論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

新到印印,佢D衫會一齊洗定分開洗

我個印印昨日到,佢好勤力但好似唔須要食及飲。今日教佢用完洗衣機後,佢問佢D衫點洗,我咪叫佢用手洗囉.

請問各位工人D衫點洗,用手洗 or 機洗(係咪同主人D衫一機過).
[url=http://tickers.families.com][/url

大宅

Re: 新到印印,佢D衫會一齊洗定分開洗

我屋企分三堆衫洗,bb一埋,屋企人一堆,工人一堆.bb衫就手洗,工人衫得兩三件就自己手洗,多時就工人自己一機洗.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

不建議工人和僱主的衣物混在一起洗(不論機洗或手洗),避免交叉感染(如皮膚病等)。

其實,最好叫工人手洗自已的衣物,因為她們大多不太「鏡錫」家中物品電器,她們會一兩件衫也開機,浪費水電之餘,也很易壞機!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我工人自己沖完涼會手洗自己d衫,而我地d衫就機洗

男爵府

佢地d衫會用手洗, 床單及被袋會用機洗!

民房

2mings 寫道:
我屋企分三堆衫洗,bb一埋,屋企人一堆,工人一堆.bb衫就手洗,工人衫得兩三件就自己手洗,多時就工人自己一機洗.

Me too. And the most important is: Our clothes, her clothes and bb's clothes must be washed separately.

複式洋房

點洗都無問題, 總之一定分開洗.

別墅

no, should be separated. My maid, she will handwash her own clothes.

男爵府

tungb 寫道:
點洗都無問題, 總之一定分開洗.

同意

大宅

醒目開學勳章

How about hand-wash her underwear and mix her T-shirts, trousers etc with us?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

一定分開洗.
亞仔d衫都同我兩公婆d衫分開洗啦.
該用戶已被刪除

複式洋房

初來步到時,我已經講明妃她的衣服要手洗,不可放在我們的衣服一起。但係我就比佢厚衫、牛仔褲,可以用洗衣機洗。(數量多時。)
但8個月後的今天,我都知佢有用洗衣機洗佢自己的衫,有時可能少少衫就洗 - 因為看見水費勁貴、洗粉、柔順劑咁快冇晒就知啦!但係日間要返工,得佢同三歲呀妹在家,冇計啦!

子爵府

我諗我真係反傳統,萬中無一架喇!

因為我上一個工人就係佢手洗番佢自己d衫, 但我發覺佢每晚勁嘥時間, 每晚洗澡洗衫都用成個鍾, 因為佢沖涼起碼10:15之後, 要攪成一個鍾,阻住哂我地2公婆洗面擦teeth, 成日要我等廁所,如果要佢11點之後先沖,又唔想佢咁夜訓而無精神湊小朋友,而且仲要係廁所滴成日水!仲有時會覺得佢手洗佢d面衫會洗得唔夠乾淨tim!

於是呢個工人,就底衫梗係佢自己洗啦,其餘全部放入髒衣藍, 由我開機洗,而我只會將佢d 睡衣呀,面衫, 去術衫撈埋我地d去街衫一齊洗,而我地d 睡衣, 床單,內衣褲(比較貼身個d).....就會再另外一機,咁小朋友唔使講,梗係佢自己一機啦! 本來試過開頭叫佢儲夠佢自己一機先開,點知比我聽到佢又係度手洗睡衣, 原來佢話佢唔夠衫替換. 咁我諗下又係真o既, 我又唔係比好多位佢放衫, 佢又真係唔夠換!

其實如果當自己屋企有個親戚或朋友黎住,唔通又叫佢自己手洗番佢d衫咩 ? 而且個工人又做哂body check,如果皮膚病個d又會係表面都睇到, 而且佢要成日抱小朋友,機洗d 衫點都乾淨過手洗掛!

仲有我成日同佢講play with my kid is one part of your job! o既然我又唔使你花時間洗衫, 咁你其他方面可以做好d囉!

以上為個人意見!

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

別墅

ester:
:-P 我個印印12/6到屋企, 情況同你完全一樣, 勤力仔細, 但食, 飲, 去廁所就極少.
我都要佢自己用手洗!

男爵府

kittybuzz

你都唔係萬中無一,我同係諗法同做法完全一樣....工人衫時自已洗衫..嘥時間.. 又嘥水... 最怕佢扭唔淨.. 水滴滴..好憎俾佢d水洗衫水滴到 .. 我寧願佢用機洗 .. 未洗之前用滴露浸一浸 .. 過水時有用滴露過一過 .. 心諗佢成日同我個仔玩 ..又訓埋一間房.. 佢手洗d衫唔乾淨.. 咪影響我個仔.. 都係用機洗乾淨好多 ...
Ding

子爵府

give me 5.....yeah.....
Ding 寫道:
kittybuzz

你都唔係萬中無一,我同係諗法同做法完全一樣....工人衫時自已洗衫..嘥時間.. 又嘥水... 最怕佢扭唔淨.. 水滴滴..好憎俾佢d水洗衫水滴到 .. 我寧願佢用機洗 .. 未洗之前用滴露浸一浸 .. 過水時有用滴露過一過 .. 心諗佢成日同我個仔玩 ..又訓埋一間房.. 佢手洗d衫唔乾淨.. 咪影響我個仔.. 都係用機洗乾淨好多 ...
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

洋房

my maid wash her clothes every night after shower and then hang them outside the window or hang in the toilet if raining, they will dry on next day and then she change her clothes every day.

洋房

me too also, <<Our clothes, her clothes and bb's clothes must be washed separately.>> but under wear must hand wash by herself

首頁

尾頁

跳至