心聲留言

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆:一個女人, 人工大約26,000, 升到最盡都係30,000, OK 嗎

人比人比死人

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:唔好同人比 , 人工高,但晚晚做到夜一夜,有

原帖由 hihi-bb 於 15-09-16 發表
唔好同人比 , 人工高,但晚晚做到夜一夜,有時星期六 , 日都比埋公司, 我覺得仲慘, 夠食夠洗, 健健康康重要D ...
Agree

幸福可以好簡單

洋房

下,我得1萬人工咋

複式洋房

人比人,比死人呀!比上不足,比下有餘。知足常樂喇!祝福妳同BB!!

大宅

回覆:gigi_qt 的帖子

人比人比死人。要知足呀! 人地搵得錢多唔代表人地冇煩惱,身體健康最緊要。

洋房

引用:唔好同人比+,+人工高,但晚晚做到夜一夜,有

原帖由 hihi-bb 於 15-09-16 發表
唔好同人比 , 人工高,但晚晚做到夜一夜,有時星期六 , 日都比埋公司, 我覺得仲慘, 夠食夠洗, 健健康康重要D ...
開心過每一天吧

大宅

知足常樂~

琥珀宮

天外有天,人外有人

你自卑認為不及朋友,但叻過你朋友賺得多過你的朋友比比皆是,好似︰雜誌專訪何超盈,佢三歲已做業主,廿幾歲女身家已過億,咁咪大部份女人都要自卑唔開心?其實真係無嘜好比,人比人,比死人

而事實上,比你差的人亦好多,唔通佢哋又要唔開心?

最緊要自己夠駛夠用,開心自在,已經好足夠,如果要追求無窮無盡的金錢,依個慾望係永無止境的

男爵府

我諗你都係政府工或公營機構, 比我唔會轉工添. 其實人工已好好, 有細路最想搵喱啲工做, 好多人恨都恨吾到啦.

男爵府

回覆:一個女人, 人工大約26,000, 升到最盡都係30,000, OK 嗎?

每人education level /外表/工作經驗等等也不同。要以那standard &如何比?
我自己就不可接受一世搵30k一個月,這個是30歳下的basic standard

大宅

回覆:一個女人, 人工大約26,000, 升到最盡都係30,000, OK 嗎?

每個人際遇,性格都不同,即使同學歷亦可能相差好遠。不用自卑。最緊要你唔好受影響又貪心想跟埋人地的中產生活,然後令自己財困。搵三萬有三萬的生活方式,搵二萬有二萬的方式。有錢朋友的生活,我都係聽左當開下眼界就夠了。

amk650191    發表於 15-11-2 13:45

大宅

畀面勳章 爸B勳章

gigi_qt 發表於 15-9-16 15:22
有時同D 好朋友食飯, 見到佢地年年加人工或升職都唔少, 都會有D 自卑... 我知我份工最盡都係只加到大約30,0 ...

其實而家都唔錯啦~不過到BB出世, 返工搵錢重要, 但到時你可能仲會煩~ 返工無曬時間比BB 仲慘
錢比你點搵極永遠都係唔夠,何必為止而煩惱呢

男爵府

回覆 gigi_qt 的帖子

每人際遇不同, 不知別人背後付出了多少努力.我會將自己的能力+經驗 和市場比較. 想將來如何, 當下要計劃實行.
世俗艱難,相互體諒就好

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:一個女人, 人工大約26,000, 升到最盡都係30,000, OK 嗎

睇你要d咩生活lo,我嚟講覺得30k好好la

禁止訪問

回覆:gigi_qt 的帖子

侯爵府

引用:有時同D 好朋友食飯, 見到佢地年年加人工或

原帖由 gigi_qt 於 15-09-16 發表
有時同D 好朋友食飯, 見到佢地年年加人工或升職都唔少, 都會有D 自卑... 我知我份工最盡都係只加到大約30,0 ...
why 要 7年? 好長遠呀

首頁

尾頁

跳至