自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

有感而發, 我都4X, 老公50, 點解同輩(差不多年紀), 人地做到老細, 有公司, 有伙記, 有車有樓 ... 撇除甚麼父蔭/好命, 其實佢地真係幾勤力, 抵發達 !

男爵府

2018復活節勳章

我做過好多公司, 老闆有中國人, 印度人, 美國人, 香港人, 規模幾十至幾百, 但佢地有一個共通點, 就係好很勤力, 並且勇於嘗試, 不怕輸, 唔錯唔錯

男爵府

2018復活節勳章

所以有時候望返C6, C懶, 搵份人工夠供樓就算 ... 真係抵佢唔發
點解當年做女, 唔識簡

男爵府

2018復活節勳章

你地又有冇D值得讚老細的地方 ?
等我可以培訓下個囝, 望第時都可以創業做老細

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我做過好多公司, 老闆有中國人, 印度人, 美

原帖由 isamlum 於 15-08-27 發表
我做過好多公司, 老闆有中國人, 印度人, 美國人, 香港人, 規模幾十至幾百, 但佢地有一個共通點, 就係好很勤 ...
我而家呢個老版好勤力,不過我應該學唔到。

我以前老板都好勤力,勤力到大家一齊ot...sorry...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:所以有時候望返C6, C懶, 搵份人工夠供樓就

所以有時候望返C6, C懶, 搵份人工夠供樓就算 ... 真係抵佢唔發
點解當年做女, 唔識簡 ...
太勤力又冇咁照顧屋企者

子爵府

回覆:我想讚下老細 ...

老闆勤力某程度上係應該,間公司係佢嘅,賺錢係佢嘅,佢自己都唔緊張就唔會發達啦講真,除非係富二代。自己狂ot 唔緊要呀,但唔好迫員工狂ot 囉。香港好多老闆都太乞薄,人工得少少但要求你做150分先收貨。

男爵府

2018復活節勳章

little06 發表於 15-8-27 12:36
香港好多老闆都太乞薄,人工得少少但要求你做150分先收貨 ...
先講 SORRY 唔係窒你 ... 可能係咪就係呢D心態 "怕蝕底", 而令自己唔發達呢 !

男爵府

BK Milk勳章

isamlum 發表於 15-8-27 12:42
先講 SORRY 唔係窒你 ... 可能係咪就係呢D心態 "怕蝕底", 而令自己唔發達呢 !
...
生意有成功有失敗, 老賨講, 失敗破產嘅居多.
因為已經破產最後獲得大成功嘅有唔少(因為已經無嘢怕).

但你又會唔會搵一個破產嘅做老公?

有一份穩定嘅工同屋企其實已經發咗達. 你唔知自己生意幾辛苦
又放假!!!

男爵府

2018復活節勳章

little_chamo 發表於 15-8-27 12:49
有一份穩定嘅工同屋企其實已經發咗達. 你唔知自己生意幾辛苦"

唔辛苦點得世間財? 雖然途中可能自己失去好多(親情/娛樂), 但佢公司也成唔少家庭的支柱, 養活好多人

男爵府

引用:所以有時候望返C6, C懶, 搵份人工夠供樓就

點解當年做女, 唔識簡 ...
Me 2

子爵府

引用:Quote:little06+發表於+15-8-27+12:36+香港

...
唔駛sorry! 討厭下姐,樓主你有冇做野?
我唔怕蝕底,ot 唔緊要,我只係憎有d 老闆覺得你做到三更半夜都係應份,一d appreciate 感覺都冇。
仲有,就算你狂ot, 做好多野都唔一定升官發財,因為喱個世界好多淨係識領功,識刷鞋嘅人,做就你做,功就佢領,老闆又好鍾意聽刷鞋仔講野,佢就promote而你冇, 你會點諗?

sakura050283    發表於 15-8-27 13:44

男爵府

2018復活節勳章

回覆 little06 的帖子

我仲做緊野, 我都想唔使做 !

如果咁, 你呢個老細就冇慧眼啦 ! 佢做到老細就只係夠運咋 ! 竟然唔知邊個員工係有料, 邊個係冇料 !

子爵府

引用:回覆+little06+的帖子我仲做緊野,+我都想唔

回覆 little06 的帖子

我仲做緊野, 我都想唔使做 !
其實大大細細公司都係咁,識玩手段,識刷老闆鞋,升職機會就大好多,當然,佢地都會有機會出事,不過淨係個title 都賺左啦。

雖然係咁,但我堅信有實力嘅人個天唔會對佢差嘅

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

好多內/外在因素既...

其實我唸好多人手上都有大大小小資金, 足以做老細既..
問題係, 你敢唔敢拎出黎創業..

屋企係一個好大問題,
4大長老要照顧等等..

有錢都唔敢博

如果輸晒係對身邊所有人或野冇影響, 我都會博

wcpcelia    發表於 15-8-27 13:37
little06    發表於 15-8-27 13:18
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆 isamlum 的帖子

好好彩, 係大公司做都遇到好老細

舊老細係好好記性, 好smart既人, 佢唔主張同事ot, 佢自己都係準時返工, 準時收工, 仲同我地講, 我都唔帶呔返工, 著得靚, 做唔到野既人佢唔會要, 著牛記而做到野既人佢接受, 唔會理我地工作時做乜, 你落去行街都得, 但一定要有交帶, 交到功課, 同事搵你時要搵到你等等

之後舊老細走咗, 新老細上任, 佢係內部升上黎的, 一向佢都無架子, 今朝佢問我地攞掃把掃自己間房(尋晚阿姐掃得唔乾淨), 對我地大致上同舊老細一樣, 唯一唔同既係, 我永遠見佢早過我地返工, 遲過我地收工

兩老細都好怕女人, 話好煩, 如人事上既八婆小圈子, 一定會叫我阿姐攪掂, 佢地永遠唔會出手

首頁

尾頁

跳至