婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

nataliehuibb 發表於 15-9-9 22:19
我好覺
傳統夠話要俾好多禮金女家啦.. 又唔見佢地做? 想呃新抱d 金既 99 大有人在..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-09-10 發表

原帖由 心抱 於 15-09-10 發表
你個太99真係極品

只能講你奶奶超純品
仲話奶奶個亞爸早唔c遲唔c

我奶奶仲對佢咁好,真心佩服

男爵府

回覆 leunggood 的帖子

唔俾生抱返外家好唔合理

男爵府

美之選468 發表於 15-9-10 10:46
只有中國的老人家講什麼 "傳統" ......尤其是理虧時就搬"傳統"出來壓迫晚輩.西人就無呢D野.... ...
"尤其是理虧時就搬"傳統"出來壓迫晚輩" -->

男爵府

ky0416 發表於 15-9-10 15:17
村例?

第幾章第幾節呀?
村例=隨囗up

大宅

引用:回覆+leunggood+的帖子唔俾生抱返外家好唔

原帖由 nataliehuibb 於 15-09-10 發表
回覆 leunggood 的帖子

唔俾生抱返外家好唔合理
所以我之後大時大節返外家過,連生個女擺滿月酒系外家搞,仲要好誠恨咁請6299早D黎飲

子爵府

引用:係我BB出世之後,男家要求擺滿月,我問可唔

原帖由 mamacy 於 15-09-10 發表
係我BB出世之後,男家要求擺滿月,我問可唔可以擺百日宴,因為生完湊BB又冇陪月好辛苦。但老公個阿婆話未聽 ...
但係姑仔嫁左,就跟姑爺嘅鄉下習俗啦

別墅

心抱 發表於 15-9-10 00:53
我識一個人,佢老爺奶奶吾俾佢送佢自己老豆終,離晒大譜

下 甘最後點?

複式洋房

我99都係咁又話第一年要點點點,又話鄉下d老人話無人會咁外家過節,麥都係距講,到我媽同距講翻傳統講翻習俗就一句達埋來,洗咩禁麻煩,百無禁忌就係啦。幾想即使xx距

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:覺唔覺得「傳統」比老人家當做擋箭牌

仲有就是「大家是一家人」呢幾個字,當在做完衰野後,用來做擋箭牌的

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

侯爵府

我c6有小三,我嗌離婚,我老爺叫我唔好攪事
我奶奶叫我俾面佢唔好離婚,我咁話c6有無俾面我媽,佢有無俾面我媽?

8-)

子爵府

虎到金來勳章

我62係極傳統嘅大男人;
但我會話之佢有幾傳統,一於唔理佢;
我想做咩就做咩,去邊就去邊;
我嫁咗俾我老公,並唔係賣咗俾佢哋,我依然係我!

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我99話結婚咁耐未回鄉拜過我C6既公公婆婆, 咁好啦, 番99鄉下拜公公婆婆, 盡下孝心啦~
點知係拜完公公婆婆之後, 我99就著左支電筒要我C6著住支電筒, 光向上, 帶番屋企擺床頭, 直至電筒無電無光為止~
我果下真係O左嘴, 我真係未聽過拜完99外家會有"添燈"呢個儀式.(最重要係99外家已絶後, 感覺唔"老黎"),不過好明顯6299吹生BB.

C6帶住支電筒同鄉下既鄉親食過午飯, 番到男家果邊(99同62鄉下好近), 又話要再食少少飯&餸~跟住要帶對碗筷番屋企用~又一次O嘴~~

可能我見識少, 未聽過有呢D "傳統"~~

大宅

回覆:nataliehuibb 的帖子

我唔會理佢地鄉下乜規矩,我鄉下無就得,就算有都當唔知

男爵府

See 發表於 15-9-11 20:55
仲有就是「大家是一家人」呢幾個字,當在做完衰野後,用來做擋箭牌的

...
係呀,老舉原諒佢咁

男爵府

xodebby 發表於 15-9-11 22:34
我99話結婚咁耐未回鄉拜過我C6既公公婆婆, 咁好啦, 番99鄉下拜公公婆婆, 盡下孝心啦~
點知係拜完公公婆婆之 ...
佢d傳統要著左支電筒,咁古時係咪無

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nataliehuibb 發表於 15-9-16 21:24
佢d傳統要著左支電筒,咁古時係咪無
我估古時用燈籠掛....

首頁

尾頁

跳至