自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我奶奶今日打比我,佢話去入錢,入2千euro,但佢無睇住teller數錢,teller話得1千euro.
但佢話無睇住,所以唔敢confirm係2千

佢話我點算,最嬲係,佢又做埋d無謂野,又係幫人入

大宅

回覆:有冇試過去銀行入錢入錯?

我自己就覺得銀行職員應該唔會錯

男爵府

引用:我奶奶今日打比我,佢話去入錢,入2千euro

原帖由 我愛Corina 於 15-09-07 發表
我奶奶今日打比我,佢話去入錢,入2千euro,但佢無睇住teller數錢,teller話得1千euro.
但佢話無睇住,所以 ...
睇cctv

男爵府

引用:我自己就覺得銀行職員應該唔會錯 +

原帖由 2von 於 15-09-07 發表
好難講,我試過無睇入錢變支出,之後銀行通知返話攪錯左

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-09-07 發表

原帖由 Mandy20110504 於 15-09-07 發表
睇cctv
可以嗎,但佢連自己都唔肯定

珍珠宮

引用:我自己就覺得銀行職員應該唔會錯 +

原帖由 2von 於 15-09-07 發表
職員都係人,人總會有錯

男爵府

引用:Quote:原帖由+Mandy20110504+於+15-09-07+

試下問

wcpcelia    發表於 15-9-8 14:53

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 Mandy20110504 於 15-09-07

幫人入咁人哋俾錢佢去入時有無數下係咪二千定齋信對方?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-09-07+發表

原帖由 tansyneko 於 15-09-08 發表
Le 個真係main point....分分鐘係畀果個人裝佢一獲

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-09-07 發表

原帖由 tansyneko 於 15-09-08 發表
我有問佢,佢話果到唔似唔止1千好厚下(我都見過係厚的,€50一張)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:有冇試過去銀行入錢入錯

入之前銀行職員會問一問入幾多架嘛,你奶奶如果答€2仟,
咁職員數完話得€1仟應該會數多次confirm。

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 tansyneko 於 15-09-08 發表

原帖由 cloudyjess 於 15-09-08 發表
Le 個真係main point....分分鐘係畀果個人裝佢一獲
呢個人應該唔會裝佢,不過係麻煩佢

瑪瑙宮

引用:入之前銀行職員會問一問入幾多架嘛,你奶奶

原帖由 c.vieri 於 15-09-08 發表
入之前銀行職員會問一問入幾多架嘛,你奶奶如果答€2仟,
咁職員數完話得€1仟應該會數多次confirm。
佢無睇佢數,但數完後話得1千

侯爵府

引用:我奶奶今日打比我,佢話去入錢,入2千euro

但佢話無睇住,所以 ...
其實佢比錢個職員時,職員一定會問佢係幾錢喎,如果數出黎係一千,個職應該會問清楚你99。你99之前係咪肯定收左人2千。

瑪瑙宮

原帖由 Minnacat 於 15-09-08 發表
其實佢比錢個職員時,職員一定會問佢係幾錢喎,如果數出黎係一千,個職應該會問清楚你99。你99之前係咪肯定 ...
唉,佢就係無數過,但我睇住果個人比,果度應該唔止一千,因為係幫人帶返香港再入銀行,路程咁遠,唔知有冇跌左

伯爵府

回覆:2von 的帖子

唔係㗎,上次我同事幫我入支票,9千幾入咗3千幾。同事返嚟比張存根我睇見到即跑返入去改番。人都會出錯㗎,無話做銀行唔會出錯。

男爵府

想生BB熱投

無睇職員數, 咁事後銀行職員都會講一句"一千"/"二千" 啱數, 咁你99點解唔即場同佢講"我入二千喎"......二千變一千都好離譜姐, 你話差一張就唔出奇...
以前我十幾歲時, 幫阿媽去親戚度拿錢, 個親戚好好人, 佢教我無論係幾親既人, 拿咗錢都一定要再自己數多一次, 証實無多無少先至離開, 因為有時可能係俾錢既人無心想俾少, 可能佢咁啱數錯咗, 漏咗一張半張, 引起誤會就唔好啦

my005    發表於 15-9-8 09:21

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:無睇職員數, 咁事後銀行職員都會講一句\"一

原帖由 purplerain0348 於 15-09-08 發表
無睇職員數, 咁事後銀行職員都會講一句"一千"/"二千" 啱數, 咁你99點解唔即場同佢講"我入二千喎"......二千 ...
咪teller話得一千 正常入錢程序 問題係佢奶奶自己無數姐

公爵府

回覆:有冇試過去銀行入錢入錯

咁職員話係1千時 ,你奶奶有無即時叫佢數多次俾佢睇?

琥珀宮

purplerain0348 發表於 15-9-8 09:17
無睇職員數, 咁事後銀行職員都會講一句"一千"/"二千" 啱數, 咁你99點解唔即場同佢講"我入二千喎"......二千 ...

無錯,以前我阿媽都係咁教我,佢話就算佢俾我,當然唔會俾少,但有時難免數錯,或當下個刻唔知點解鬼掩眼個腦轉唔到數錯咗但個刻又真係以為無錯架喎,所以點都要自己收到個刻數一數CONFIRM個數,保障自己同時都保障對方.

諗起有次公司有同事派利是,其中兩個同事收到個封打開竟然係無錢架,得個利是封,同事夠膽真係問返,派個嗰即刻唔好意思話可能入漏咗,所以漏咗/數錯一D都唔出奇.

首頁

尾頁

跳至