醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:Chikane123 發表於 15-9-20 22:23 我

原帖由 希望123 於 15-09-21 發表
同我媽一樣, 朝早10點打黎問幾點去探佢, 我話1:00鐘左右到, 點知12:00又打黎問我去到邊, 好煩, 好討厭 ...
有腦退化

子爵府

親子王國15週年勳章

自私係性格好難改,尤其佢有病,會覺得自己好淒涼好慘,全世界最慘就係佢,身邊嘅人要就晒佢,但掉轉頭佢係唔會或好少為人付出,我都有個咁嘅親戚。我阿爸生cancer住醫院個幾月,只係嚟探過一,兩次,重要剩係企係病房門口,驚死傳染佢。但呢位親戚之前都生過cancer,重要出咗院係我屋企住一排,要我媽服侍佢。到最近呢位親戚又有第二樣cancer, 我地不單要日日去醫院探佢,探少次都唔得,去遲少少都寸你,問你係唔係姑娘唔比入,我真係覺得我地一家人前世欠咗佢。

bee918    發表於 15-10-20 13:42

男爵府

Jessie688 發表於 15-9-23 15:03
自私係性格好難改,尤其佢有病,會覺得自己好淒涼好慘,全世界最慘就係佢,身邊嘅人要就晒佢,但掉轉頭佢係 ...

明白你!!! 我62就係你所講既人啦!!!

佢LEI幾年又生CANCER又數次中風又老人情緒病, 不停出入醫院, 佢自己真係覺得好淒涼好慘,全世界最慘就係佢,所以身邊嘅人要就晒佢! 但又唔諗下自己幾難相處, 又自私又控制狂! 難為我C6孝順仔名, 又出$又出力又出時間, 心力交萃咁為佢老豆頻撲, 仲要我地一家人包括我個女(得幾歲人仔) 不停到醫院探佢, 捱左幾年呀!

大宅

ATRT_HFC 發表於 15-10-5 12:33
明白你!!! 我62就係你所講既人啦!!!

佢LEI幾年又生CANCER又數次中風又老人情緒病, 不停出入醫院, 佢自 ...
真喺, 佢地以為自己是好易話為, 好易相處, 根本就是相反
你62現在點呀?

男爵府

已盡量嘗試明白及體量老人, 反而係佢唔體量我地後生每日為口奔波, 仲要事事計較, 真係好無奈! 亦因佢呢種性格害到佢自己, 無MUG人主動關心佢!

最後請左工人睇住佢, 每個星期探一次, 其他的要求做到就做, 做唔到就算, 俾番D空間自己家人, 日子才好過點!

禁止訪問

男爵府

回覆:ATRT_HFC 的帖子

同我情況一樣,每日返工,返工屋企已經好攰,又要湊小朋友,又要請工俾阿媽同小朋友,真係好吃力,佢地仲要咁唔聽話,如果日日見真係會激死自己

ATRT_HFC    發表於 15-10-5 22:40

複式洋房

回覆:對住阿媽真係好辛苦

其實可以叫醫生轉介社工搵d日間中心或暫托,可舒緩下大家的衝突同壓力,有d社福機構可以俾多少少錢唔駛排咁耐隊。東華三院,家庭福利會。。。都有,可上網search 下,我識一兩個老人家去左機好。

大宅

回覆:Chikane123 的帖子

佢可能已患抑鬱症,要留意

伯爵府

有D老人家性格比較自私, 要仔女圍住佢地團團轉, 真係吾知點搞
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

回覆:bee918 的帖子

我99正正係呢d人,最好乜都唔做陪佢,到唔做野個陣就話點解唔返工

公爵府

回覆 希望123 的帖子

您媽媽可能係腦退化, 我99都係. 但無人知....當我同我老公講時, 佢地都話唔係.
去排老人科, 評估左好大機會係, 但又唔明醫生又開左老人痴呆藥, 但又唔評佢係.

佢連自己個仔都唔認得, 點會唔係?

身邊連工人日日都見, 有時都話第一次見.

佢早半年仲認得個仔時, 可以一小時打20次比佢細妹確認飲茶時間.....但現在您唔提佢佢唔會記得有個妹妹.

最近政府老人院收左, 我地唔會炒工人, 工人姐姐日日都會去秦99陪佢, 等佢唔洗咁驚.

因為住政府, 我地仲有能力請工人, 但如果我地當初唔排政府, 要住私院 (講緊好d的私院, 同政府服務差唔多冒), 要15000元以上, 如要住醫院就負擔唔到工人的費用了....

所以排政府最少排5年, 真係死左都未排到, 但排住先啦, 到時就算排到....但太差亦唔會收架.

大宅

koko2000 發表於 15-10-22 12:07

您媽媽可能係腦退化, 我99都係. 但無人知....當我同我老公講時, 佢地都話唔係.
我都有睇過你99的case, 你99幾歲, 你意思又認到人至到連個仔都唔認得只有半年時間咁快
可否講下個段時間怎過? 我同我媽說佢有老退化, 覆診時同醫生講 (佢唔比家人同佢去覆診, 因佢只信佢一個朋友), 但佢只是認冇記醒, 所以佢成日覺得自己冇問題

公爵府

我99 今年88歲.
因為我認識我老公只係3年的時間, 我2年半前開始見99, 之後個個星期都會見面, 佢從來唔記得我叫咩名, 我開始懷疑. 老公話佢只係無記性. 佢試過煲水唔記得熄火, 老公都認為係無記性.

佢會自己去睇醫生, 唔會同我地講幾時睇, 咁您返工就唔會知. 佢唔知自己幾多歲, 我老公都係話佢無記性.

一年前終於請到個工人比佢, 日日照顧就知道多d佢既情況 (當時我地未結婚, 所以我都唔係太清楚). 但同佢另外排老人科, 今年3月睇老人科, 我請假同佢去 (剛結婚, 因為我老公長註大陸). 職業治療師評估左佢係嚴重 (30分滿分只得 18分 - 正常人會有 30分, 低過22分已叫嚴重). 但唔明醫生就繼續開老人痴呆的藥, 但又 close file. 當時在外國的大伯同我老公先知佢係老人痴呆.
佢連自己個死左30年的老公叫咩名, 老豆叫咩名都唔記得

佢可以1小時之內打電話比佢個妹十次.....問相同的問題.
食食下飯會問頭先個人去左邊(事實係無人來過, 我老公話係幻覺, 我話佢係老人痴呆, 佢個腦跳左去好多年前的情境).
突然會問頭先坐梳化的人去左邊, 事實坐梳化的係工人姐姐....轉左坐第二個位就唔認得
每次食飯都同我講, 話我係第一次來吃飯
大仔外國回來唔認得, 住左一個月, 只有一日認得係個仔
3月知道佢係腦退化, 到6月突然有一天叫我老公做老闆....(唔認得係個仔), 我老公先識驚....

6月份開始到而家, 10次得2次認得個仔.
現在只記得d仔個名, 同細佬細妹的名, 但配對唔到個樣......所以係無咩人佢係認得...

大宅

koko2000 發表於 15-10-22 13:17

我99 今年88歲.
明白, 咁其實你99可能前幾年已開始咁, 但一嚴重到就連仔都認唔到, 其實佢地都好可憐

公爵府

我地睇佢地可憐, 但其實唔係.
佢連仔都唔記得, 佢有兩個孫係完全唔會記得有, 所以佢反而無左掛住的感受.
相反係佢的福氣, 不用掛心.

忘了自己喜愛的食物, 就唔會掛住想吃而吃不到.

大宅

引用:回覆 希望123 的帖子我地睇佢地可憐, 但其

原帖由 koko2000 於 15-10-22 發表

我地睇佢地可憐, 但其實唔係.
你都講得啱, 或者佢地真是好快樂
我媽現在是初期, 有時唔記得野+燥, 唉……同住者總之難捱啦

共勉之

大宅

回覆 koko2000 的帖子

但我老公死淨把口, 食既佢就記得.

大宅

我媽身體差,出唔到街,日日在家,成日挑剔人,唔敢同子女嘈,就成日同丈夫嘈,我爸又唔識忍讓,家嘈屋閉,我都覺得辛苦,講佢唔好理咁多,佢成日找事跟我爸嘈,都是芝麻綠豆事,又唔諒解下丈夫都有照顧,只覺丈夫做得唔夠,丈夫自私,我心想你又是自私一個吧,夾在中間快受不了,我又懷孕中,覺得日子很難過

男爵府

我最近都面對同樣情況,我娘8十幾,最近退化性坐骨神經痛,住左10 日e院後返屋企。佢又唔係完全活動唔到,只係行得冇咁好。我最近都辭左工,係屋企睇住佢。我娘性格係個d怕蝕底,如果請賓賓,個賓賓一定比佢點死,家陣我都比佢搞死。為左日後返工既安排,已經按排左送1 餐飯,然後拜托隔離e e ,每日分午晚各2 次黎睇下佢,幫佢洗下碗同煲水,沖茶咁。。其實真係因為街坊,佢唔駛坐車,行過黎,先肯做呢d咁濕碎既鐘點。。。但我娘已經係機盤算緊又要人家掃地 拖地 洗廁所 抹廚房 話比左錢仲咩淨係買下面包 煲下水wo..我就黎比佢激死

首頁

尾頁

跳至