家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

家中2老都冇買過任何保險 [爸爸59,身體健康冇吸煙,媽媽52,有高血壓,冇吸煙習慣]。家中幾個兄妹都想買佢地買返份保險~應該買邊D好?

1. 危疾保
2. 住院保
3. 醫療保

其實我地都係怕佢2個第日有咩病痛,我地唔係一時之間可以拎一大筆出黎。
我上網睇左D資料,我覺得老人家mainly 買危疾 + 住院好似好D,我想知有冇JM都幫年紀大既家人買保險呀? 大家都會買邊D多?

公爵府

年紀咁大先買好貴, 隨時夠您自己入院費用.

男爵府

引用:家中2老都冇買過任何保險+[爸爸59,身體健

原帖由 小鴻娘 於 15-09-08 發表
家中2老都冇買過任何保險 [爸爸59,身體健康冇吸煙,媽媽52,有高血壓,冇吸煙習慣]。家中幾個兄妹都想買佢 ...
只買入院好啦!危疾現買太貴!額買的多些保費又驚人!一定唔好買!買份住院俾佢地就可以!

大宅

回覆:急問: 想幫老人家買保險

危疾:會受爸爸,唔受媽媽,
所有高血壓、糖尿病、高血脂已經唔使諗,癌症保險會接受

住院醫療:兩個都受,65歲打後只受續保,需考慮保費會年年加,你可能頂唔住

買就要考慮,保障係咪適合你父母、保費能否承受到

大宅

好的,多謝你地意見呀^^

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:家中2老都冇買過任何保險+[爸爸59,身體健

原帖由 小鴻娘 於 15-09-08 發表
家中2老都冇買過任何保險 [爸爸59,身體健康冇吸煙,媽媽52,有高血壓,冇吸煙習慣]。家中幾個兄妹都想買佢 ...
如果負擔到,買齊更加好!
退而係危疾+住院,老人家遇到重大危疾機會率超高!萬一有病,作為仔女負擔好高!
況且妳有2老!

大宅

回覆 小鴻娘 的帖子

PM你顯示不全,以下內容供你參考先
爸爸 危疾 約<3500美金/年,18年繳費,保額5萬美金媽媽 危疾 約2000美金/年,25年繳費,保額5萬美金
媽媽 是否受保要體檢 保險公司負責體檢 若最後受保 保費無變
危疾險同時 有人壽 危疾 儲蓄功能 保到100歲 最後沒有遇險時 可拿回保額+累積週年紅利+期滿紅利
住院保險可附加於危疾險上,爸爸 500美金/年 普通房住院;媽媽 425美金/年 普通房 這個是消費性的 要一直供 沒有儲蓄功能

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:回覆 小鴻娘 的帖子PM你顯示不全,以下內容

原帖由 longhui 於 15-09-09 發表
回覆 小鴻娘 的帖子

PM你顯示不全,以下內容供你參考先
保險公司羸硬,仲要賺到開巷每年比3500,供18年先賠5萬,我當佢供十年即69歲,香港男人平均年齡78歲,贏面超低~

自已努力儲定畢錢更實際~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 大力大力 的帖子

無好尼樣算
第一:買個保障第二:不遇險就當儲蓄,有紅利派,4個%穩穩
第三:樓主是驚父母都大病
第四:一遇險,即使保費沒有供完,保險公司一次賠嗮保額+紅利,之後都無需供

別墅

有錢嘅話保險唔嫌多架,我識有好多有錢人買好貴保險,住一住單人私家房請名醫做手術實係保險蝕。
年紀大要睇吓有咩唔保。
講真講句有咩事上嚟政府都醫架,或者一次半次睇私家都唔會太貴。
問題係你經濟點同有冇需要?

首頁

尾頁

跳至