興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mymarigold 發表於 19-8-13 16:49
金魚記憶

咁我哋一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

mymarigold 發表於 19-7-14 09:10
《霸官》真唔係好掂, 完全唔想睇落去.... 咁我都考慮下睇《御宅》先~

作者仲有一本叫《紙貴金迷》, 係 ...
我要推介一下《紙貴金迷》,我看完4本清心聆楓的作品,覺得《掌事》和《紙貴金迷》不相伯仲,《御宅》其後,《霸官》完全不是同一level的。唯一不變是我佩服作者的專業,不管題材是什麼都深入鑽研,絕不敷衍了事。而且作者的主角都自帶現代思維,絕不迂腐,冷淡作風深得我心。以後我的喜愛和關注作者又添一員。

公爵府

wyl 發表於 19-8-17 21:35
我要推介一下《紙貴金迷》,我看完4本清心聆楓的作品,覺得《掌事》和《紙貴金迷》不相伯仲,《御宅》其後 ...

謝謝你,估唔到 《紙貴金迷》 都可以同 《掌事》有得比, 因為睇《霸官》 實在有太大落差

公爵府

回覆樓主:

我幾鍾意睇九鷺非香嘅古言, 早排睇咗現言《我的奇異時光》, 有啲奇幻幾得意, 啱啱睇咗 《噓,我們的小秘密》, 同樣都係奇幻型故事, 真係好難想像女主變成男人,而男主變成一棵樹, 喺條件滿足之下,佢哋又可以變返做自己!

青衫落拓《荏苒年華》, 其實睇嘅時候 都有啲辛苦, 感覺上故事嘅人物感情唔夠豐富,同我之前睇《一路繁花相送》 感覺差唔多,好多情節都係平鋪直敘, 有啲死氣沉沉嘅感覺......

公爵府

回覆樓主:

瀟湘冬兒 《烈火軍校》,故事背景係喺日本侵華時代,女主代替死去嘅大哥入軍校完成大哥嘅心願。 我覺得呢個橋段有啲牽強,女扮男裝入軍校其實好易被發現, 冇理由讀兩年順利畢業。 故事情節除咗講軍校裏面嘅訓練, 中間穿插日本人殺害華人事件,令軍校學生更加努力裝備自己。 愛情線比較寫得遜色, 唔知電視劇會改成點,不過有《招搖》嘅厲塵瀾同路招搖, 應該都會好睇。

公爵府

回覆樓主:

風弄《追球》,男女主鬥乒乓波認識,其後女主為追查養父廿年前, 因乒乓波比賽犯規被學校退學嘅真相,就入到養父嘅學校就讀, 希望搵出當年真相還養父清白,就咁同男主成為同學, 繼而發生戀情。 當真相慢慢浮面,發現同男主家人有關, 男女主關係破裂,故事最後都係HE。 呢本除咗主力寫愛情,仲有友情同親情, 反而乒乓波練習同比賽就較少描寫。 睇完書我都睇咗劇, 同原著差唔多唔係改動好大, 不過 男女主顏值就麻麻...

公爵府

回覆樓主:

蘇清綰現言《有鶴鳴夏》,女主為報同母異父妹妹陷害自己坐監之仇, 全城首富埋身,以自己做一場婚姻交易,與男主婚後慢慢產生感情,過程中男主青梅竹馬嘅前女友、 女主前男友、 女主追求者阻攔佢哋感情。 而另一本書《非他不可》 係 《有鶴鳴夏》嘅番外,講《有鶴鳴夏》男主醫生好友嘅感情線, 呢本我覺得麻麻地, 原因係女主性格唔討好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

剛看完冬天的柳葉的《似錦》,文筆有點輕鬆惹笑,絕對的男女主光環,只有甜沒有虐,算是不錯的小品。

公爵府

wyl 發表於 19-8-31 22:11
剛看完冬天的柳葉的《似錦》,文筆有點輕鬆惹笑,絕對的男女主光環,只有甜沒有虐,算是不錯的小品。 ...

呢本同《韶光慢》比較,邊本好睇啲呢?

珍珠宮

mymarigold 發表於 19-9-1 16:13
呢本同《韶光慢》比較,邊本好睇啲呢?
咁我覺得《韶光慢》好啲,但呢本又好過《妙偶天成》。

公爵府

wyl 發表於 19-9-1 16:44
咁我覺得《韶光慢》好啲,但呢本又好過《妙偶天成》。

明曬,thx a lot~

公爵府

回覆樓主:

小春《藍蓮花》,《不負如來不負卿》系列第二本,女主為狐妖,邂逅兩兄弟,狐妖等候男主輪迴15世先真正喺埋一齊。 相比之下,我覺得《 不負如來不負卿》較好睇,但都好佩服作者對歷史同佛教嘅深厚認識

別墅

mymarigold 發表於 19-9-5 23:09
小春《藍蓮花》,《不負如來不負卿》系列第二本,女主為狐妖,邂逅兩兄弟,狐妖等候男主輪迴15世先真正喺埋 ...

我都有睇藍蓮花
但結局我唔係好明
女主係咪鐘意哥哥多d
但哥哥一直讓女主比弟弟
而女主又好像都鐘意弟弟

公爵府

小小小薯仔 發表於 19-9-9 23:17
我都有睇藍蓮花
但結局我唔係好明
女主係咪鐘意哥哥多d

女主愛哥哥,兩兄弟都愛女主。但哥哥 承繼家族傳統修行,佢伯父臨死前向女主下禁咒,只要哥哥一掂女主,哥哥身體就會痛不欲生。 哥哥知道弟弟愛女主,佢唔想辜負女主,索性就將女主推向弟弟。 女主以為哥哥只愛修行,又發現弟弟為自己付出好多, 所以就接受嫁比弟弟。到後來弟弟死後,女主先知道哥哥係愛自己, 明白哥哥嘅苦衷,決定要跟住哥哥,重燃愛火。

別墅

mymarigold 發表於 19-9-9 23:59
女主愛哥哥,兩兄弟都愛女主。但哥哥 承繼家族傳統修行,佢伯父臨死前向女主下禁咒,只要哥哥一掂女主,哥 ...

Exactly!
故事好感人

珍珠宮

千山茶客的《重生之將門毒后》—— 典型重生復仇文,作者文筆尚算不錯,雖然最後有些前面的伏筆到最後都沒有解開,但總體亦值得一看。

公爵府

wyl 發表於 19-9-12 14:51
千山茶客的《重生之將門毒后》—— 典型重生復仇文,作者文筆尚算不錯,雖然最後有些前面的伏筆到最後都沒 ...

我只係睇過佢本《嫡嫁千金》, 佢都幾長氣

wyl    發表於 19-9-13 14:20

公爵府

回覆樓主:

蓮翩《 將門虎女》, 女主係九公主, 因一次去邊疆喜歡上男主將軍,可惜神女有心襄王無夢,而且男主轉投朝廷另一陣營, 女主死心返回長安。 男主後來漸漸欣賞女主,一次又一次破壞皇上將其他男人賜婚比公主, 最後抱得美人歸。 故事都有啲拖泥帶水,尤其係皇帝一次又一次安排賜婚比九公主,睇到有啲煩。

公爵府

回覆樓主:

終於等到套裝減價
金石堂一套八冊連運費減會員紅利,大約港幣$613, 比香港平大約 $30/本, 終於忍唔住手入貨~

公爵府

回覆樓主:

張小嫻《我的愛如此麻辣》, 電影《花椒之味》原著,故事前半部講親情,後半部著重愛情,有d 催淚, 睇完之後令我想到 「活在當下,珍惜擁有」。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊