跳至

首頁

尾頁

洋房

hello! 大家好!
因為老公工作關係...好大可能出年1月就要全家搬去星加坡...
因為我奶奶本身係星加坡PR,所以搬去就要同佢住...我一諗到就好頭痛....因為佢係個幾難相處既人...
而我自已上年年中發現乳癌、做完手術、化療、電療...3月開始返返工...但醫生講到明我type cancer 好「惡」頭3年覆發率高,叫我一定要保持心情開朗唔好操勞、唔好有壓力....
但依家我一諗起要離開香港、無工作、無朋友、又無娘家as back up 就好擔心...仲要日日對住我奶奶覺得好大壓力!
我有個就來2歲既小朋友、香港係工人姐姐湊開,去到星都未知會唔會請工人...我突然要轉做FTM有D擔心
希望呢道有D朋友可以share 一下過渡期點適應,同埋想問下2歲小朋友係咪已經可以返學?用外國人身份都可以報名?
因為實在係好突然(上2個星期先知)我對星加坡生活一片空白..你地任何分享同提點都對我好重要 :)
希望係度可以識到D香港人在星加坡既朋友啦!

大宅

Hi Fi2510, don't worry! Singapore is very much like HK.

So your mother in law is already here? Where does she live?

大宅

回覆 Fi2510 的帖子

有小朋友我會prefer 新加波多過HK。因為無論住屋(地方大D,有會所),教育(無HK咁大壓力),環境(商場有育嬰房),就算係條街到推住BB車都行得舒服D! 加上而家波紙利率低,飲食同日用品 叫做平過HK DD喇,(其實都係差吾多)。你有小友朋會好易適應,吾好擔心太多,對身體吾好。

我女女而家十一個月,我都搵左D pre-school。即係HK 既N 班。十八個月就可以讀!

因為我老公係新加波做野,佢係 employment pass。我同女女係dependent pass。所以報pre-school 係無問題。睇下你地簽邊種證,我覺得要讀書應該無咩問題。

唯一我吾鐘意新加波就係 日日都好熱,因為我好怕熱。不過呢到D天氣日日都係咁熱。但都好過HK夏天,無咁熱。

洋房

回覆:希望可以識到D香港人在星加坡既朋友

非常感謝你地回應...我如果過星加坡好似會住katong 嗰頭...
我又瞓唔著了....諗到去到會0收入,又無朋友真係有D Worry
如果真係決定要搬會再請教各位星加坡生存之道:)

大宅

回覆:Fi2510 的帖子

你好,我老公是新加坡人,我都係ftm,你有咩可以揾我傾計

男爵府

Fi2510 發表於 15-9-18 02:24
非常感謝你地回應...我如果過星加坡好似會住katong 嗰頭...
我又瞓唔著了....諗到去到會0收入,又無朋友真 ...
你好! 歡迎你來! 我先生是新加坡人, 我是 0 收入 "跟得" PR, 礙於先生要經常出差, 我要隨時候命.
新加坡人好 nice , 地方較香港有空間感, 唯一不習慣便是"好天晒, 落雨淋"我現身在美國. 得閒多些上來傾下計.
世俗艱難,相互體諒就好

首頁

尾頁

跳至