興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mymarigold 發表於 19-5-21 13:51
劇李治廷做無憂,個 feel 同書好唔同....
另外潤玉做容齊

李治廷個樣好似太時代感咁,代入唔到做無憂, 潤玉做容齊咁我都覺得有啲似嘅 ,《暗格裡的秘密》講一男一女 個女同學暗戀開始 ,上半有啲悶, 因為我麻麻地鍾意睇青梅竹馬嗰d校園文,下半部就ok啲

公爵府

lala229 發表於 19-5-21 16:09

李治廷個樣好似太時代感咁,代入唔到做無憂, 潤玉做容齊咁 ...

哦~我仲以為係BL添

公爵府

回覆樓主:

川口俊和 《在咖啡冷掉之前》, 一本書四個故事, 四個故事嘅人物有有關連, 主要係講咖啡店有個座位, 只要遵守幾個規則,就可以穿越過去某一個特定時間, 但回去後係唔可以改變事情嘅結果。 故事構思幾好, 不過可能因為係翻譯嘅關係,我覺得文筆唔係好通順, 有啲唔慣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

剛看完清楓聆心的<掌事>,穿越架空小說,故事結構不落俗套,作者對造船知識充足,文筆不錯,男女主角性格討喜,十分推薦!

公爵府

wyl 發表於 19-5-27 09:47
剛看完清楓聆心的,穿越架空小說,故事結構不落俗套,作者對造船知識充足,文筆不錯,男女主角性格討喜,十 ...

聽講故事開頭寫得好吸引, 但後段寫得麻麻地, 真的嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

mymarigold 發表於 19-5-27 15:17
聽講故事開頭寫得好吸引, 但後段寫得麻麻地, 真的嗎?
我自己又唔覺得後面麻麻,不過大局已定後總係少咗波折會平淡啲囉。

公爵府

回覆樓主:

周玉《家有刁妻》麻麻.....

《不負如來不負卿》作者小春新書《日月的容曜》, 男主初相識女主時身份係奴隸, 逃難時被女主所救。 五年後男主身為匈奴棋子與女主再遇,後得知女主為當初救命恩人,忍辱負重一步步謀大權,誓要救女主脫離晋室廢后的身份。 書中好多人物, 有n咁多個司馬 x, 好在唔係太亂。 故事頭一半不停穿插男女主 過往相識嘅情景, 而後半段主要講男主 點樣 「發奮 」去救女主, 實質言情部分不算多, 但故事都ok。

公爵府

wyl 發表於 19-5-27 15:20
我自己又唔覺得後面麻麻,不過大局已定後總係少咗波折會平淡啲囉。

公爵府

回覆樓主:

最近買咗幾本簡體新書, 有顧漫《你是我的榮耀》、 玖月晞《你如北京美麗》、 隨侯珠《照見星星的她》、 容光《今生有熱風》 、側側輕寒《千顏》 、這碗粥《卻綠》, 等緊九鷺非香,《我的奇異時光》~

公爵府

回覆樓主:

隨侯珠《照見星星的她》, 甜寵文,女主哥哥係妹控,寵愛程度比男主更甚,呢本唔錯~

側側輕寒現言 《千顏》, 佢寫現言真係唔係好得, 好難聯想佢係《簪中錄》 嘅作者…… 呢本女配好煩,男女主又唔吸引,睇咗幾個chapter果斷棄文

公爵府

回覆樓主:

檸檬羽嫣《治癒者》, 作者本身係醫科生, 所以呢本故事嘅題材都係圍繞醫學 研究。女主爸爸有不治之症, 而女主又不幸被遺傳, 女主放棄讀醫自我放逐之際遇上醫生男主, 求生價值觀被扭轉, 更走上研究自己呢個不治之症嘅道路, 亦順理成章同男主發展成情侶, 可惜最後女主都敵不過死神,不過呢個結局都係意料之內, 呢本整體都算唔錯, 雖然有好多醫學術語唔明, 哈哈~

公爵府

回覆樓主:

仲未等到顧漫《驕陽似我(下)》, 反而等到新作《你是我的榮耀》……《你》故事背景好大篇幅同電競有關, 令我不其然想起 《微微一笑很傾城》,不過《你》男女主唔係學生,而係在職人士, 相對前幾本作品,我覺得呢本平平穩穩衹屬一般

公爵府

回覆樓主:

容光《今生有熱風》, 國家隊滑雪選手嘅故事, 男女主係同門師姐弟, 男主剛從省隊被招攬入國家隊,女主本身係世界亞軍,因傷患退出休養兩年後復出。 故事 感覺有啲似 Twentine 《熾道》, 《熾道》 係講國家跳高隊同十項全能隊, 女主同樣比男主大, 一個係教練一個係隊員。 相比之下我覺得 《熾道》 內容豐富啲, 因為都有講幾場比賽嘅精彩內容, 同埋描寫男女主嘅感情線亦都較《今生有熱風》好。《今》未完,有2, 但應該唔會睇lu~

公爵府

回覆樓主:

一向都鍾意睇九鷺非香,尤其是佢嘅玄幻古言《招搖 》《與鳳行 》《蒼蘭訣》,今次現言《我的奇異時光》 都唔錯,故事講女主一次意外見到男主吸血鬼同狼人, 對方為免身份曝光, 於是女全被挾持去一幢非人類住宅,繼而同非人類做鄰居好友, 男主吸血鬼就係佢哋嘅房東,發生咗奇奇怪怪嘅事件。故事一路過出現吸血鬼 、千年殭屍、美人魚 、狼人、 巫醫 、精靈、 外星人,一啲都唔亂, 情節仲幾有驚喜~

公爵府

wyl 發表於 19-5-27 09:47
剛看完清楓聆心的,穿越架空小說,故事結構不落俗套,作者對造船知識充足,文筆不錯,男女主角性格討喜,十 ...

有睇過清楓聆心《霸官》嗎?

珍珠宮

mymarigold 發表於 19-6-8 09:54
有睇過清楓聆心《霸官》嗎?
未睇呀,呢本好睇嗎?

公爵府

wyl 發表於 19-6-8 10:01
未睇呀,呢本好睇嗎?

我都未睇呀,而家睇緊《掌事》第三冊, 一路睇覺得故事情節唔錯, 啱啱睇到發現金銀係玉陵王子,見作者有另一本《霸官》, 諗住如果好睇買返套嚟睇咋, 博客來今日鑽石會員過千元九折~

珍珠宮

mymarigold 發表於 19-6-8 10:16
我都未睇呀,而家睇緊《掌事》第三冊, 一路睇覺得故事情節唔錯, 啱啱睇到發現金銀係玉陵王子,見作者有 ...
我依家睇緊木嬴嘅〝盛世醫香”,輕鬆搞笑但故事只屬不過不失。諗住睇完呢本開清楓聆心嘅〝紙貴金迷”先。買啦!啱啱上網睇過〝霸官”啲評語都好似唔錯,咁或者我下本都開〝霸官”先。

公爵府

wyl 發表於 19-6-8 10:40
我依家睇緊木嬴嘅〝盛世醫香”,輕鬆搞笑但故事只屬不過不失。諗住睇完呢本開清楓聆心嘅〝紙貴金迷”先。買 ...

我見《掌事》男女主男配性格唔錯,人物雖多但關係交代清晰,身份設定吸引,故事發展造船令人有驚喜,「過三關」算驚艷,其他枝節位(四國人物關係、敬王府)交接順暢...... 我估作者其他作品都應該唔差掛, 除咗《紙貴金迷》 仲有《御宅》~

珍珠宮

mymarigold 發表於 19-6-8 11:19

我見《掌事》男女主男配性格唔錯,人物雖多但關係交代清 ...
好,咁等我搵埋本〝御宅〞睇,thanks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊