自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

身邊冇人係咁, 所以八卦一問

珊瑚宮

isamlum 發表於 15-9-4 13:22

應該好大壓力, 做得再好亦難得到認同, 一罐罐醋照頭淋;

如果做得差, 仲慘, 連點做校長老師都要受質疑。

堂兄妹曾在伯父所教學校讀書, 本身係好學校, 堂兄妹亦係勁人, 文武雙全。

本來中學畢業時嬴獎學金, 都要提早走, 變成個獎順水推舟俾下個最佳畢業生(佢更需要筆錢)。

公爵府

isamlum 發表於 15-9-4 13:22
應該有一定壓力。我間接識得一個朋友,讀開一間大學,點知佢爸爸半途去左去做嗰間大學嘅副校長,一年後,佢申請轉學,我地問佢,爸爸好煩嗎?搞到你要轉學?佢話唔係,而係爸爸搞到冇朋友敢約會佢,佢話你諗下大家好地地喺朋友屋企聚會,然後到夜 d 有個副校長來敲門話接女,你係朋友仲敢唔敢再叫佢去屋企玩?都係快快逃離爸爸勢力範圍好 d

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔多唔少都會有...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:八卦一問: 如果父母係老師/校長, 做仔女係咪會有壓力?

我小學同學舅父女朋友係我哋ge老師。。
我果時都會諗。。會唔會有利益輸送。。
女朋友咋。我哋都咁諗。可況父母。。

子爵府

我覺得有.

水晶宮

回覆:八卦一問: 如果父母係老師/校長, 做仔女係咪會有壓力?

我女學校(中學),校長或教師仔女會有「偏袒」,外出交流活動會多D機會,比賽都係,總之唔係客觀嘅「著數」一定多D,畢業班有奬項叫「教職員子女學業獎」(咁上下名),係唔公平喇,又點?已經明白呢個世界係咁

wcpcelia    發表於 15-9-4 14:24
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

壓力點都有D,所以,之前校方演講佢話自己仔女不想在校讀,寧願外闖

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

bmuimami 發表於 15-9-4 14:08
我女學校(中學),校長或教師仔女會有「偏袒」,外出交流活動會多D機會,比賽都係,總之唔係客觀嘅「著數」一定多D,畢業班有奬項叫「教職員子女學業獎」(咁上下名),係唔公平喇,又點?已經明白呢個世界係咁
...
個別學校問題多啲。

「教職員子女學業獎」> 呢個教署都冇出聲?

水晶宮

引用:Quote:bmuimami+發表於+15-9-4+14:08+我女

原帖由 wonderlulu 於 15-09-04 發表
個別學校問題多啲。

「教職員子女學業獎」> 呢個教署都冇出聲?
唔理解,但奬學金就應該校友私人捐出嘅

水晶宮

所以,唔中意同佢地同級或者同班

大宅

會有

別墅

小學時, 訓導主任個女同我同級, 我A班, 佢B班。難免有同學會話:主任個女都冇幾叻啫

小學係教會學校, 教會某牧師個仔讀我地嗰班, 成日懶, 唔交數學功課。好惡的數學老師鬧親佢就話:你點做X牧師個仔?影衰晒X牧師。

水晶宮

引用:小學時,+訓導主任個女同我同級,+我A班,+佢B

原帖由 mmlm2016 於 15-09-04 發表
小學時, 訓導主任個女同我同級, 我A班, 佢B班。難免有同學會話:主任個女都冇幾叻啫

小學係教會學校, 教會 ...
鬧多啲咁慘

侯爵府

引用:身邊冇人係咁, 所以八卦一問

原帖由 isamlum 於 15-09-04 發表
我讀小學時,有個同學個媽媽係同校老師,仲要有教我地主科目,我覺得個同學都好有壓力。

男爵府

回覆:八卦一問: 如果父母係老師-校長, 做仔女係咪會有壓力

壓力就唔知啦,不過通常搭到路入好學校囉

子爵府

引用:壓力就唔知啦,不過通常搭到路入好學校囉

原帖由 waiyumama 於 15-09-04 發表
壓力就唔知啦,不過通常搭到路入好學校囉
一定,因為校長既圈子佢朋友都多數同grade

公爵府

我有個舊同事讀書時亞爸係訓導主任,管得佢勁嚴。中六時有男仔打電話比佢,佢cut 人線唔比個女聽不特止,仲差啲想見個男仔家長,好在亞媽阻止左佢。
結果我舊同事一大學畢業就即刻結婚,佢自己都話係佢亞爸控制得佢太勁所以想早日離開個家

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:身邊冇人係咁, 所以八卦一問

原帖由 isamlum 於 15-09-04 發表
睇人架,我外甥父母都係老師,爸爸同一學校,佢個人好求其,所以就唔上唔落甘,但都算乖,都會太失禮佢老豆。

男爵府

2018復活節勳章

我讀呂中, 反而同學媽媽同校做校工咋 (N年前), 佢成績超好, 一D都冇自卑

首頁

尾頁

跳至