嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB現時兩固,不過仲係食緊米糊,唔多鍾意食粥仔。依家想開始試三固。
兩個問題:依家佢係早晚飲奶,十一點幾糊仔,三點幾飲奶,七點幾再糊仔。如果加多一固,是否將三點幾嗰餐轉埋固體?每餐固體只隔4個鐘,BB會否吃不消?
另一問題係,我想嘗試俾粥佢食,係咪應該試十一點幾或七點幾嗰餐?如果肯食,是否一次過成餐轉粥,不用逐少逐少轉?

子爵府

我會將原本兩固轉成粥仔
先轉11點嗰餐
如果食得好
一星期後轉埋7點嗰餐

兩餐粥食一個月
之後將3點餐奶轉下午茶
食麵包蛋糕丶生果之類

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

trastephen 發表於 15-9-17 18:20
BB現時兩固,不過仲係食緊米糊,唔多鍾意食粥仔。依家想開始試三固。
兩個問題:依家佢係早晚飲奶,十一點 ...

8個月大就要三固,我覺得太早。成日轉食固體時間有2年,唔駛咁急要bb 食三餐固體。

你個bb 食緊 5餐,keep 番咁多餐份量,揀一餐轉做固體。bb 一日最多食7餐,因為餐數太多會容易引起蛀牙,同埋影響正餐食量。

至於揀邊餐食固體,我會要bb 跟我地大人一樣食固體早午晚餐既時間,咁將來湊b 時會輕鬆d,亦唔會影響佢既食慾。餵食既patten 係主餐-小食咁梅花間竹咁。

bb 之前係咪未食過粥? 未食過的話可以逐少去轉,因為每次俾新食物都要逐少咁俾,一連試幾日,肯定冇敏感至再慢慢轉一餐。 可以的話日頭至俾新食物,touchwood 有敏感都會易d 留意到。

你不如keep 住餵 5餐,將11am 果餐轉粥仔。 到bb 一歲左右要再減奶至轉做食3餐固體。
trastephen 發表於 15-9-17 18:20
兩個問題:依家佢係早晚飲奶,十一點 ...
您好trastephen, 8個月大BB一日食兩餐固體都好好呀, 通常約一歲先食3餐固體, 而家應該俾BB接觸多D唔同種類嘅食物; 可以試下用肉片/魚煮湯煲粥俾BB食, 天然嘅鮮甜味再加顏色豐富嘅食材都有助增加BB食慾; 當BB所食固體食物越黎越多元化, 就可以循序漸進再加多餐固體。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

回覆:鳥嘴123 的帖子

子爵府

szawAi 發表於 15-9-26 05:00
8個月可以食蛋糕嗎
我有俾雪芳蛋糕

大宅

引用:8個月可以食蛋糕嗎

原帖由 szawAi 於 15-09-26 發表
8個月可以食蛋糕嗎
我俾白面包,不過只俾好少。佢都鐘意食

首頁