興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

mymarigold 發表於 20-11-26 19:40
我睇咗《翻譯官》好睇呀, 有啲期待呢本添~~

《 致命邂逅》/《掮客》都好睇

大宅

回覆 JessMama 的帖子

開始會不喜歡女主, 直到她做了婢女, 就會好很多!

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

睇完 悠世《法老的寵妃》, 故事好長,繁體書都有五本…… 女主穿越3000年前嘅埃及,有身穿、有魂穿, 穿越咗幾次, 雖然我睇開穿越、時空跳躍,但都搞到我有啲暈。 故事背景喺中東, 一路睇對地名人名都比較陌生, 睇得唔算投入, 故事不過不失

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

睇咗啲比較短嘅現言:
西門龍霆 我要我們一直愛下去 ~棄文
六盲星 情深不可醫 ~ 棄文
六盲星 你抱起來有點甜 ~ OK
吉祥夜 寫給鼴鼠先生的情書 ~ OK
姒錦 喬先生的黑月光 ~ 棄文
蔣牧童 請你這樣圍攻我 ~ OK

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

之前睇咗《名門醫女》、《君九齡》,今次呢本《藥香》都唔錯,同《 君九齡 》一樣都係走復仇路線 ,作者文筆好情節流暢,佩服作者對中藥中醫嘅認識有深究, 唯獨嫌男女感情寫得唔夠。

趁住雙12,我去博客來買咗希行《嬌娘》、《誅砂》、《第一侯》( 暫時出到第四册)。
今個月希行將會有簡體版新書《問丹朱》, 期待中

伯爵府

回覆樓主:

玖月晞新書,未見有連載,唔知好唔好睇

伯爵府

2021勳章

lala229 發表於 20-12-16 12:34

我諗應該唔會太差,玖月稀啲書都有保證~

伯爵府

2021勳章

我淘咗《再見李橋》,仲有呢兩本

伯爵府

mymarigold 發表於 20-12-22 23:27
我淘咗《再見李橋》,仲有呢兩本

嘩,有得買新書真開心 ,《三分野》好睇,《深情眼》我覺麻麻,期待《李橋》

伯爵府

2021勳章

lala229 發表於 20-12-23 11:05
嘩,有得買新書真開心 ,《三分野》好睇,《深情眼》我覺麻麻,期待《李橋》
...

耳東兔子都唔係本本得, 希望《深情眼》唔會太差.....
另外我等緊墨寶非寶同希行呢兩本

伯爵府

mymarigold 發表於 20-12-23 12:28
耳東兔子都唔係本本得, 希望《深情眼》唔會太差.....
另外我等緊墨寶非寶同希行呢兩本

《江南老》好睇過《十二年,故人戲》

伯爵府

2021勳章

lala229 發表於 20-12-23 16:05
《江南老》好睇過《十二年,故人戲》

我睇咗 十二年 麻麻地.....

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

不止是顆菜 《不二之臣》,棄文。

雲檀 《默寫你的名字》OK, 女主有嚴重讀寫障礙 ,男主做了女主一對眼同一雙手,幫助女主跨過學業上困難,互生情愫。

Vivibear 《尋找前世之旅》& 續集 ,一般般, 女主任務要穿越唔同國家唔同朝代嘅過去,女主人見人愛,太離地......

匪我思存《海上繁花 》, 呢本算一般, 故事情節麻麻地,男主唔討好, 結尾草草了事。

咬春餅《甜妻》 係呢幾本中最好睇, 男主比自己表哥搶去公司同女友,收債為生,遇上醫生女主重新振作~

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

姵璃古言《滕王閣秘聞》, 呢本同作者之前《妾心如宅》、《妾心如孽》 風格有啲唔同,情節為懸疑、查案、 緝兇, 孤兒女主西嶺月都唔算金手指,查案思路清晰,同福王李成軒有感情糾結, 故事整體唔錯。

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

希行《嬌娘》,重生文,女主有啲金手指,因懂巫祝,斷手斷腳奇難雜症都醫到,更可起死回生。 由起初宅鬥、到喺商界算計人將舖頭據為己有、再到宮變,全部一手包辦......!!! 開頭我麻麻地鍾意女主性格,可能因為佢重生後唔知自己係邊個 ,而且重生喺一個智障兒身上,身體本身先天不足限制佢魂魄入體後嘅活動, 佢講嘢好倔唔留情面,而且有仇必報。 到後來魂魄漸漸適應, 講嘢行徑感情似番個常人。 呢本故事男女感情線比較多,男1、男2、男3,希行作品來講算少見~

伯爵府

2021勳章

哎......呢本麻麻,可以唔睇,唔知仲以為第二個作者寫,文筆、風格都同玖月晞扯唔上關係.....

大宅

回覆 mymarigold 的帖子

同意。 開始不会喜欢女主。

伯爵府

mymarigold 發表於 21-1-5 01:15
哎......呢本麻麻,可以唔睇,唔知仲以為第二個作者寫,文筆、風格都同玖月晞扯唔上關係..... ...

下 , 竟然係咁。。

伯爵府

2021勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

笑佳人 我的物理系男友 一般
瓷話 小鹿撞心上 一般
耳東兔子 三分野 一般
深情眼 棄文
墨寶非寶 一生一世江南老 好睇
蝴蝶 Seba 徘徊 一般
蜀客 王妃歸來 好睇

墨寶非寶《一生一世江南老》, 男女主因為身份問題喺古代未能成婚, 往後輪迴到現代,男主今世漸漸恢復前世記憶,決心捉緊女主不放手~

蜀客 《王妃歸來》, 呢本比較虐,但好睇,女主生命中愛過兩個男人,雖然都愛女主,但兩個都不曾將佢擺喺第一位, 同樣利用女主身份作棋子,女主誓要復仇。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊