論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問大家有沒有幫工人搞續約, 費用是多少, 和時間 ?

另, Cebu Pacific 去 Dumaguete 12月中機票, 要1月4號回, 僱主可幫工人訂嗎 ?

因問了agent, 費用都貴, 如價錢相差太遠, 不如自己整.

子爵府

+3金熱血

我姐姐續第2張約都係自己去攪, 因為我話俾姐姐知搵AGENT 攪要 $2xxx, 跟住佢即刻話, 咁貴, 我地自己攪啦, 我話咁好啦, 如果攪掂, 我就俾番 $500 佢, 所以2次約都係自己攪, 訂機票呀呢D, 我同佢一齊揀時段, 佢今年12月中就開始放假, 出年1月8先番, 到時D 大假又唔見哂喇...

男爵府

自己攪續約啦,慳番啲錢.
傭主可以幫工人買機票的,我剛剛買完

珍珠宮

回覆 chysanna 的帖子

工人講好易, 咁實際比了多少錢, 要等幾耐才簽到visa.

另外比錢工人也好. 大家也可開心.

你姐姐走與我工人時間差不多, 12月中走,1月4號回, 係咪經cebu買, 成日都入唔到去.

還有14日大假錢, 也走前給她嗎.

珍珠宮

回覆 avang 的帖子

也是經cebu 嗎, 買了係咪無得更改時間.

男爵府

回覆 LILY媽咪 的帖子

係呀,我上cebu 的office買的. 買左應不能改

珍珠宮

回覆 avang 的帖子

叫工人自己搞, 妳比什麼文件給她, 費用,前後多少天.

子爵府

+3金熱血

回覆:LILY媽咪 的帖子

完約2星期前可以去續約, 首先, 可以叫姐姐去入境處拎FORM, 1式4份, 跟住佢地就要去菲律賓領事館先申請定續領個OEC (好似係 HK$200-僱主俾), 要先填好份入境處嗰份FORM(同埋僱主同姐姐要另外再填一份FORM), 之後等2個星期定7個工作天, 就可以拎到個OEC; 未拎OEC 前, 就可以夾好時間上入境處個網約定時間攪續約同申請下一張約嘅VISA, 或者可以用郵寄去入境處, (轉頭我補番張相上黎), 3個鐘後, (如果交齊文件, 無問題) 就攪掂 (VISA 費用好似 $260定$300) !

如果搵AGENT 幫手, 就要大概 $2500-$3000, 不過就可以慳番等黎等去嘅時間 ! 我同姐姐續咗2次約, 都係自己攪嘅 !

我姐姐12月20號飛,1月8號番,我通常俾2/3 人工佢先,到佢番到香港嗰日先俾埋12月份糧個尾數佢,因為放完假佢番黎都要用錢嘛!我已經計埋17日假,加埋佢啲例假一次過放哂!剩番先再俾錢佢!

男爵府

chysanna 發表於 15-9-17 19:31
完約2星期前可以去續約, 首先, 可以叫姐姐去入境處拎FORM, 1式4份, 跟住佢地就要去菲律賓領事館先申請定續 ...
我都係咁同上個工人攪續約的,完全唔覺得需要搵AGENT, 若無記錯,好似要比僱主ID COPY佢帶埋去領事館攪手續
機票方面,我就買19/12晚上機,但佢要在馬尼拉留一晚轉機返屋企,4/1返,早一兩日返貴啲

複式洋房

引用:完約2星期前可以去續約,+首先,+可以叫姐姐

原帖由 chysanna 於 15-09-17 發表
完約2星期前可以去續約, 首先, 可以叫姐姐去入境處拎FORM, 1式4份, 跟住佢地就要去菲律賓領事館先申請定續 ...
請問新舊約中間有規定要放多少日假?計吾計埋星期日?

首頁

尾頁

跳至