論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 40元買一日三餐(一家四口+工人)

睇睇下你地講既野..我都係比~$100工人買2-3日

男爵府

我就大概300蚊一星期餸(已經連埋阿b同我既lunch box), 我唔係工人買餸, 因為唔俾佢出街, 所以星期六, 日, 我就做了工人既工人. 一星期煲一次湯, 一煲飲2日, 每日都滾湯, 老公要3餸, 不過都是好平常既餸. 多數買多d可以擺耐d瓜or蕃茄遲d食, 菜就星期一or二食咁law. 早餐多數是搽麵包咁la.

子爵府

你地好勁呀!!! 我好少煮飯(工人亦吾駛煮,返阿媽屋企食), 但一煮就成佰蚊一餐 , 點解你地可以甘平ga?!!!

公爵府

揾到錢唔識/唔捨得食的人我見過,我公司有高層月入5萬以上, 日日帶飯回公司食, 風雨不改, 但食得不見特別好, 來來去菜炒菜, 豆腐卜煮豆腐卜, 連湯都唔滾, 莫講話煲湯, 佢個仔俾醫生話在生長於警告線,佢都唔買營養食品或多少少肉或者煲下湯俾個仔, 日日淨識話個仔面青青, 真的頂唔住有咁o既亞媽 個仔搞成咁, 唔心痛咩

恭賀新禧,迎春接福!

複式洋房

你地好勁, 講到買餸, 我真係唔掂. 不過日日都淨係用40買餸好似 '忟' 左d.

別墅

我今晚3大1細食:欖角雞肉四季豆、急凍蟹肉什豆炒旦,同埋莧菜雞肉旦花滾湯,共$25(雞比2隻$5.5,四季豆+莧菜$6.5,蟹肉$10,什豆+旦+欖角$3),計落都好平喎!不過我平時真係好少計每餐用幾多錢,如果斬料就會貴喇,半隻雞都要$30啦!等我試下分開銀包買餸先得!

宜家買餸比以前平,個工人唔食豬肉,我地多數食急凍雞比起肉,仲比豬肉平左添,就算買瘦肉$15都要分兩餐先食得晒,去街市買餸會平過去百佳,街市賣生猛基圍虾都係$20斤,分兩餐炒餸又得;百佳買一pack切片牛展都係$12+$5買包枝竹炆,已經好大碟,一餐平d第餐貴d咪得攞。不過遲d雨季打風落雨就唔包,菜貴嘛!而中午只得囡囡同工人兩個,食粉麵+肉丸/腸仔/蟹柳/云吞,幾蚊攪掂,好平啫!

別墅

i have only common dishes like chicken wings in soya sauce, bean curb with fresh mushroom in oyster sauce, potatoes with spare ribs, minced beef with tomatoes, steamed minced pork, fried fish cake etc. For soup like water melon with pork ribs, tomatoes with fish etc. It all depends on what is 'fresh' in the market as advised by my part time. So far so good.

大宅

早餐:蛋治 4 sets (HK3-3.5包 + 5蛋=$5/15隻 + ham 4pcs $4)
晚餐:魚 +2斤菜+蚊豆腐+咸蛋節瓜湯 (10-25魚 + 5-6 菜 + 4 -7豆腐 + 2-3瓜+1咸蛋+5肉)
通常4餸1湯.
煲湯青紅carrot or corn carrot 都好平 7-10肉,1.5青 2紅carrot. corn $5 3-4枝
我呢度買餸真係好平.好多瓜都係$1條.大條d就$3 for 2.
係唔同地區買餸,都有平有貴.或者佢嗰度真係咁平未定

我5個大人.重要3人蔕飯,每日煮5杯米(可見我地的食量),
都係大約50元一天 ..

乜完來蒂飯番工食係會比同事覺得係孤寒.唔怪得知我個鐘點咁驚呀我蒂飯啦.我自己係為咗健康同食完飯可以上吓綱.冇唸過呢點喎..

大宅

Hi markchan,

想問下你個part-time係咪只幫你煮飯同買

複式洋房

瑄婷

妳好利害呀, 人地新僱主每月收入幾多同埋使唔使供樓妳都知.

別墅

babe

my part time mainly do the shopping and cooking and sometimes take my kids for activity classes.

her pay is $50 per hour and roughly about 2500-3000 a month. Much better than bun bun and if my boy becomes bigger, i will not use bun bun any more and only rely on the part time helper. More reliable and less problem.

男爵府

blee427

我同係一樣,一星期$300, 一星期煲一次湯, 一煲飲2日. 其實貴同平要睇你住邊一區, 我可能住屯門d菜同肉都唔太貴, 一餐普通dinner, 炒菜 ($3) + 各式蒸肉餅 ($10) + 滾瓜/菜湯 ($15) .. 都係$30左右一餐..每日剩番嘅錢加埋又夠煲湯.不過我知有d地方買餸係好貴嘅..
Ding

首頁

尾頁

跳至