興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2021勳章

jessicasiu 發表於 21-1-21 17:22
開咗少少睇,開頭吾太吸引

都係㗎,開頭情節麻麻地,好似樓上有jm咁講,尤其是女主性格, 暫時唔討好, 不過睇到中段就發覺前面開頭原來有好多伏筆

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

自由行走 應惜艷陽年 好睇
丁墨 暮山見忘集 好睇
張小嫻 致遺忘了我的你 好睇
樂小米 青城 棄文
夜蔓 我喜歡你很久了 一般
笑佳人 金枝御葉 麻麻

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

丁墨嘅功力果然無可匹敵,睇頭一兩頁就已經好想繼續睇落去。雖然呢本《暮山見忘集》係11個短篇故事,但內容都唔錯,有科幻、有靈異、有輪迴,有啲故事會輕輕提到其他作品嘅主角,eg 沈野、應時寒。

睇過自由行走《第三種愛情》,《應惜艷陽年》 其實都唔錯,我幾鍾意女主嘅性格,但對男主就有啲討厭, 性格陰晴不定,對愛情又唔專一。

好多年冇睇張小嫻,《 致遺忘了我的你》 屬於短篇故事,因一副有魔法嘅撲克牌,將下一個故事嘅主角連接。 之前都鍾意睇張小嫻,佢寫愛情寫得好到位~

洋房

可以有排睇

大宅

mymarigold 發表於 21-1-22 10:16
丁墨嘅功力果然無可匹敵,睇頭一兩頁就已經好想繼續睇落去。雖然呢本《暮山見忘集》係11個短篇故事,但內容 ...

剛睇完丁墨嘅半星, 好好睇

大宅

丁墨嘅功力果然無可匹敵,睇頭一兩頁就已經好想繼續睇落去。雖然呢本《暮山見忘集》係11個短篇故事,但內容 ...

剛剛睇完丁墨嘅《半星》好好睇

伯爵府

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

剛睇左《暮山》一個故事《客從何處來》好吸引,可惜網上得第一個故事,Amazon仲未有全本賣

伯爵府

2021勳章

lala229 發表於 21-1-25 09:34
剛睇左《暮山》一個故事《客從何處來》好吸引,可惜網上得第一個故事,Amazon仲未有全本賣
...

得一個咁少咋?我仲以為全部已經上曬網

大宅

2021勳章

mymarigold 發表於 20-12-13 11:51
之前睇咗《名門醫女》、《君九齡》,今次呢本《藥香》都唔錯,同《 君九齡 》一樣都係走復仇路線 ,作者文 ...
請問藥香係邊位作者寫

伯爵府

2021勳章

jessicasiu 發表於 21-1-26 22:17
請問藥香係邊位作者寫

希行

伯爵府

2021勳章

lala229 發表於 21-1-25 09:34
...

仲有2個:

江河有時盡
https://m.101novel.com/ck101/29236/

無眼人
http://www.hibqg.com/book/32830.html

伯爵府

mymarigold 發表於 21-1-27 23:03
仲有2個:

江河有時盡

謝謝你呀

伯爵府

2021勳章

lala229 發表於 21-1-28 09:45
謝謝你呀

唔使客氣~呢兩個都ok好睇, enjoy~

伯爵府

mymarigold 發表於 21-1-28 10:23
唔使客氣~呢兩個都ok好睇, enjoy~

多謝你特登用書入邊嘅單元同我Google搵出嚟

伯爵府

2021勳章

lala229 發表於 21-1-28 11:48
多謝你特登用書入邊嘅單元同我Google搵出嚟

有幾篇尋晚搵唔到,剛剛我又搵到

借來的一晚
https://wemp.app/posts/52784f45-9f5e-4267-974a-8f0d75a2d6cf

昨夜瓜子香
https://www.tuituishu.com/tag/%E6%98%A8%E5%A4%9C%E7%93%9C%E5%AD%90%E9%A6%99/

逃( 不過只得兩章)
https://www.tuituishu.com/4876.html

伯爵府

mymarigold 發表於 21-1-28 13:03
有幾篇尋晚搵唔到,剛剛我又搵到

借來的一晚

thank you thank you
近排真係冇乜書好睇,你講完《艷陽年》我又搵返出嚟睇,雖然已經係2015年睇過,但內容已經唔記得,依家又可以搵下丁墨解下悶

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

籽月 小侍衛請自重 ~ OK
唐家三少 冰雪戀熊貓 ~ 棄文
丁十三 馳野 ~ 麻麻
扶華 獻魚 ~ 一般
白羽摘雕弓 黑蓮花攻略手冊 ~ 好睇

白羽摘雕弓《黑蓮花攻略手冊》, 女主係現代人,因參加咗一個平行時空機遊戲,就去咗一本叫《捉妖》嘅書裏面, 要完成遊戲系統指定嘅任務,先可以從本書裏面去返自己嘅世界。《捉妖》 故事背景係古代,其實簡單啲講就係女主穿越咗去古代, 佢喺《捉妖》裏面係女2,任務係同《捉妖》男2(黑蓮花) 發展同攻陷男2,就成為《黑蓮花攻略手冊》 嘅主線,故事中男主身世懸疑 ,加上又有捉妖情節,都幾吸引~

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

夜雪 原來你是這樣的宋醫生 ~ 好睇
蜀客 奔月 ~ 好睇
蜀客 落花時節又逢君 ~ 好睇
弱水千流 寒鴉 ~ 麻麻
舒遠 他笑時風華正茂 ~ 一般

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

蜀客《奔月》 女主性格囂張驕縱,因一次同男主神秘人嘅交易,命運遭改變,家道中落被賣到武道培養做殺手,因自出世有特殊靈氣,被魔妖仙三道睇中為目標。 女實其實都幾慘, 成日被屈,而且身邊嘅人都只係利用佢。

《花落時節又逢君》 男主中天王神尊, 一直想渡身邊小花妖女主成仙, 女主愛慕男主,可男主從來冇特別表示,女主覺得被騙心灰意冷,又因男2幫佢渡劫接天雷而死,於是女主放棄留喺男主身邊,轉世為人報男2恩, 男主因而後悔,喺女主每次轉世都間唔中落凡間渡女主修仙, 最後反被女主渡成人

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

繆娟現言《掮客》,女主係大學教授, 有一個要好嘅未婚夫,意外地同研究生學生男主糾纏,其後發現男主身份並非學生咁簡單,男主纏上女主係有目的,雖然背景有d離地,但故事都算好睇~

籽月《初晨是我故意忘記你》,姊弟戀, 男主設定非常不幸,命格屬於天煞孤星,克父母、身邊嘅人,但女主並唔相信命運,可惜女主本身都幾慘 ,弟弟慘死、後來又被未婚夫抛棄留下一大堆債要佢頂、入獄..... 呢個本身係一個悲慘不幸嘅故事,男主隱忍,女強男弱,故事倘可,sad ending

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊