興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

Twentine 《浪人天涯》,江湖文,男主為江湖殺手, 因一次行動失敗受重傷被女主救起,男主養傷其間同女主互生情愫。女主武功高強、心地善良純真,面對江湖報仇廝殺、或為國家而戰,跟男主有不同想法, 整體嚟講係唔錯嘅一個故事 ,可惜結尾收得有啲急

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

顧了之現言《你是遲來的歡喜》, 呢本男女主比較扭擰,曾經喺中學時期互相暗戀對方,畢業後各自生活,因某些原因下又再重逢,但又要扮唔識對方, 作者都係寫古言好睇啲……

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

天如玉古言《八字不合,壓倒再說》, 女主為公主,阿爸係梁國皇帝,阿媽係東海國女帝, 所以女主從少就自覺要擔起治天下之大任, 平時表現紈絝風流鍾意 調戲俊男,實際上心繫天下根本冇男女之情,男1男2 努力希望自己能打動女主, 女主經歷朝堂動盪、 戰事連連、 身邊細作埋伏, 最後自己心動同男主開花結果, 故事情節都幾輕鬆, 對白有啲惹笑。

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

好耐冇睇寂月皎皎,今次睇咗古言《禍水皇后》, 一如以往作者寫作風格,比較虐, 活潑純真嘅外族公主和親到大周,由原先計劃取皇帝首級變同皇帝相戀, 然後又被君王多番懷疑,幾番折騰下女主原本性格已被磨滅, 最後……sad ending

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

天如玉樹《庶女值萬金》, 穿越文,女主為庶女,誓要開舖做老闆奮鬥史,拜生意老手男主為師學做生意, 繼而互生情愫, 輕輕鬆鬆幾好

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

冬天的柳葉《似錦》,重生文,女主今世想改變自己同哥哥嘅命運,成功避開災禍,並對害過佢嘅人復仇。女主對男主嘅愛有誤解,今世終於解開上一世對男主嘅心結。故事有宅鬥宮鬥,寫得輕鬆,尤其是描寫皇帝嘅心情 。我鍾意睇狗狗「二牛」,簡直成精!

大宅

姒情的錦綉醫途之農女傾城好睇, 男主不是皇帝,皇爺類, 女主也不是美女, 無所不能類。 但整本書很有愛, 男主很搞笑, 看得很歡樂。 可惜太突然就到結局。

伯爵府

2020勳章

everydaymom 發表於 20-6-20 11:28
姒情的錦綉醫途之農女傾城好睇, 男主不是皇帝,皇爺類, 女主也不是美女, 無所不能類。 但整本書很有愛, ...

sad ending ...?

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

夢三生《明媒善娶》,女主外婆同母親都係官媒,女主亦立志承繼母業。女主偶遇男主,開始為男主物色佳偶,屢次為男主說媒,可惜唔成功,喺相處中互生情愫,輕鬆的一個故事~

大宅

回覆 mymarigold 的帖子

Happy ending

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

天如玉 《韶華江山賦》,女主同好友 一齊穿越返古代,愛上同一個男人,女主慘被好友陷害, 死後重生, 成為女帝,助男主戰神統一天下,借男主之手報仇,情節流暢無金手指,呢本OK, 唯獨收尾收得急

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

顧了之《龍鳳無雙》,女主前世被陷害 ,帶記憶重生, 一般般……

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mymarigold 發表於 20-5-16 18:34
Twentine 《浪人天涯》,江湖文,男主為江湖殺手, 因一次行動失敗受重傷被女主救起,男主養傷其間同女主互 ...

我睇左《浪人天涯》同丁墨新書《明月曾照江東寒》,風格差不多,我覺得《明月》好睇d

別墅

lala229 發表於 20-8-2 22:26
我睇左《浪人天涯》同丁墨新書《明月曾照江東寒》,風格差不多,我覺得《明月》好睇d
...

你係邊度睇巜明月》?

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Jasminep15 發表於 20-8-4 00:52
你係邊度睇巜明月》?

思兔有

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

最近睇咗天下歸元《燕傾天下》,女主又係金手指,我麻麻地鍾意女主性格,勉勉強強睇完……
十四郎《千香引》,算修仙文,女主有特殊體質,由十歲拜師入門到十七、八歲,有愛情、友情、師徒恩情,算唔錯,我覺得比《琉璃美人煞》、《三千鴉殺》好~

現睇緊墨寶非寶《十二年故人戲》,其實我麻麻地民初背景,不過好在故事節奏快,但男女主互動唔多,感情位慢熱,真係慢慢醞釀出嚟嗰隻……到中後段先多感情位,現睇到男主父親入咗女主任職醫院。男主做大事心狠手辣,但對感情事優柔寡斷, 希望後面會有好轉。

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

秦簡《高門嫡女》 我覺得呢套書好睇過《 庶女有毒》,兩個故事都有宅鬥宮鬥,但《庶女有毒》宅鬥反覆不斷,比較長同譖氣, 《高門嫡女》就比較簡單啲 而且情節比較快,女主死後帶住記憶重生返自己年幼時期, 帶住仇恨要報復並且改變自己命運。 睇完之後,覺得古代男人三妻四妾,女人爭寵搞到家無寧日,真係好大鑊……

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

冬天的柳葉《掌歡》,呢套書都幾長,繁體版有八本。 之前睇過《韶光慢》同《似錦》都覺得唔錯,今次《掌歡》 比之前兩本寫得更好!呢本係重生文,女主本為鎮南王府郡主,大婚之日全府一夜被扣上逆賊之名被皇上誅殺, 死後重生喺大都督府嫡女身上。 女主重生後一方面諗復仇,另一方面去尋找當年身為鎮南郡主的弟弟。 過程中女主由於廚藝了得,開咗間食店名叫「有間酒肆」, 暗地裏藉住美食鋪排復仇計劃。 故事大綱純粹係復仇,冇宅鬥冇逼宮,有關於食店嘅內容係輕鬆惹笑,男主王爺、王爺親衛、女主重生後的父親、表哥、 貼身丫鬟都係吃貨, 係一部唔錯嘅小說。

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

再次睇女巫的貓《蓮絳》,依然覺得好睇,三生三世,由男主强女主弱逆轉到女強男弱,十五同蓮絳愛得幾深就痛得幾深,二人太多無奈。喜歡5年後作者續寫的結局,總算完滿了!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊