自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

阿仔兩歲幾已經發燒第9日,睇過3次醫生,第一日發燒話喉嚨痛,帶去睇A醫生,佢話淋巴腫會燒3日,第4日仲燒要覆診。到第3日見到佢喉嚨起白點,口腔爛,我想早一日覆診一早打返診所姑娘話臨收工先有得睇,於是去返阿仔由細睇開個兒科,佢話類似手足口但冇紅疹就不是,只開了一隻退燒藥,等多4日會好返哂。結果等多4日,情況冇好轉,到第8日即尋日再睇A醫生,佢話要覆診就是想俾抗生素,現在拖延了3日,燒咁多日驚變肺炎。昨晚食咗藥,半夜仲係39度,今朝又係39.5度,請教我應該點做? 該耐心食埋今次藥食3日睇情況?因醫生預計燒多3日。 定係去醫院睇? 排急症定私家? 我想去私家係咪要醫生轉介? 謝謝各位,我真係好驚

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:想問關於小朋友發燒 (較長篇)

唔好等啦,去睇私家/排急症啦

男爵府

引用:阿仔兩歲幾已經發燒第9日,睇過3次醫生,第

原帖由 creambb 於 15-09-12 發表
阿仔兩歲幾已經發燒第9日,睇過3次醫生,第一日發燒話喉嚨痛,帶去睇A醫生,佢話淋巴腫會燒3日,第4日仲燒 ...
如果擔心就緊係去醫院,私家應該就咁去門疹睇收入院。。。小朋友燒咁多日都唔出奇,不已經第9日就的確令人擔心。。希望你小朋友快點退燒啦你自己都好保重💪🏻💪🏻

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 creambb 於 15-09-12 發表阿

原帖由 小姐變太太 於 15-09-12 發表
如果擔心就緊係去醫院,私家應該就咁去門疹睇收入院。。。小朋友燒咁多日都唔出奇,不已經第9日就的確令人 ...
謝謝你,請問去私家係咪同佢講想入院,定係唔一定可入

大宅

引用:Quote:原帖由+小姐變太太+於+15-09-12+發表

私家醫院如你要求一定可以入院(除非冇哂床位)你住邊區?法國/仁安醫院都有24小時門診,醫生會即時斷定小朋友駛唔駛收入院。去之前準備定少少小朋友日用品,萬一要入院不用兩頭「騰」,祝小朋友早日康復!

男爵府

引用:Quote:原帖由+小姐變太太+於+15-09-12+發表

如醫生覺得要留院就留啦!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果有買保險去私家,冇買去急診,已經9日,驗下咩事會安心d

大宅

還有要留意私院如仁安,門診是普通科急証科醫生睇的。如需要指定call兒科醫生要加$的。不過如果係平時辦公時間可直接去兒科部找醫生睇

大宅

引用:阿仔兩歲幾已經發燒第9日,睇過3次醫生,第

阿仔兩歲幾已經發燒第9日,睇過3次醫生,第一日發燒話喉嚨痛,帶去睇A醫生,佢話淋巴腫會燒3日,第4日仲燒 ...
我個人認為私家的驻院e生,不是太好,你最好找一個出名少少的e生看門診,由他决定是否要入院,如果要,他會閞張入院纸入私家。

大宅

似手足口,我仔都係,口爛,食唔到野,燒4至5日,差唔多好番就出疹和水泡。你小心唔好傳染人,出完疹大約一星期就好番。
同玫瑰疹差唔多。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 creambb 於 15-09-12 發表阿

原帖由 elaine0512@yaho 於 15-09-12 發表
我個人認為私家的驻院e生,不是太好,你最好找一個出名少少的e生看門診,由他决定是否要入院,如果要,他會 ...
我睇嘉賓大廈呢度好多人推介的趙醫生,尋日睇佢話咗會燒多3日,如今日第2日就打返去問佢要唔要入院,會唔會被覺得好似唔信佢咁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 creambb 於 15-09-12 發表謝

原帖由 EggEgg08 於 15-09-12 發表
私家醫院如你要求一定可以入院(除非冇哂床位)你住邊區?法國/仁安醫院都有24小時門診,醫生會即時斷定小 ...
我想入法國,但佢兒科醫生我睇過覺得唔夾我仔,咁點好

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 creambb 於 15-09-12 發表謝

原帖由 EggEgg08 於 15-09-12 發表
私家醫院如你要求一定可以入院(除非冇哂床位)你住邊區?法國/仁安醫院都有24小時門診,醫生會即時斷定小 ...
仲想問如我搵自己睇開個醫生寫紙入院,可唔可以搵返佢繼續去醫院跟進?

珍珠宮

引用:似手足口,我仔都係,口爛,食唔到野,燒4

原帖由 manfung79 於 15-09-12 發表
似手足口,我仔都係,口爛,食唔到野,燒4至5日,差唔多好番就出疹和水泡。你小心唔好傳染人,出完疹大約一 ...
唔係手足口,燒了9日冇出疹

大宅

引用:Quote:原帖由 elaine0512@yaho 於 15-09-12

我睇嘉賓大廈呢度好多人推介的趙醫生,尋日睇佢話咗會燒多3日,如今日第2日就打返去問佢要唔要入院,會唔會 ...
我囝之前是嘉賓大厦梁樹標e生,很好!但現在好幾年冇看。因己長大。

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章

回覆:creambb 的帖子

正常有病毒都只會燒七日,建議你入急症

珍珠宮

引用:正常有病毒都只會燒七日,建議你入急症

原帖由 naylaw 於 15-09-12 發表
正常有病毒都只會燒七日,建議你入急症
頭先去咗廣華問,姑娘話冇即時危險至少等6個鐘,我會去私家,但睇開個醫生唔掛單,仲搵緊

大宅

引用:Quote:原帖由 EggEgg08 於 15-09-12 發表私

仲想問如我搵自己睇開個醫生寫紙入院,可唔可以搵返佢繼續去醫院跟進?

...
誰寫入院纸,就誰跟進。中途不可以换e生,除非出院再入。

珍珠宮

上次我仔燒5日去急症 醫生話燒7日就一定入院

珍珠宮

引用:上次我仔燒5日去急症 醫生話燒7日就一定入

原帖由 namnamnamlolo 於 15-09-12 發表
上次我仔燒5日去急症 醫生話燒7日就一定入院
謝謝,現在退燒了,我會密切留意萬一再燒,即去醫院

首頁

尾頁

跳至