜去O左Stockholm, 其餘時間O係Helsinki, 冰島自駕遊, 總共用O左5萬幾,

當中包括: 租車, 觀鯨, 騎冰島馬, glacier walk, 坐郵輪去瑞典, 等等

侯爵府

BabyRonXo 發表於 15-9-2 15:47
係呀, 冰島O既消費真係無想像中咁貴,

我兩口子, 2012年9月淡季去, 一共18日, 其中有11日O係冰島島, 2日1 ...
冰島真是很漂亮, 不過我兩個仔話悶, 睇太多瀑布.

大宅

回覆 BabyRonXo 的帖子

wonderful trip!

大宅

回覆 dillon 的帖子

SAME here for my children comments on europe trip! but anyway, we will go again this year christmas, to sweden and finland visiting santa claus. hope we have a great trip as your family do!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:BabyRonXo+發表於+15-9-2+15:47+係呀

原帖由 dillon 於 15-09-02 發表
冰島真是很漂亮, 不過我兩個仔話悶, 睇太多瀑布.
我都怕團友悶,所以諗住join幾個tour:
1)冰川健行三小時❄️
2)騎冰島🐴馬兩小時
3)冰湖橡皮艇/遊船🚣🏻,
4)⛵️觀🐳(或加觀Puffin )4小時
5)探火山洞穴👹
6)三小時激流

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:SumSumBB 的帖子

另外,會去blue lagoon和米湖那個lagoon浸溫泉,及其中一半住宿都有池可以浸下,我們一家好喜歡浸溫泉!

侯爵府

ALAU 發表於 15-9-2 18:42
回覆 dillon 的帖子

SAME here for my children comments on eu ...
I went to Rovaniemi in spring. Winter should be quite different.

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-9-2 19:54
另外,會去blue lagoon和米湖那個lagoon浸溫泉,及其中一半住宿都有池可以浸下,我們一家好喜歡浸溫泉!:hu ...
在blue lagoon和米湖浸溫泉隨時變模特兒, 好多人去果兩度齋影相, 包括我在內.

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-9-2 19:51
我都怕團友悶,所以諗住join幾個tour:
1)冰川健行三小時❄️
2)騎冰島🐴馬兩小時
Puffin好細, 唔易睇清楚, 我都係參加4小時果個, 老實講, 幾凍下, 臨尾有d悶.

侯爵府

從國家公園到Geysir 差不多一小時車程,行了大半,突然見到Efsti Dalur Farm的路牌。

早前在一個介紹Golden Circle的英文網誌看到Efsti Dalur Farm,網誌內容讚揚農莊餐廳,並提到那裡的雪糕全冰島最好。因為行程編排以觀景為主,而時間比較匆忙,沒有刻意安排遊覽Golden Circle時進餐的地方,也沒去找Efsti Dalur Farm的位置,但已把名字記下。現在突然看到,二話別說,馬上駛進農莊。

在農莊行了幾分鐘,便去餐廳吃晚飯,我們的桌子在窗旁,可以邊吃邊欣賞美景。晚餐主菜大概2000多到6000多kr不等,而兒童可以2400kr吃一半份量的主菜,吃牛羊等要5000kr以上的主菜最划算。小兒子喜歡吃羊,就為他叫了羊鞍。一家用餐埋單不到港幣700元。飯後就到小賣部買雪糕,一球很大,450kr。雪糕奶味好夠,又滑,不過是否全冰島最好就不知了。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:SumSumBB+發表於+15-9-2+19:51+我都

Puffin好細, 唔易睇清楚, 我都係參加4小時果個, 老實講, 幾凍下, 臨尾有d悶.
是帆船那個tour嗎?要帶望遠鏡?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:SumSumBB+發表於+15-9-2+19:54+另外

在blue lagoon和米湖浸溫泉隨時變模特兒, 好多人去果兩度齋影相, 包括我在內.
...
你無浸齋影相?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+dillon+於+15-9-2+20:55+編輯+

從國家公園到Geysir 差不多一小時車程,行了大半,突然見到Efs ...
我早一晚住國家公園附近,諗住早上去完國家公園便去這個farm午餐!

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-9-2 20:56
是帆船那個tour嗎?要帶望遠鏡?
是帆船那個tour, 比較貴, 其實有其他公司平d, 都係睇同一條鯨魚, 幾間公司的船互通消息, 一有鯨魚聚埋一齊.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:ALAU+發表於+15-9-2+18:42+回覆+dill

I went to Rovaniemi in spring. Winter should be quite different.
我就前年夏天去過Rovaniemi,都不錯啊!很寧靜舒服。

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-9-2 20:57
你無浸齋影相?
浸好貴, 又多人, 我浸都去日本浸, 多好多 privacy.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:SumSumBB+發表於+15-9-2+20:56+是帆

是帆船那個tour, 比較貴, 其實有其他公司平d, 都係睇同一條鯨魚, 幾間公司的船互通消息, 一有鯨魚聚埋一齊. ...
其他公司有帆船嗎?其實想坐下帆船,我早一晚會住在距碼頭只需步行三分鐘的民宿。

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-9-2 20:59
我早一晚住國家公園附近,諗住早上去完國家公園便去這個farm午餐!

...
有時間同一日去埋Kerid, 好靚.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:SumSumBB+發表於+15-9-2+20:57+你無

浸好貴, 又多人, 我浸都去日本浸, 多好多 privacy.
真係貴得唔合理!但我仔表姐只指定要去這裡!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:SumSumBB+發表於+15-9-2+20:59+我早

有時間同一日去埋Kerid, 好靚.
好啊!正有此意!

首頁
34567...51

尾頁

跳至