興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

lala229 發表於 19-4-22 22:33
呢本一年前睇, 你講起我又攞嚟番睇

我見簡體版實體書玖月晞有兩本新書, 一本係《白色橄欖樹》, 另一本就係呢本

其實我仲有幾本未睇, 例如《一座城在等你》 同親愛的系列

公爵府

回覆樓主:

清歌一片《野性萌夫》 (遠古伊甸), 女主發生意外穿越到遠古時代, 被男主救起, 同男主族人雖然言語不通, 亦發生咗好多不如意嘅事, 但男主 愛女主,寧願被族人離棄都要同女主一齊 。題材背景幾得意~

公爵府

lala229 發表於 18-10-12 14:09
《親愛的阿基米德》我棄咗架 ,我都係覺得風系列好睇啲 。另外你有冇睇《一座城 在等你》? 呢本都好睇! ...

開咗木浮生《時光行者的你》, 睇咗廿幾版, 覺得麻麻地, 最後棄文

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mymarigold 發表於 19-4-23 23:57
開咗木浮生《時光行者的你》, 睇咗廿幾版, 覺得麻麻地, 最後棄文

你棄文都幾果斷 我因為木浮生三個字睇曬

公爵府

lala229 發表於 19-4-24 13:29
你棄文都幾果斷 我因為木浮生三個字睇曬

冇辦法,因為真係睇到恰眼瞓

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mymarigold 發表於 19-4-22 23:13

我見簡體版實體書玖月晞有兩本新書, 一本係《白色橄欖樹 ...

我啱啱喺亞馬遜買番本 《一座城 在等你》睇 , 原來都係冇番外

公爵府

lala229 發表於 19-4-24 17:12
我啱啱喺亞馬遜買番本 《一座城 在等你》睇 , 原來都係冇番外

可能遲啲再版先會有番外

《若春和景明》 呢本我都未睇

伯爵府

mymarigold 發表於 19-4-24 17:58
可能遲啲再版先會有番外

《若春和景明》 呢本我都未睇

《若春和景明》我係2017年睇, 內容已經唔記得, 我mark低咗個評價係麻麻哋有啲悶

公爵府

lala229 發表於 19-4-24 17:12

咦,我本有番外喎~

伯爵府

mymarigold 發表於 19-4-25 21:13

咦,我本有番外喎~

我都發現我本電子書有番外,不過喺中間位置 ,唔知內容一唔一樣

公爵府

lala229 發表於 19-4-26 10:03

我都發現我本電子書有番外,不過喺中間位置 ,唔知內容一唔 ...

噢......唔同啊......

伯爵府

mymarigold 發表於 19-4-26 10:27
噢......唔同啊......

咁可能我買嗰本唔係新版本呀

公爵府

回覆樓主:

睇完玖月晞《一座城在等你》&《白色橄欖樹》, 前者男主為消防員, 後者男主為軍人, 兩者之中我比較鍾意《一座城在等你》, 有幾場關於男主救女主、火警都幾緊張。《白色橄欖樹》 女主係戰地記者,男主係戰地軍人, 故事好多情節描述戰地嘅情景, 男女主好多互動,但去到故事中段先一齊,後段我覺得有啲拖, 但我又唔覺得故事好虐, 係主題比較沉重一啲。

公爵府

回覆樓主:

安知曉現言《天價寶貝》一般,故事超離地...... 顧西爵現言《我念你如初》,覺得有啲悶, 睇睇下都係棄文

公爵府

回覆樓主:

希行 《君九齡》總共有十卷, 我而家睇完卷六。 故事都唔錯, 女主原先係先帝次女楚九齡公主, 因被殺後來重生喺君家,君家先祖行醫,於是女主要透過行醫進入京城, 希望查出殺父原因 同報復。 書中有男1同男配123, 並唔係花痴嗰類,睇得幾順心。

笑佳人《國色生香》, 女主十歲開始跟隨母親改嫁對國公府, 由普通平民變成金枝玉葉, 男主係三皇子, 男配係女主嘅繼兄, 男配對女主感情鍥而不捨。

大宅

笑佳人的金枝御葉都ok

公爵府

ling2006 發表於 19-5-10 09:06
笑佳人的金枝御葉都ok

呢本未睇, 之前睇過另一個作者關於男女身體倒轉,睇睇下麻麻地, 所以見到呢類故事都有啲卻步, 睇完《南城》可能會睇下

公爵府

回覆樓主:

終於睇曬桐華四本《散落星河的記憶》, 人類同攜帶異種基因嘅人類互相仇視, 兩國曾經要殲滅對方而開戰。 男女主、男配身份比較複雜, 有多重身份, 兩個國家嘅政治聯姻開始咗故事嘅序幕。 男女主非常多互動, 第一冊至第二冊中間都寫得唔錯,好吸引我,可惜第二冊下去到第四冊上有啲悶同拖, 原以為會happy ending ,結果竟然草草收工,男主辰砂同女主洛蘭錯過對方一次後,同樣錯過第二次,咁樣睇法,男2殷南昭相對下比較幸福...... 另外我鍾意作者寫七個公爵嘅關係,到睇落幕後番外, 七個只剩下辰砂、紫宴、棕離,忽然覺得好淒然......

伯爵府

mymarigold 發表於 19-4-16 12:35

《當愛情遇上科學家》, 我都鍾意上半段, 下半段唔係唔 ...

耳東兔子本《溫故知心》 我覺得麻麻地買唔過 ,《白髮皇妃》我啱啱睇完, 唔太長又幾好睇, 初頭睇文案以為好虐, 好彩紅帳嗰個男人係男主,唔係就好慘。《 韶光慢》嗰啲實在太長我係飛住睇

公爵府

lala229 發表於 19-5-21 11:49
耳東兔子本《溫故知心》 我覺得麻麻地買唔過 ,《白髮皇妃》我啱啱睇完, 唔太長又幾好睇, 初頭睇文案以 ...

劇李治廷做無憂,個 feel 同書好唔同....
另外潤玉做容齊

《溫故知心》未睇,佢有本《暗格裡的秘密》,唔知係真正講兄弟情,定係BL...

我仲未睇《韶光慢》, 早前向圖書館申請咗購書,等緊佢哋入貨~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊