跳至

首頁

尾頁

伯爵府

以前就等綠卡...冇得做野..
而家就可以做野啦....但呀B 大約10個月到.
美國冇人冇物, 返工就要送佢入DAYCARE
但呀B 啜癮好大, 訓覺前點都要啜一啜...
試過睇牙攪咗個幾鐘. C6都攪佢唔掂...
全程勁喊...一見到我就笑返.

成日好怕咁早入DAYCARE 冇人理佢, 始於唔係1對1
同埋佢又全埋身唔食樽...
唉...頭都大..
我本來想佢2歲, 我先出黎返工,
但如果想買屋置業, 就要及早返工搵銀...
好頭痛

侯爵府

十個月有d細,送daycare妳要預左開頭幾個月會成日病....
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:幾大去DAYCARE 好

其實都冇話幾時好,如果要返工冇人幫到都無計,我見過最細3個月大,不過一定要肯食樽,daycare冇人會俾心機慢慢氹慢慢餵,唔食就捱餓。另外daycare亦多數唔會成日抱,bb初去可能喊到沙晒聲。如果得,等到過1歲先啦,通常唔駛太擔心食固體食物未適應,而且通常1歲以下bb會收得貴d

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

我而家全母奶埋身啜.佢又唔食樽.
如果送佢去DAY CARE 即係介奶..

我諗住2YRS 先送...但C6又想我返工

唉...

大宅

Well ... Most kids can easily get sick before 3 yrs old!

My friend's kid started going to day-care at 2 months old (it was almost $2000/month 3 yrs ago). Although the ratio was already very low and she kept breastfeeding til 16 months old, her kid got sick almost non-stop in the first 3 years!

Also, think about it - when your kid is sick, s/he won't be able to go to day care so you got to take time off and stay home with him/her. You might wanna make sure your boss can understand and is ok with that.

If you really have no choice but going to work asap, wait til your kid is at least 18 months - 2 yrs old and start going to day care after the flu season.

多多綠茶    發表於 15-9-15 23:17

伯爵府

回覆 bee_happy 的帖子

我原本都想做FTM.(C6當然唔想啦)
但最近又比我申到NURSING LICENSE...
唉..之前都係一心諗住...申請到先算..
不過個牌係CA, 但我而家係WA...都係未做得野住..

但要計劃吓..

題外話: TRAVEL NURSE 係點, 同埋搵AGENT 搵工好定自己搵工好?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

以前識人做travel nurse,要周圍去,有時去另一個州,
後來佢爸爸有病冇再做,接手爸爸盤生意。
如果你做travel nurse,時間好難就喎,你要更依賴babysit,
要有個信得過嘅人幫你湊BB,daycare多數一至五,
有D華人開嘅湊埋六日湊埋過夜都有,但你會捨得咩?
搵多D資料睇清楚D先,或者等個WA牌出咗,搵份local嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

回覆 rose-mag 的帖子

以為TRAVEL NURSE 可以簡化申請, 短暫工作.
不過都應該點都係要攪好WA 個牌先做得野.

其實都係心思思啫..
因早幾日同隔離屋傾, 佢地有個2個月大既b..遲啲又搬走去utah....話到時呀b 7個月大佢就返工, 有佢媽睇同daycare...可能外國人又唔同啲啦...

首頁

尾頁

跳至