興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

顧了之《咬定卿卿不放鬆》
全部書最虐係三皇子被殺果刻,男主女主好傷心

大宅

mymarigold 發表於 19-12-30 01:14
睇完丁墨《待我有罪時》, 跟住就睇玖月晞《親愛的蘇格拉底》, 呢兩本都係推理言情小說,相比之下,《親愛 ...

我兩本書都睇完了, 喜歡玖月晞這個作者多点, 遲d有時間再追埋其他 《親愛的》系列, 謝謝推介.😊

公爵府

花生眉豆湯 發表於 20-3-6 21:53
我兩本書都睇完了, 喜歡玖月晞這個作者多点, 遲d有時間再追埋其他 《親愛的》系列, 謝謝推介.😊
...

我都覺得《親愛的蘇格拉底》好睇d~

公爵府

回覆樓主:

安知曉《國民男神愛上我》開頭上册都幾好睇, 女主被親人嫌棄背叛,男主拯救 ……後來故事發展情節越嚟越誇張,又搬出失憶呢條橋,敗筆~

公爵府

回覆樓主:

十四夜《歸離》,《醉玲瓏》前傳 ,雖然我睇過《醉玲瓏 》,但唔記得故事講咩……《歸離》 男主為王族後人,女主為巫族後人, 故事好長,繁體版有五本主要講男主有統一九國嘅心志,集取九轉玲瓏石以啟動陣法改變世界。 故事情節都係講唔同嘅國家點樣部署打仗侵略、 結盟,去到第三本先開始有少少言情嘅部分, 男主係淡薄型,幾乎睇唔出對女主有感情, 差唔多去到最尾嗰本先稍為對女主動情, 作者文筆係好靚, 人物比較多,描述各國過程比較長同沉悶,不是我杯茶……

公爵府

回覆樓主:

顧了之《霸王與嬌花》,同《咬著卿卿不放鬆》都好睇, 後者講重生,前者講平行時空。 我比較鍾意《霸》 女主,無《咬》女主咁心機女,但《霸》男主開頭有啲渾蛋 feel 又雙面人,無《咬》 男主咁討好……

公爵府

回覆樓主:

寐語者《帝王業》,呢本一路睇嘅感覺同睇《禍國》好似,心情好灰,由書開始到結尾,女主阿嫵身邊嘅人,無論係身、心都一個個遠離佢,衹有男主豫章王蕭綦對佢不離不棄。由於作者以第一人稱,一直都感到女主因未能與三皇子子澹廝守而遺憾,遺憾感貫穿整本書。帝王業,帝王霸業,喺棋子、手段、圈套中,尚餘一絲親情、愛情、主僕情,失去太多太多……

大宅

mymarigold 發表於 20-4-6 00:48
寐語者《帝王業》,呢本一路睇嘅感覺同睇《禍國》好似,心情好灰,由書開始到結尾,女主阿嫵身邊嘅人,無論 ...

结局覺得挺沉重,各人的结局都係遺憾和無奈

公爵府

goofy1111 發表於 20-4-7 10:23

结局覺得挺沉重,各人的结局都係遺憾和無奈

對,遺憾,尤其係子澹番外篇……

大宅

mymarigold 發表於 20-4-7 12:10
對,遺憾,尤其係子澹番外篇……

子澹係一個另人心酸的角色,太多的無奈和不可自決

公爵府

goofy1111 發表於 20-4-7 13:05
子澹係一個另人心酸的角色,太多的無奈和不可自決

睇完心情有啲沉重, 可能隔一輪先再開《鳳血》《凰圖》

大宅

mymarigold 發表於 20-4-7 15:18
睇完心情有啲沉重, 可能隔一輪先再開《鳳血》《凰圖》

开D輕鬆,甜的隔一隔先

公爵府

回覆樓主:

我又翻睇波波《綰青絲》, 雲崢真係冇得頂,好唔捨得佢轉世……

公爵府

回覆樓主:

陌上柳絮《欽差相公仵作妻》, 穿越文 ,女主本身係現代法醫,死後穿去宋朝,為尚書失縱之女, 無意間救起男主 ,二人同路揭發多宗命案、 查出來龍去脈 , 案件唔算複雜,情節好快唔拖。

公爵府

回覆樓主:

水凝煙《妃關風雲》,宮鬥,女主本為王爺側妃,因先帝駕崩,王爺奉遺旨被冊為新帝, 後宮個個蠢蠢欲動,爾虞我詐各適其式招數都出齊, 女主對男主帝王愛自己與否漸生懷疑,加上男配將軍窮追猛打嘅愛, 問佢有想離開皇宮嘅決定。 女主漸漸發現男主男配對佢都有隱瞞同說謊, 究竟邊個先係真心、 邊個係利用佢, 女主估嚟估去, 睇到我有啲煩厭

公爵府

回覆樓主:

陌上柳絮《將軍的特務福妻》,女主原為特務,因一次意外死後穿越去古代,成為 大將軍嘅妻子 故事宅鬥情節不少宅鬥,女主不斷被人陷害, 但基本上每次都會化險為夷,最後同男全搵出害人主腦同原因,長文得嚟唔譖氣

男爵府

連看了兩本納蘭靜語的書。

美人兮:废弃王妃
女主是那種令人很煩,智慧不高的類型。 但故事不錯。 忍耐到底的話, 結局有驚喜。

总裁深情不悔
這本很好看,女主身份:刑警,曾任FBI警探  男主身份:卓亚集团总裁 
推理,懸疑, 愛情小說。 很對我的口味。 小虐, Happy Ending.

公爵府

everydaymom 發表於 20-5-3 06:32
連看了兩本納蘭靜語的書。

美人兮:废弃王妃

我之前睇過《廢棄王妃》,頂唔順棄咗文

男爵府

回覆 mymarigold 的帖子

是的, 很容易頂不順! 哈哈!

公爵府

回覆樓主:

秦簡《傾城毒姬》, 書名冇改錯,女主 經歷家破人亡、自己被送入青樓險些喪命後,性格森沉、行事夠狠、作風毒辣,基於本身係智取型,為報仇擺局設圈套,有d金手指咁由青樓女子爬上郡主之位, 中間宅鬥不斷, 整體感覺無《錦繡未央》 咁長氣同煩厭, 故事開頭麻麻,但中後段同男主多交流之後就開始好睇。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊