興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

samo 發表於 19-11-22 17:53
請問有冇其他jm 睇過瑯玡榜?有何評價?

睇過,好睇, 唔算係言情小說, 計謀多啲, 但係好睇架。我睇左小說之後再睇劇。

大宅

一口氣爬哂78頁,jm 們很厲害,推薦了很多好書,可以有排睇!不過,想問下什麼是BE? SE? BL ? 金手指?

大宅

guigui82 發表於 19-11-23 10:35
睇過,好睇, 唔算係言情小說, 計謀多啲, 但係好睇架。我睇左小說之後再睇劇。
...

Thx! 我同事大推叫我先看這本,我怕好悶,好似是男人書咁

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

samo 發表於 19-11-23 12:02
一口氣爬哂78頁,jm 們很厲害,推薦了很多好書,可以有排睇!不過,想問下什麼是BE? SE? BL ? 金手指?
...

BE/SE- Bad / Sad Ending
HE - Happy Ending
BL - Boys Love (即耽美,男男)
BG - Boy & Girl Love
金手指 - 指主角多技能近乎萬能,乜都識好勁

大宅

mymarigold 發表於 19-11-23 12:27

BE/SE- Bad / Sad Ending

嘩! 好勁呀

大宅

mymarigold 發表於 19-11-22 14:02

故事都有幾多人物, 雖然有啲複雜但唔會好混亂, 我啱 ...

夜天逸同天傾都係幌子(emoji)
E套的皇族係夜氏,王子係夜天x,醉玲瓏的王子也是夜天x,真係好易記錯

伯爵府

goofy1111 發表於 19-11-25 16:37
夜天逸同天傾都係幌子(emoji)
E套的皇族係夜氏,王子係夜天x,醉玲瓏的王子也是夜天x,真係好易記錯
...

夜輕染……

大宅

mymarigold 發表於 19-11-25 21:20
夜輕染……

夜輕染係暗龍,夜輕暖係暗鳳,2兄妹相比,覺得妹奸D

伯爵府

goofy1111 發表於 19-11-25 21:39
夜輕染係暗龍,夜輕暖係暗鳳,2兄妹相比,覺得妹奸D

我睇到卷五,四皇子妃剛死,雲淺月打贏東海公主洛瑤攞返東海同榮王府百年婚約書。一路睇到e+,其實我鍾意夜輕染多過雲景……

伯爵府

回覆樓主:

終於睇曬西子情《紈絝世子妃》七卷共14冊, 女主李芸喺現代死後帶記憶穿越古代由bb開始重生, 成為雲王府嫡女雲淺月,身份高貴,為未來夜氏皇后人選。 女主有好多桃花,但由始至終都係情傾榮王府世子容景。容景不但同夜氏皇朝鬥江山,更要重夜氏承繼人手中搶走女主, 機關算盡終得美人歸。 故事有七卷,由第六卷開始有啲拖, 但故事情節都唔錯, 男女主有少少金手指啦……

伯爵府

回覆樓主:

酒小七現言《冰糖燉雪梨》, 大學校園故事,男主打冰球,女主短速滑冰,少少搞笑,輕輕鬆鬆又睇完~

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

因為陳情令走咗去睇魔道祖師,墨香銅臭寫得幾輕鬆惹笑曖昧並重,係我中意嘅風格,只稍嫌後面太肉。依家睇緊天官賜福,未睇完暫時都唔錯。

伯爵府

回覆樓主:

丁墨《待我有罪時》, 女主超強大,身份係刑警,而男主係犯罪心理學專家, 一齊破案, 一步一步, 故事慢慢揭開女主身份。 相比之下我覺得《美人為餡》 好睇啲,《待》開頭查案嘅案件都ok,後面開始有啲堆砌感, 夾硬將幾個男配放入主線軸,又搞死佢地, 呢套書都死得人多…… 至於感情線,雖然男主有特別嘅遭遇,同女主嘅感情非比尋常, 但感覺唔係好流暢,只屬一般般……

大宅

有冇jm 睇過近排大熱的慶餘年小説?

別墅

samo 發表於 19-12-22 18:29
有冇jm 睇過近排大熱的慶餘年小説?

凖備開黎睇

大宅

Jasminep15 發表於 19-12-22 20:56
凖備開黎睇

等你書評

伯爵府

回覆樓主:

睇完丁墨《待我有罪時》, 跟住就睇玖月晞《親愛的蘇格拉底》, 呢兩本都係推理言情小說,相比之下,《親愛的蘇格拉底》更出色, 每一件案因著背後同一個組織而環環相扣,情節合理流暢,局中有局,越近真相越感到嗰份張力; 男女主感情亦描寫得細膩,男主對女友死去十年嘅思念,情深不變……我覺得係玖月晞三本《親愛的》系列中最好睇嘅一本。

伯爵府

回覆樓主:

睇咗幾本古言都麻麻,棄咗文,包括長安微暖《鳳鳴長安》、 鳳輕《醉臥江山》、聖妖《錦繡凰途》、錦凰《盛世繁華為君傾》

而轉身《鳳棲宸宮》唔錯,和親公主同皇朝皇帝由互相猜疑、到相愛,過程有關乎背負各自國家興亡嘅爭札,最後HE

伯爵府

回覆樓主:

蘇清綰現言《尋找陸登登學長》 校園文,麻麻地,女主苦纏男主,考入同男主一間大學, 女主有啲自虐,男主從來冇講過喜歡佢…… 但後來女主未畢業,男主因家人逼佢家族聯婚,而向女主求婚 ,睇到我一頭霧水……不過有啲情節算係搞笑……

葉落無心現言《與狼共枕》, 男主比女主大十幾年,女主被男主當養女養大,後來男主對女 產生情愫,而女主原本留喺男主身邊為報仇, 後來亦不自知咁愛上男主,徘徊喺愛與恨嘅邊緣, 雙方離離合合最尾happy ending

大宅

回覆樓主:

多謝推介

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
醒 世 文 ... 2 3 4 5 6 .. 41
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊