家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

是否只有銀行可以做?
最小要供幾多錢?
是否隨時可以停供同攞返錢?
邊間銀行最小手續費?手續費有咩費用?

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

別墅

回覆:09729loklok 的帖子

我用Boc 做的,第一隻月供股票最少1k,之後可以500一隻,最多供14隻!吾收存倉費,每個月13號過數,50手續費(共)!

別墅

回覆:mewlo 的帖子

股票可以在市場上交易,吾供同銀行講聲說得!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:我用Boc 做的,第一隻月供股票最少1k,之後

原帖由 mewlo 於 15-08-25 發表
我用Boc 做的,第一隻月供股票最少1k,之後可以500一隻,最多供14隻!吾收存倉費,每個月13號過數,50手續費 ...

不論供幾多隻股,都只俾50元手續費?
定係每隻股都要俾50元?

大宅

引用:Quote:原帖由 mewlo 於 15-08-25 發表我用B

原帖由 09729loklok 於 15-08-25 發表
不論供幾多隻股,都只俾50元手續費?
定係每隻股都要俾50元?
無論供幾多隻手續費都係總計$50
$50係min pay, 無記錯應該係總供款額x 0.25%

水晶宮

引用:Quote:原帖由 09729loklok 於 15-08-25 發

原帖由 nonono29 於 15-08-25 發表
無論供幾多隻手續費都係總計$50
$50係min pay, 無記錯應該係總供款額x 0.25%
thx

水晶宮

mewlo 發表於 15-8-25 22:36
我用Boc 做的,第一隻月供股票最少1k,之後可以500一隻,最多供14隻!吾收存倉費,每個月13號過數,50手續費 ...
如果想月供股票
以下呢3隻, 邊隻會比較好d ?

水晶宮

mewlo 發表於 15-8-25 22:36
唔好意思, 太多問題

假如我揀去boc做
我只供一隻股票, 即係我每個月要供1000元 ?
如果我之後再加多一隻股票, 呢隻股票先可以供 500元 ?
而第一隻股都依然要供番1000元, 對嗎 ?

另外, 50元, 係在 1000元另外加 50元, 定係1000元度扣50元作為手續費 ?

別墅

而第一隻股都依然要供番1000元, 對嗎 ? 系!

另外, 50元, 係在 1000元另外加 50元, 定係1000元度扣50元作為手續費 ? 另外加的!我供3隻,他總共收我50蚊!(通常係買入碎股的,1千以下幫你盡買的意思,所以會係9xx+50 禁囉)。 至於供邊幾隻,好個人,我吾感亂答你,我個人覺得有息收會好d!你講果三隻都有!

水晶宮

mewlo 發表於 15-8-26 15:39
而第一隻 ...
多謝你耐心回答

如果我想沽出, 假如我手持的股票不足一手, 可否以正股價沽出呢 ?
沽出時又有甚麼費用要付 ?

大宅

引用:Quote:mewlo 發表於 15-8-25 22:36 我用Boc

原帖由 09729loklok 於 15-08-26 發表
唔好意思, 太多問題

假如我揀去boc做
最低總供款額1000,即係如果供1000已經可以揀2隻股
$50係包落1000裡,即每個月扣唔多過1000

水晶宮

nonono29 發表於 15-8-26 15:48
最低總供款額1000,即係如果供1000已經可以揀2隻股
$50係包落1000裡,即每個月扣唔多過1000
謝謝

別墅

估出當普通股票買賣收費,市價沽碎股,但當然都睇市場有無人買!

首頁

尾頁

跳至