在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:FTM仲辛苦過返工,返工起碼有一個鐘食飯,F

原帖由 Supercherry826 於 15-09-14 發表
FTM仲辛苦過返工,返工起碼有一個鐘食飯,Ftm食到好似餓鬼咁
講得好岩,趕頭趕命咁食完,勁慘

大宅

引用:因為佢地唔明FTM……年中冇休,冇假期大假

原帖由 mannok媽咪 於 15-09-14 發表
因為佢地唔明

FTM……
完全同意

男爵府

育兒性格勳章

kasheeta 發表於 15-9-14 09:47
哩期前前後後聽到在職媽媽同自己講,
1)你就好啦! 送完囡返學,可以返訓
2)你就好啦! 唔駛做
唔洗嬲,d人用打工仔心態去評論ftm工作只顯示他們的無知。做ftm不是打工只付出老細出得起人工的勞力就叫做好本份,要養大孩子,除了他們食得好瞓得好,仲有品德培養,打工做一百分,做媽媽要二百分還不夠。得罪講句,有時好怕老小姐或自己生完全掉俾老人家工人姐姐的媽媽,她永遠唔明想做好一個ftm壓力有多麼大。

男爵府

熱血勳章

回覆:ftm 有罪嗎

無做過ftm的係吾會明白個中的難處!樓主你來伸下係好事,始終有人會明白你,有共鳴的聲音!我是ftm,咁多年嚟我都比無結婚無仔女既家姐話我吾去返工搵錢做大食懶……!佢從無想像我一個凑3個,無工人長老幫手,仲想我點?朋友話不投機的不聯絡也罷!但家人又怎避日子一日一日過!仔女一路一路大,要應付的已不再是湊放學睇功課了!

男爵府

熱血勳章

回覆:ftm 有罪嗎

ftm係偉大無比的!好值錢架!有工人肯24小時on call,年终無休嗎?有補習老師/媬母肯提供免費及無時限的服務嗎?有格價專員肯為你頭家左慳右慳嗎?有誰肯在你家人有病肯全天候去照顧而自己病就要死都要頂住嗎!仔女有情緒問題要做埋情绪輔導員和心理治療師!假日要做埋康樂主任安排節目和伴遊!要不是係自己頭家,自己既仔女,會咁樣吾逐條數去計清楚?幫人家湊孩子、做鐘點、同人補下習都有錢收,只是ftm選擇為照顧家庭而放棄了自己的外出賺錢機會而矣!

男爵府

kasheeta 發表於 15-9-14 09:47
哩期前前後後聽到在職媽媽同自己講,
1)你就好啦! 送完囡返學,可以返訓
2)你就好啦! 唔駛做
返工的只諗到當時眼訓,唔好嬲,我勁明白兩邊,因為我係ftm. 全日湊仔,又有
Full time job. 但屋企做,有時趕到爆,大把野做bb又喊又要餵奶,心成日想only 湊bb. 但冇左份糧又唔捨得,
一有幾分鐘就要洗奶樽,執野,做野,

洋房

做左6年ftm,身邊d朋友舊同事都係成日講,你就好啦,唔駛做,咁得閒我呢d要返工辛苦到死,真係有苦自己知,所以慢慢發覺朋友越黎越少....

男爵府

回覆:月希 的帖子

我相信有d在職媽係好得閒, 但有d在職媽係因為經濟有壓力, 我係唔做會無錢供樓果隻, 所以不能夠做ftm, 家裡亦請唔起工人
好似我就係, 放左學後雖然係6299湊放學至我放工, 但其實佢地幫唔到d咩, 我地放工回來, 又要同佢地做功課, 呀囡有遲緩又要同佢做家居訓練, 回家幫佢地沖涼, 煮飯, 跟本無時間親子, 攪得黎都10點, 跟本無時間温書, 同親子
我真係想做ftm

首頁

尾頁

跳至