家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

引用:唔洗驚無得生!?其實係米好多人有子宮問題都

原帖由 小熊之家 於 15-09-04 發表
唔洗驚無得生!?其實係米好多人有子宮問題都有機會年紀大啲都生到,我26歲!我明你地意思!謝謝 ...
我同你同年,因為想生bb所以我同自己講一定要做野,俾唔到富貴生活bb,至少都唔憂柴憂米
各位jm 都係想你好,唔想你第時咁辛苦、bb又辛苦加油,趁後生搵多d 錢,可以一邊做野一邊生bb架嘛

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆:有左BB媽媽點用錢要老公比幾多家用

26 大把時間。。
儲夠多D 有好的心理準備才生。

別墅

小熊之家 發表於 15-9-3 21:43
因為我有個獨居爸爸,老人院既阿媽,好多病同物理治療既奶奶要照顧,所而好多覆診好多野又要成日拎假,長工無咁 ...

樓主仲後生, 睇吓你學歷/經驗如何, 如果做full time搵到萬零蚊的話其實易儲好多, 辛苦少少放工照煮飯.Full time工最少一星期放1-2日, 一年7-1x日年假.
同屋企人睇醫生可以預先同公司拎定一日/半日假(一日半日通常唔難請), 最多唔旅行
必要時你自己請病假, 公司又有保險支助你睇醫生, 當然唔好個個月都咁啦.你睇中醫調理公司都有得claim大部份~真係生BB時有10星期有薪假, 生咗先再算

另外要睇埋你C6份工穩唔穩定, 前景如何. 佢而家搵16k, 估計可唔可以2年後目標20k?
C6肯唔肯俾$你, 家庭有冇儲備, 洗唔洗交租, 其他開支, 每個月剩到幾多等等. 你要自己有預算支唔支持到多個B
如果山窮水盡應該唔會買到車位呱?

講真嗰句, 如果真係有BB, 幾窮幾辛苦都係咁養...
BB用品好多朋友送或上網平賣, 有新有二手
因為而家你係"計劃", 計劃會因各種原因而推遲...
如果你同C6都想有BB, 隨時都可以有, 有動力點辛苦都值得...
就算俾你遲到30歲先生B, 你又係咪真係冇咁大經濟負擔呢?

大宅

條數計唔掂喎,你生左之後一定會好大壓力,就算佢話肯比1萬你,之後都未必個個月做到啦,你老公都唔成熟,到時你一個人撐起咁多野會好辛苦,害埋個b。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆:有左BB媽媽點用錢要老公比幾多家用?

咁嘅情況,都好難生!錢真係好重要,我仔越大越洗我錢,當然我可以選擇唔比佢學或補習,但我緊係想佢好啦!仲有帶下佢去旅行,呢d都係錢錢錢!

你仲要照老人家,有左小朋友,好難兼顧的。

珍珠宮

引用:我做part+time+唔係時時有得返,年有5個月無

原帖由 小熊之家 於 15-09-03 發表
我做part time 唔係時時有得返,年有5個月無做野!平時比5600奶奶,架車,一個月入油車維修保養同細佬一人一,半 ...
cut 車,揾份 full time ,儲下錢等有左先算啦

伯爵府

引用:恕我直言,你真係無條件生B,老公收入咁少

原帖由 sofinabingo 於 15-09-04 發表
恕我直言,你真係無條件生B,老公收入咁少,仲要玩車?佢似玩你多啲。計掂條數先啦!

...

大宅

樓主咁後生如果唔係病就做全職工啦!
叫老公放棄揸車3、4年儲20-30萬傍身,
第日生左BB一家再揸車、咪仲開心又方便。

男爵府

引用:+本帖最後由+小熊之家+於+15-9-4+12:10+編

原帖由 小熊之家 於 15-09-03 發表

養車係佢唯一樂趣黎,好難叫佢放手,我都有提出過,佢同佢細 ...
Um...我記得自己24-25歲睇過醫生,佢話我子宮有啲問題,我都唔記得係乜問題,同樣叫我快啲生,否則難有,但廿六歲時有咗生咗仔,第二年再生埋個女,其實有時生小朋友睇緣份,所以我建議你做full time,你咪當有咗時有產假,生完再決定做唔做,你仲後生,唔洗咁急吖

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

諗清楚呀。15500蚊一個月。如果你做ftm.你真係吾洗諗佢可以比幾多你。比8000你。你養埋bb自己又夠吾夠洗?佢得番7500又可吾可以?有共識傾下好喎。而家呢個香港禁500好快無埋。
同埋無積蓄既生仔路。兩公婆終有一日一定會有交嘈。

珍珠宮

km1021 發表於 15-9-6 20:45
諗清楚呀。15500蚊一個月。如果你做ftm.你真係吾洗諗佢可以比幾多你。比8000你。你養埋bb自己又夠吾夠洗?佢 ...
係!! 真正肺腑之言!!!
第時你眼見仔女既同學仔呢度學乜乜乜, 果度學物物物, 但你老公就寧願養車, 比唔到多D錢小朋友去學野, 一定嘈到反檯!
仲有而家返學係唔洗錢, 但開學買書買校服交書簿費飯錢都唔野少, 起碼幾千, 如果為左養車而冇儲定錢, 又係嘈交位!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

其實我覺得窮有窮養 無話要幾錢收入先養到個B
以前D人搵得唔多咪又係咁養大幾件

男爵府

cut 車,揾份 full time ,儲下錢等有左先算啦 X 2
克盡已能.參予義工.盡展所能!

禁止訪問

畀面勳章

回覆:小熊之家 的帖子

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

回覆:小熊之家 的帖子

認同而家要生B未係時候
1。 冇儲蓄,先生收入未符實際一家三口需要(雖然我認同平有平養,但你有長老要照顧,又要養車
2。未有心理準備(我指你先生,因為養仔不同買菜,生出來除了養還要教,還有良好親子関係,係要好充足親子時間的,單憑在經濟未必OK但又未必肯放棄養車,就是心態未ready做爸爸!)
3。26歳不大啊,你返FT儲$順便調理身體,到30歲身心ready才生也不遲呀!

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

2個人先得果萬幾蚊, 仲要堅持養車, 我係你就唔會生....
.........................................

大宅

樓主只得26歲, 大把機會生bb啦! 我個人意見, 應該有儲蓄, 先至計劃生育。同時, bb嘅嘢, 愈想有就大壓力, 輕輕鬆鬆反而會bingo。我自己都有小朋友, 剛剛升K3, 從bb出世一刻, 真係好多洗費。妳真係要計清楚條數, 先至好生。D人話, 平有平養, 講就易, 當bb生病, 一定係去睇私家醫生。開始讀幼稚園, 又準備興趣班, 樣樣都要洗錢、洗錢、洗錢......

大宅

女性子宮瘤問題, 好普遍。我自己都有子宮瘤, 一樣順利自然懷孕、順產, 唔洗擔心。如果經濟負擔不來, 我唔會生囉!

男爵府

比心機搵份長工做先!!

大宅

回覆 小熊之家 的帖子

jm媽以家有BB了嗎? 家中老人家如果鐘意小朋友, 你唔生又一起住, 會好多說話聽呀,
你都好中壓力,照顧咁多人, 可以叫你老公做多PART TIME, 如果有BB後, 你更加忙同辛苦,
一係你好慳好慳, 努力!

首頁

尾頁

跳至