自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一出界或有小小"不完美", 自己便要全部刷唒再寫過.

到今年年頭, 便確診有焦慮症 (每逢溫書 / 默書 / 測試 / 考試 / 派成績卷就會肚痛 / 冒大汗 / 頭暈甚至嘔).
現睇緊政府E院兒童精神科. 但可能每次那E生只是讓她"盡訴心中慮"和教她深呼吸去relax, 所以, 就算已枕住覆診咗七個月, 對她的"病情"似乎無乜幫助之餘, 阿女亦開始唔多願意覆診去見那E生.

今年阿女升上小二了, 遇上了一個比較嚴厲的班主任, 她set了以下班規 ~~
[p=23, null, left]凡“犯”以下【班規條】,都要小息時罰企:

… 全部文具必須要貼名。
… 通告不能填漏任何一欄,包括:班別 / 學号/ 名。
… 鉛筆一定要用六邊形,不可用圓形。
… 一個月内蓋滿五個上堂去洗手間印。
… 每日一定要帶一本課外圖書返學,以便小息或午飯後睇,作為增進/加強閱讀興趣和知識。
… 上堂坐姿必須腰要直, 頭要正, 手按紙, 腳踏地.

自此之後, 女一起身返已經叫肚痛, 出門口時已手凍, 已表示很怕返學 (小一時無此情況出現. 就算當日要默書 / 測試 / 考試.)

今個星期一在開始食午餐(因頭兩星期只返半日), 班主任再set班規, 必須食清所有食物,

如發現有剩餘, 小息時就不可以帶零食. 之後連續呢兩日, 阿女每進食午餐, 食唔夠五啖就話暈, 繼而嘔埋個早餐出嚟.

我明白亦苦口婆心地解釋比阿女知, 班主任set每一個班規背後的原因.
例如 ~~
班主任係想(學生自小)養成良好習慣 / 責任. 並且對事不對人, 做好自己本分, 便不會受罰 ... etc.
而班主任亦知阿女情況, 我明白佢一定要阿女去承受, 面對 & 克服. (緊/長大過程會有更多, 更大的規條要守, 難題要面對) 能因她有此"病"而去就 / 就範於佢的原因.

SiuBBee    發表於 15-9-16 13:46

大宅

回覆:校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習?? (內容有D長)

如果是身體心理問題,可否要求轉班?

水晶宮

咁嚴?
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

回覆:校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習?? (內容有D長)

好大壓力。諗到我女第日都會經歷我好唔舒服。

男爵府

轉校啦
consider the worst, plan the best

BabyAndre    發表於 15-10-13 13:24

男爵府

但係開學只不過是兩星期, 都仲未到阿女的"要害"(下個月頭已話測驗), 她的"病情"便有增無減 ...
佢仲會嘔幾多日? 佢嚟緊仲會有咩會驚而"病"得更犀利?
唉! 我都唔知, 我淨係知我矛盾得嚟好心痛, 要口硬心軟得嚟好無助

謝謝各位jm閱讀此文.

男爵府

焦慮症的小朋友是會多擔憂的, 家長除了多了解小朋友外,亦都可以與學校及班主任多溝通, 希望可以互相配合,減少小朋友的擔憂。

大宅

回覆:校長話: 希望每個學生都是在愉快心情下學習

慘過軍訓

APIGMA    發表於 15-10-12 10:32
jpangel    發表於 15-9-16 12:27

男爵府

maggie_devilkin 發表於 15-9-16 10:11
如果是身體心理問題,可否要求轉班?
之前E生同班主任話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,
佢去到邊間學校或遇上邊個老師, 問題依然會存在.

男爵府

小朋友比好大壓力自己

伯爵府

換校,唔好比咁大壓力個小朋友

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Gwan_Ma 發表於 15-9-16 10:16
但係開學只不過是兩星期, 都仲未到阿女的"要害"(下個月頭已話測驗), 她的"病情"便有增無減 ...
佢仲會嘔幾 ...
我都覺過班規過嚴, 尤並對於你女女而家嘅狀態.
唔係個個小二學生都食得晒個餐架, 如果自己帶飯都可以調校份量, 飯合商D飯好多都好難食架 !

男爵府

畀面勳章

轉校la

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一

原帖由 Gwan_Ma 於 15-09-16 發表

阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一出界或有小小"不 ...
有冇搵班主任校長傾過? 如果校長覺得冇問題,咁你快d搵過間轉校好過。

tkkmama    發表於 15-9-16 11:57

男爵府

回覆 angela0228 的帖子

之前E生同班主任話: 如阿女"心態"不改, 唔去克服/面對,
佢去到邊間學校或遇上邊個老師, 問題依然會存在.

伯爵府

引用:阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一

原帖由 Gwan_Ma 於 15-09-16 發表

阿女自讀K2時, 自我要求便很高, 每逢寫字一出界或有小小"不 ...
嚴過紀律部隊!
依家班主任,是否做過/做緊輔助部隊?

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

而家讀書慘過大人返工好多倍,返8點放3點,但做功課默書等就到瞓覺時間了。細路完全無玩同睇電視時間。
最差係轉左全日制。

男爵府

唔明點解要用罰,你同老師講做得好有獎一定仲有效,當然唔係好大既禮物啦,好似我個女小一,有日放學佢同我講老師送左個貼紙俾佢,話佢上堂乖,佢已經好開始即刻俾我睇

特別係你個女既情況,佢一定唔可以用迫既方式

伯爵府

全部文具必須要貼名<---唔寫清楚, 一陣唔見筆, D家長又嘈..

通告不能填漏任何一欄,包括:班別 / 學号/ 名<-- 普通, 一陣通告唔清楚, 家長又嘈

鉛筆一定要用六邊形,不可用圓形<-- 無所謂, 鉛筆係咪都要用

一個月内蓋滿五個上堂去洗手間印<-- 唔係好明, 咁點先有得蓋印?唔蓋晒就無廁所去﹖

每日一定要帶一本課外圖書返學,以便小息或午飯後睇,作為增進/加強閱讀興趣和知識<--- 推廣閱讀文化, 間間學校都有做, 係好事, 不過一日一本, 我都覺得辛苦....

上堂坐姿必須腰要直, 頭要正, 手按紙, 腳踏地<--- 以前有位老師都咁要求我地, 話有助專心上堂, 但我覺得幾辛苦架...

必須食清所有食物, 有剩餘, 小息時就不可以再帶零食<---咁珍惜食物係好事, 除非個飯盒有酸臭同勁大盒, 根本食唔晒....

你囡囡情況係難搞D, 因為精神問題一向都難處理, 建議轉校, 真係轉一間輕鬆的學校, 讀書係重要, 但健康更重要, 讀得書黎無左個囡, 我真心覺得唔值, 有病想勇於面對, 邊個唔明, 但唔係人人都做到, 宜家先小學, 人生慢慢長路丫, 輕鬆讀左小學, 慢慢調整心態, 中學再發力, 都唔會遲, 就算真係遲又點???一定要好成績好學校好公司先叫完美人生???
學校係學習知識的地方, 如果無健康身體和心理去學, 學左等於無學, 咁條路都唔會行得長...

首頁
12345...10

尾頁

跳至