跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇媽咪又有了小B,大B得9個月細B又來了,怎麼辦?開刀傷口唔知好番未!上次好難才完成9個月,上天真係開玩笑 !而家身體和金錢都未準備好,對大B是否不公平?如果唔要細B,又對他更不公呢! 好傍徨,唔知怎樣交代比c6知,因為經濟壓力好大,怕他受不了!

洋房

恭喜你呀
試下用開心的心情去感受一下新生命的來臨,你心情應該會好d
我都明白經濟都好重要,但上天給你的,放鬆一下同老公開心見成。

複式洋房

多謝你呀靖靖媽媽!但還未想到怎樣交代比c6知,因為真係自己唔小心,好驚佢叫我唔要呀!我會好傷心!

大宅

我都好明白你的心情,早排我都以為自己有咗時,都好驚,原來自己真係未ready,又驚又要慳啲洗,個囝又細,如果大肚呢段時間又正係囝囝學行學走,但其實我都想生多個,等亞囝有個伴一起成長,或者遲半年先諗,到想生時又未必有,顺其自然啦,最緊要就係你開刀的傷口復原情況,睇咗醫生未呀?
向好方面諗吖,同你老公傾吓

複式洋房

首先我覺得你應該開心見成同你c6講,因為依家唔係你一個人的事,唔好自己承受壓力,而且你應該把你的想法同感受同佢講,一家人應該好好商量,至於開刀傷口方面,我之前去做婦科檢查有問過醫生,佢話比我知,開刀生bb大約半年就可以再有啦,所以傷口應該唔會有太大問題,其實問題在於你自己和家人,和家人商量一下吧,唔好做D會令自己一生後悔的事!!

別墅

Don't worry la... y're better discuss with yr husband for further planning. Anyway, the finance for two kids are not much expensive. The 2nd BB can use the stuffs from 1st bb ma... if your mind is always thinking of get rid of bb.. bb knows it & no more soon la...

Don't forget abt.. both of you & yr husband bring bb to the World... Some people want to have bb, but they can't .. "BB is a gift to your family"

Tks - Connie

原文章由 goldiema 於 08-7-5 18:27 發表
請問有冇媽咪又有了小B,大B得9個月細B又來了,怎麼辦?開刀傷口唔知好番未!上次好難才完成9個月,上天真係開玩笑 !而家身體和金錢都未準備好,對大B是否不公平?如果唔要細B,又對他更不公呢! 好傍徨,唔知怎樣交代比 ...
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/070904/.png[/img]

大宅

既然有左, 就開心d 去面對 la!! think positive!!

快d 同你 c6 講, 一起計劃將來....

大宅

傷口問題唔C太擔心,我大B三个月,我就有左細B ,醫生都話冇問題。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

goldiema:
i m now in the exact situation as u, my b is nearly 10 months old (born 09/07)...and i jus found out today that i m also pregnant again...i m thinking the same '而家身體和金錢都未準備好,對大B是否不公平?如果唔要細B,又對他更不公呢', i told my husband and he is happy to have the 2nd child...but i m still not so sure...cos i m now 作小產...just let it be natural and let the bb grow healty...

複式洋房

Hello MSChow,可能是擔心關係,會影響小B呢!你得到老公支持,就是最大既強心針,最緊要多休息,讓他順其自然便好了!祝福你們有個肥肥白白既小B呀!
原文章由 MSChow 於 08-7-9 00:17 發表
goldiema:
i m now in the exact situation as u, my b is nearly 10 months old (born 09/07)...and i jus found out today that i m also pregnant again...i m thinking the same '而家身體和金錢都未準備好,對大B ...

複式洋房

好多謝大家既關心和鼓勵,我明天約了醫生檢查,也要待老公過兩天工幹回來才親自告訴他,但是還未想到怎麼說好!

別墅

唔使太擔心。
恭喜晒先。
我都覺得應該用開心的心情去面對,既然上天要多給你一個bb,應該好好珍惜。
身體上而言,一般半年已完全恢複了,不用擔心。
經濟上,其實真係好睇你點用錢,平有平養,貴有貴養者。放鬆d呀。
有乜事上來傾下好好多架,我地呢班mami支持你架。

複式洋房

Hello fafa_yim,多謝你呀!其實我有大B之前,05和06年都曾經流產,失去了3個BB,我和老公都很失望和心痛,後來幾經辛苦才能留住現在的大B呢!我倆心想擁有一個便已足夠。因為我倆年紀也很大了,將來不知有否能力供養2個呢!
原文章由 fafa_yim 於 08-7-9 13:05 發表
唔使太擔心。
恭喜晒先。
我都覺得應該用開心的心情去面對,既然上天要多給你一個bb,應該好好珍惜。
身體上而言,一般半年已完全恢複了,不用擔心。
經濟上,其實真係好睇你點用錢,平有平養,貴有貴養者。放鬆d呀。
有乜事上來傾 ...

洋房

原文章由 goldiema 於 08-7-5 18:27 發表
請問有冇媽咪又有了小B,大B得9個月細B又來了,怎麼辦?開刀傷口唔知好番未!上次好難才完成9個月,上天真係開玩笑 !而家身體和金錢都未準備好,對大B是否不公平?如果唔要細B,又對他更不公呢! 好傍徨,唔知怎樣交代比 ...

我都是有左四個多月, 將會十二月頭開刀生. 我醫生無話有問題喎!!我覺得你最重要同家人商議吓. 我就請個工人照顧2個bb, 99話每天來我家'合'住工人. 我現在可以安心養胎.

複式洋房

原文章由 kcho2 於 08-7-7 22:38 發表
傷口問題唔C太擔心,我大B三个月,我就有左細B ,醫生都話冇問題。

Hello kcho2,0709 is it your 2nd Baby?Now my Baby is 22磅,成日在我肚皮上學企,好辛苦呢!想請問你怎樣同時照顧2個BB呢?

大宅

原文章由 goldiema 於 08-7-9 13:36 發表
Hello fafa_yim,多謝你呀!其實我有大B之前,05和06年都曾經流產,失去了3個BB,我和老公都很失望和心痛,後來幾經辛苦才能留住現在的大B呢!我倆心想擁有一個便已足夠。因為我倆年紀也很大了,將來不知有否能力供養2個呢! ...

如果係就更加珍惜,是天意吧,我有個囝之前都無咗一個,嗰時日日以淚洗面,不過傷心過後,我都會積極面對,一年後就有咗亞囝,到亞囝健康咁出世,我已好滿足,雖然我想生多個,都未必想有就有,橫掂都有了,開心面對,bb都感受到,直接同你老公講出你的感受吖

大宅

畀面勳章 大廚勳章

係都我慘d啦~
我都接受了~~
我0709 同0808 
2個爭11個月tim~
當早d收工囉~~!!
我開頭都好擔心ga~
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D2

大宅

原文章由 goldiema 於 08-7-9 13:54 發表

Hello kcho2,0709 is it your 2nd Baby?Now my Baby is 22磅,成日在我肚皮上學企,好辛苦呢!想請問你怎樣同時照顧2個BB呢?

0709个个係細B,

我冇長輩及工人幫手,但多得c6佢幫我好多,

揍2个辛苦架,想去遠D都要諗諗,

所以e十識多D住在附近的mama,联誼下,人都開心左。

$唔係最重要(多有多用,少有少用),

重要的是你比BB的優質時間及愛。

大宅

我同你一樣喎, 當我大女9-10個月時, 我有左妹妹 (大女0601; 細女0709), 我都好擔心架, 初初有左時仲未有工人, 又要返工, 又要每天揍大女去99度 (油塘去筲箕灣, 仲要係返工時間), 果時真係想死, 人又累, 又成日嘔喎 ...

10個月之後, 妹妹出世了, 但又擔心工人揍唔掂兩個, 自己又好緊張, 不過好彩工人做得幾好, 佢比左好大信心我, 我可以安心返工.

不過, 其實家人的支持真係好緊要架! 你真係要好好咁同你老公講呀! 你之前有過小產的經歷, 你更加要懂得珍惜呀~

有關經濟問題, 我都同意多有多洗, 少有少洗, 我覺得妹妹洗既錢都係比起家姐果時洗少左, 好似衫咁, 妹妹可以著返家姐果時d 衫, 同埋, 第二胎比起第一胎時識買嘢左 知道邊d 嘢應該買, 邊d嘢唔洗買, 又會知在邊度買bb嘢平呀咁~ 所以唔洗咁擔心依個問題, 洗錢多少係事乎自己選d 嘢啫~

複式洋房

媽媽真偉大,點都頂硬上!我雖然請咗工人姐姐,但是日日都激到嘔血呢!她是那種意見接受,態度照舊,連換片都要叫才會去,大B都不要她抱呢!現在大B一出世便是我姐姐幫手照顧,但因為她也表明不會久留了,所以現在很無助呢!
P.S.你們2個BB是否很相親相愛?
原文章由 rebeccachor 於 08-7-10 15:16 發表
我同你一樣喎, 當我大女9-10個月時, 我有左妹妹 (大女0601; 細女0709), 我都好擔心架, 初初有左時仲未有工人, 又要返工, 又要每天揍大女去99度 (油塘去筲箕灣, 仲要係返工時間), 果時真係想死, 人又累, 又成日嘔喎 . ...

首頁

尾頁

跳至