網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

只用了3-4次,第一次佢漏貨我完全可以體諒,但今次佢哋態度有問題同將自己嘅技術問題推比客人就要不得,坦白講其實圍番條數唔係真係平好多,佢0.5k起標,4件輕貨已經$6,其他公司$6/1kg輕貨除時可5件,仲未計佢比其他公司易計體積重。

用得集運隨時一次10單20單唔出奇,個個賣家發貨時間都唔同,所以我習慣過多幾日幾單幾單甘分批入單,又唔會漏(每日一單甘入好易漏),唔知你哋嘅習慣又係咪甘。

淘派個入單系統已經煩,(之前有jm都分享過),發貨仲煩,要搞完系統再要旺旺佢,再番系統搞。佢入庫時間又耐,收貨後8小時內。
當預報時有啲單預報唔到,顯示已使用,要經客服人手處理後自己再去認領區認領,呢個情況我經常發生,我都未出聲詐佢型,佢就先詐我型,話我遲入單所以甘,叫我早啲預報去避免呢個情況,我話呢個係你公司系統技術問題應該係你哋商量去解決,令客人使用方便喺你系出入貨而唔係要求客人喺佢收貨前(呢個期限)必須要完成入單。只要我出貨前全部入單,佢照單對貨就ok,收貨時收件人寫我會員號碼名稱,就已經知係我嘅件,group去我嗰堆貨度。我用夜貓或其他集運從來未發生同類問題!

我無可能隨時隨地攞個電話出嚟入單,我或者要返工,或者要全日凑小朋友,全職媽媽就知又幾困身,小朋友係唔鐘意你有一分一秒係唔理佢去做自己嘢。我話佢哋唔應該將自己嘅問題推比客人,經過今次已經唔想再幫襯!佢仲要send個樣衰衰嘅icon嚟,好似唔多理會甘。

邊有公司係甘,客人反映問題佢哋唔積極解決,安撫客人,仲串串共,好輕挑甘!

總結:唔想再用,平啲啲(個總額真係只係幾蚊),都唔想受氣,又唔係快,同其他一樣今發後到!但人哋起碼唔會漏件,表現專業。

ps:我呢轉有貨喺佢度,未發,其實應該收咗貨先出post,但真係好想用即時經歷分享給試用緊/諗住試用/觀察中嘅jm。貨款唔高,所以唔太怕有手尾跟

男爵府

引用:分享: 淘派集運只用了3-4次,第一次佢漏貨

原帖由 conM 於 15-08-30 發表

只用了3-4次,第一次佢漏貨我完全可以體諒,但今次佢哋態度有問題同將自己嘅技術問題推比 ...
之前都諗住用佢,但後來見又唔係待別平,佢半k計,人地1k計差好遠,我呢間係4元k,而且見佢好多負面野,比錢又煩,所以唔用佢

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我無用過淘派, 最記得之前有jm話佢每件貨入庫磅重最少計0.5kg(即是買張mon貼都要0.5kg)

假設集10間店買mon貼就5kg了, 你諗下10張mon貼, 實重0.5kg都無啦
首13續3好似好平, 但以上計法如果買輕貨好唔抵
我用開2間私集都係自助系統, 最常用0個間我直情唔使入單號架喎, 佢簽收完會自動幫客人認領, 除非賣家寫漏我id先要自己入單號(好少發生)
另一間久唔久用, 0係bk好出名既私集, 雖然要自己入單號, 但幾時入都得, 簽收完先入都ok
我未聽過自助系統會攪到你呢間咁煩, 仲要限住人地幾時入

男爵府

引用:我無用過淘派, 最記得之前有jm話佢每件貨入

原帖由 瑤瑤~ 於 15-08-31 發表
我無用過淘派, 最記得之前有jm話佢每件貨入庫磅重最少計0.5kg(即是買張mon貼都要0.5kg)

假設集10間店買mon ...
haha,我就係用你介紹個間,我星期五知併左d貨,佢星期六已到香港倉啦,不過撞岩星期六日唔送貨,應該今日會到,講開入單,我第一次用都有照入,我有張單係入少左個no,佢就自動將我張單重新入過,即係就算我唔入單佢都會帮我入,每件貨又有email通知我收左,真係幾好,重量方面佢輕嘅貨係實重,我係有個調味架比較大件,佢計體積重,其他衣服有0.26,0.26,0.08咁計,如果半k咁計呢三件咁咪成1.5k價錢好唔化算

男爵府

引用:我無用過淘派, 最記得之前有jm話佢每件貨入

假設集10間店買mon ...
可否分享吓你用邊間?
多個選擇

男爵府

引用:Quote:原帖由 瑤瑤~ 於 15-08-31 發表我無

原帖由 kikocheung 於 15-08-31 發表
haha,我就係用你介紹個間,我星期五知併左d貨,佢星期六已到香港倉啦,不過撞岩星期六日唔送貨,應該今日會 ...
甘就快靚正準

男爵府

引用:Quote:原帖由 kikocheung 於 15-08-31 發表

原帖由 conM 於 15-08-31 發表
甘就快靚正準
係呀,我今日已經收左貨啦…送埋上門,即星期五合併左,星期六到港,如果5係撞埋星期六日,早兩日應該都收到

男爵府

引用:Quote:原帖由 瑤瑤~ 於 15-08-31 發表我無

原帖由 conM 於 15-08-31 發表
可否分享吓你用邊間?
多個選擇
pm你

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kikocheung 發表於 15-8-31 06:50
haha,我就係用你介紹個間,我星期五知併左d貨,佢星期六已到香港倉啦,不過撞岩星期六日唔送貨,應該今日會 ...
收到就好了我估可能區區唔同時間派, 我北區次次都係今發明派, 通常傍晚送到
但有d fd用(住其他區)就要今發後派, 但平均都係隔日到(唔計假期), 呢個價錢黎講絕對可接受的

佢都有計過我體積, 但真係size大而輕磅先會, 唔會亂黎咩都計體積
其餘磅重就好均真

珍珠宮

conM 發表於 15-8-31 18:38
可否分享吓你用邊間?
多個選擇

我通常寄住宅
常用永捷利(揀特惠專線)
久唔久用夜貓菲兒(揀buyup專線)
你可參考一下

男爵府

引用:Quote:kikocheung 發表於 15-8-31 06:50 ha

收到就好了我估可能區區唔同時間派, 我北區次次都係今發明派, 通常傍晚送到
但有d fd用(住其他區) ...
今日中午已打比我就送貨黎,如果唔係星期六日,應該就係今發後到,我用特惠,呢個價仲想點,我比埋25住宅費都平過順豐,又快過佢

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:分享:淘派集運

係,
最討厭係認領完又要比佢話!

賣家分左2單發貨又冇通知,
你估我想既咩?
又要再儲貨集運~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

回覆:sharonhwyc 的帖子

佢而家唔見我份件tim

男爵府

男爵府

子爵府

原帖由 kikocheung 於 15-08-31 發表
請問係邊間呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由 kikocheung 於 15-08-31 發表

原帖由 yp26 於 15-11-27 發表
請問係邊間呀?
鉅航

子爵府

引用:Quote:原帖由 yp26 於 15-11-27 發表請問係

原帖由 kikocheung 於 15-11-28 發表
鉅航
謝謝

子爵府

我都係用淘派, 見到齊哂就比錢, 結果收到時少了一件, 想問下漏單, 派遞單亦註明欠, 一係搵唔到人, 一係話CHECK緊, 等左8日都無回覆, FB, WHATSAPP, 電話, 旺旺都搵唔到佢地! 有無JM試過? 要幾耐先追得返?

首頁

尾頁

跳至