烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前去完某cafe食過明太子意粉,好好味啊,不過好貴於是自己試下做,味道都似架,不過意粉質地都係煮唔出cafe感覺,佢地d意粉好煙韌彈牙架,唔知道咩牌子意粉先做得到呢

sumying25    發表於 15-9-6 14:19
sumying25    發表於 15-9-6 14:19
河馬哇哇    發表於 15-9-5 00:54
Theo01    發表於 15-9-4 16:53
小肥肥七號    發表於 15-9-4 10:03

翡翠宮

翡翠宮

水晶宮

畀面勳章

回覆:明太子意粉

伯爵府

你試下煮意粉時,煮小2分鐘,每種意粉所煮既時間都唔同,睇番包裝袋上印既時間,如9分鐘,咁就煮7分鐘,过一过凍水瀝乾,再回鍋炒

男爵府

引用:你試下煮意粉時,煮小2分鐘,每種意粉所煮

原帖由 judychungpuiyan 於 15-08-30 發表
你試下煮意粉時,煮小2分鐘,每種意粉所煮既時間都唔同,睇番包裝袋上印既時間,如9分鐘,咁就煮7分鐘,过 ...
好啊下次試下先

水晶宮

明太子我麻麻 , 不過我中意你隻碟

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

引用:之前去完某cafe食過明太子意粉,好好味啊,

原帖由 catcatmak 於 15-08-30 發表
之前去完某cafe食過明太子意粉,好好味啊,不過好貴於是自己試下做,味道都似架,不過意粉質地都係 ...
請問邊道買明太子?

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

求教 我都好鐘意食

男爵府

引用:明太子我麻麻+,+不過我中意你隻碟+

原帖由 小肥肥七號 於 15-09-04 發表
明太子我麻麻 , 不過我中意你隻碟
我媽咪買既,佢鍾意日本野,d碗碟都買日本feel既碗碟

男爵府

引用:Quote:原帖由+catcatmak+於+15-08-30+發表

原帖由 kaheiboy 於 15-09-04 發表
請問邊道買明太子?
日系超市都有架啦,例如AEOX、cc叔婆之類,賣壽司刺身附近

男爵府

引用:求教+我都好鐘意食+

原帖由 chuballball 於 15-09-04 發表
求教 我都好鐘意食
好簡單1、按照包裝說明煮好意粉(煮時落d鹽,令意粉有味),留下3-4湯匙意粉水。2、將鮮忌廉同牛奶按照1:1的比例落煲到,加入剛剛留起的意粉水。小火煲到滾起後,加入3分2明太子。呢個時候試一下味道,夠味就ok,不夠加鹽調味(明太子本身有味)。4、將意粉放係碟,淋上剛剛的明太子牛奶汁,上邊鋪上餘下3分1的明太子、紫菜絲、灑上芝士粉就ok啦

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 catcatmak 的帖子

想問多少少明太子係邊買

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

男爵府

引用:回覆+catcatmak+的帖子想問多少少明太子係

原帖由 chuballball 於 15-09-04 發表
回覆 catcatmak 的帖子

想問多少少明太子係邊買
日系超市就有,例如AEOX、citX super之類,係壽司刺身附近

chuballball    發表於 15-9-4 17:27

子爵府

759買隻牌子意粉煮極唔易淋架
包裝:橙配藍色調
覺得好食過「8得阿E」

男爵府

引用:759買隻牌子意粉煮極唔易淋架包裝:橙配藍

原帖由 ya_01 於 15-09-04 發表
759買隻牌子意粉煮極唔易淋架
包裝:橙配藍色調
覺得好食過「8得阿E」
多謝你啊,等我買來試下。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至