興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

笑佳人現言《黛色正濃》,上半部還可以,下半部就麻麻地,男女主六年前分手,男主六年後再追求, 女主被描述到人見人愛,我覺得有啲過咗囉...

大宅

海天拿天鵝的殷商玄鳥紀 好睇 不過是古文 慢慢睇幾有味道 文筆簡潔
另外也看了淑女好逑 幾舒服 甜甜地 白話文
現看緊孤王甚慰 白話文

公爵府

ling2006 發表於 19-9-24 14:09
海天拿天鵝的殷商玄鳥紀 好睇 不過是古文 慢慢睇幾有味道 文筆簡潔
另外也看了淑女好逑 幾舒服 甜甜地 白 ...

我睇《思美人》都好古文喔...

公爵府

回覆樓主:

而家睇緊冬天的柳葉《韶光慢》 第三冊, 暫時都覺得幾好睇,故事有啲似希行《君九齡》, 《君九齡》女主係重生他人身體後報殺父之仇,中間亦講女主行醫濟世。而《韶光慢》 係講女主重生他人身體後, 要查出滅門兇手, 同埋醫治哥哥嘅傷,人物方面冬天的柳葉寫得比希行生動活潑有朝氣

公爵府

回覆樓主:

一口氣睇曬8册《韶光慢》, 故事的確唔錯, 男女主有好多互動, 女主雖然借屍還魂重生,但都唔算係金手指。有宅鬥,唔屬於又長氣又冗嗰隻。 另外幾鍾意作者描述人物嘅內心嘅說話, 女主借屍還魂後嘅父親、男主嘅親衛下屬、甚至乎皇帝,都變得精靈鬼馬, 所以睇呢套書有八册咁長,都唔會有悶嘅感覺

公爵府

回覆樓主:

九鷺非香 《馭鮫記》, 一如作者以往玄幻小說好睇,女主係馭妖師,任務要馭服一個鮫人(男主),兩人不知不覺中互生情愫,可惜中途因誤會導致男主跟女主決裂,女主經歷生死後重遇男主,二人冰釋前嫌。

公爵府

回覆樓主:

小狐濡尾《柔風》, 呢本係玄幻形故事 女主有占卜命相摸骨召喚陰間人嘅能力 ,男主係一個已死,但身軀能靠接近女主而保持不腐嘅陰間人,男主不愛女主, 但要靠女主幫佢完成心願; 後來到男主愛上女主嘅時候,女主已經遇害, 最後都happy ending

大宅

mymarigold 發表於 19-10-12 14:21
小狐濡尾《柔風》, 呢本係圓環形故事 女主有占卜命相摸骨召喚陰間人嘅能力 ,男主係一個已死,但身軀能靠 ...

呢本好好睇(emoji)(emoji)

公爵府

aujumama 發表於 19-10-19 21:43
呢本好好睇(emoji)(emoji)

抱雞娘娘~

公爵府

回覆樓主:

這碗粥《荊山之玉》, 今次唔係彩虹系列,女主受家族所託,要搵一舊古玉, 而帶有呢舊古玉嘅後人名字都係有個「玉」字。 於是女主就搵名字有個「玉」字嘅男人拍拖,一年內換咗九個男朋友, 搵到男主,對男主動真情, 輾轉下搵到要搵嘅「荊山之玉」……

公爵府

回覆樓主:

睇完耳東兔子《暗格裏的秘密》同《溫顧知心》,前者麻麻,後者幾好睇。 蘇清綰《他心蔓蔓》, 故事未完,一開始就好虐,男主不停虐女主, 女主不停付出 但男主完全冇動於衷,去到第一冊尾,男主先對女主有少少唔忍心

男爵府

西子情花颜策好睇嗎

公爵府

jessicasiu 發表於 19-11-1 12:49
西子情花颜策好睇嗎

呢本未有實體書,所以未睇呀~

公爵府

回覆樓主:

這碗粥彩虹系列《絆橙》, 呢本開頭女主許惠橙(山茶)都幾慘, 因為工作關係被男主鍾定戲謔, 睇到呢度其實都幾想棄文…… 後來男女主一齊經歷過生死關頭,男主開始對女主有好感,女主由最初怕男主改為信任甚至依賴, 最後感情開花結果

公爵府

回覆樓主:

睇緊西子情《紈絝世子妃》,有14本,現睇緊第5本,0K好睇~

大宅

mymarigold 發表於 19-11-16 17:23
睇緊西子情《紈絝世子妃》,有14本,現睇緊第5本,0K好睇~

係唔錯,但感覺後面有少少拖,有少少感慨男2及男3

公爵府

goofy1111 發表於 19-11-19 13:28
係唔錯,但感覺後面有少少拖,有少少感慨男2及男3

故事都有幾多人物, 雖然有啲複雜但唔會好混亂, 我啱啱睇到二皇子夜天傾C咗,皇帝駕崩, 先帝遺旨命夜天逸做攝政王,賜婚淺月予七皇子

男爵府

近日有同事推介我睇琅琊榜,步步驚心同希行的嬌娘醫經,我應該邊本開始睇好?

公爵府

samo 發表於 19-11-22 14:56
近日有同事推介我睇琅琊榜,步步驚心同希行的嬌娘醫經,我應該邊本開始睇好?
...

希行《嬌娘醫經》我覺得唔及佢另一本《名門醫女》咁好睇; 《瑯琊榜》我冇睇過因為故事較少言情部分; 至於桐華嘅《步步驚心》係經典, 如果《步步驚心》同《嬌娘醫經》 2選1, 我會揀《步步驚心》

男爵府

請問有冇其他jm 睇過瑯玡榜?有何評價?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊