跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日自己去咗見醫生,見到只有1.5cm既小B,真係又感動又好怕面對呢!

大宅

原文章由 goldiema 於 08-7-10 23:04 發表
今日自己去咗見醫生,見到只有1.5cm既小B,真係又感動又好怕面對呢!

咁你有咗幾耐呀?回想當初第一次照,見到亞囝,我心情都好緊張,當醫生同我講照到bb心跳時,我才鬆一口氣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

rebeccachor, goldiema,
Similar case for me - my son 0603 and my daughter 0708, 17 months apart. I and my husband always want at least 2 kids, 4 would be perfect but we are too old to have more than 2. Moreover, it's hard to take care so many kids. When my son was 10 months old, I discovered that I was pregnant again. My son was not yet able to walk and I carried him all the times. Because of that, I nearly had miscarriage as he was 22 lbs at that time. Finally, after bedrest for 7 weeks, I was able to keep my daughter. But, I had gestational diabetes and needed to start diet control and glucose tests 4 times a day. Her delivery was really fast and comfortable, no epidural, no pain control, only in serious pain for less than 1 hour, fully diluted from 70% within 15 minutes. After pushing for 20 minutes, she bornt.

My mom used to take care of my son but she's too old and weak to take care of 2 kids. Now, my son goes to daycare center and my mom takes care of my daughter. It turns out fine and my son learns to talk and play with other kids which can prepare him to go to preschool later.

Agree that it costs less for the 2nd baby. Even though I have a son and a daughter, I let my daughter wear some of the brother's clothes. Who cares? Moreover, I can exclusive breastfeed my daughter this time and it saves money to buy formula. Also agree with you that 其實家人的支持真係好緊要, without the support of 老公, taking care of 2 kids is just like nightmare.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

"你們2個BB是否很相親相愛?"

哈哈, 依個問題真係好難答你 , 其他家姐係好鍚妹妹, 但講到玩具就... 妹妹見家姐玩咩, 佢就要咩, 家姐見妹妹拿佢在玩的玩具就會...咬佢, 打佢...而妹妹都開始識得反抗

但除左玩具之外, 家姐其實真係好鍚妹妹, 晚晚都要KISS 妹妹先訓 (有時妹妺訓左, 佢都會有D失望), 去街又會叫我地帶埋妹妹去, 總之乜都有妹妹份...除左玩具...

原文章由 goldiema 於 08-7-10 22:38 發表
媽媽真偉大,點都頂硬上!我雖然請咗工人姐姐,但是日日都激到嘔血呢!她是那種意見接受,態度照舊,連換片都要叫才會去,大B都不要她抱呢!現在大B一出世便是我姐姐幫手照顧,但因為她也表明不會久留了,所以現在很無助呢!
P.S.你們2個BB是否 ...

大宅

HI rose-mag,

你就好啦, 有小b 可以飲人奶...我無奶呀...要飲奶粉~

不過呢, 我覺得妹妹出世之後d 時間真係過得好快, 話咁快佢已經成10個月了~ 記得大女出世時, 成日睇住d 時間過... 不過, 生左第二個之後, 可能忙到跟本就無時間比我諗啦

原文章由 rose-mag 於 08-7-11 03:05 發表
Similar case for me - my son 0603 and my daughter 0708, 17 months apart. I and my husband always want at least 2 kids, 4 would be perfect but we are too old to have more than 2 ...

男爵府

熱血勳章

你好呀~~~我又係上星期先知道有咗第二個, 其實都無諗過咁快就生............不過既來之, 則安之, BB有個年紀差唔多大既弟弟/妹妹一齊玩都係一件好事黎, 雖然屋企有兩隻"小魔怪"做媽媽係會辛苦D, 但係所得到的快樂亦係唔可以預計既, 向好嗰方面諗多D啦, 你同你兩個BB都會因為你既情緒而受到影響架, 唔為自己都為下一代著想丫, 最緊要自己身體其他方面無問題, 唔駛咁擔心, 最緊要同老公取得共識, 其他野咪慢慢諗囉~~ 諗唔掂記得上來搵人傾吓, 唔好俾咁大壓力自己呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原文章由 rebeccachor 於 08-7-11 11:08 發表
HI rose-mag,
你就好啦, 有小b 可以飲人奶...我無奶呀...要飲奶粉~
不過呢, 我覺得妹妹出世之後d 時間真係過得好快, 話咁快佢已經成10個月了~ 記得大女出世時, 成日睇住d 時間過... 不過, 生左第二個之後, 可能忙 ...

rebeccachor,
係呀,時間真係過得好快,對住一個B時,老公成日同個仔玩,我都幾輕鬆,而家有兩個,佢就想一個都唔駛佢湊,因為大仔開始周圍搞嘢,蝦妹妹,囡囡就一日痴實我,可能係人奶B的關係,我成日同佢好似連體嬰咁,唔可以分開。

我個仔同你個大女一樣,好鍚妹妹, 但講到玩具就一定唔得,妹妹又係見哥哥玩咩就要咩, 哥哥一於同佢死過,用手抓佢塊面推佢,而家囡囡塊面成日花晒,不過我個女都唔係善男信女,佢都開始識得反抗,抓番哥哥頭髮,扯住佢件衫唔放,仲大聲叫投訴。有時妹妹喊,哥哥會錫番佢,我地話佢佢都知自已衰,有時仲會想抱佢拍佢,叫佢唔好喊。總之,呢對寶貝真係令我地既愛又恨。

大宅

rose-mag,

哈哈! 係呀~ 依家屋企變得好熱鬧, 佢地成日嘈嘈嘈, 我諗第時就係我地鬧鬧鬧啦

你講得對 "又愛又恨"

原文章由 rose-mag 於 08-7-11 14:19 發表

rebeccachor,
係呀,時間真係過得好快,對住一個B時,老公成日同個仔玩,我都幾輕鬆,而家有兩個,佢就想一個都唔駛佢湊,因為大仔開始周圍搞嘢,蝦妹妹,囡囡就一日痴實我,可能係人奶B的關係,我成日同佢好似連體嬰咁,唔可以分開。

我個仔 ...

禁止訪問

複式洋房

Hello zoeywong,佩服你的精神和體力,我有姐姐幫手都累透!
原文章由 zoeywong 於 08-7-11 19:31 發表

我係一個睇兩個,其實好簡單,你唔需要擔心,我由大女出世到宜家都沒有人幫過我手,我星期六同日重要番工教小朋友做運動(同自己小朋友同行)都無問題,平時C6幫手一齊揪,所以船到橋頭自然直 ...

複式洋房

Hello rose-mag,多謝你分享你的經驗給我知,今次懷孕,醫生也擔心會跟上次重覆有糖尿,也叫我最好抽羊水驗唐氏。一大堆問題又再來了,每天照顧大B已很累,因為他力大無比,成日都想我幫他企起來,但懷孕後血壓便很底,每天都又暈又累,好辛苦呢!
原文章由 rose-mag 於 08-7-11 03:05 發表
Similar case for me - my son 0603 and my daughter 0708, 17 months apart. I and my husband always want at least 2 kids, 4 would be perfect but we are too old to have more than 2 ...

複式洋房

hihi,

我又是一樣, 最近知道又再懷孕了.
而家大b女係九個幾月...<--咁細過做家姐了.

上一個同今次 都是意外,
都是天主的安排..

今次好多嘢都用得番... 不過同老公又要再慳d了.
大b女而家返緊育嬰園 奶奶又將會回來同我哋一齊住
應該照顧方面無乜問題gei.

但係講真 咁辛苦先捱咗九個幾月 大b女出世
而家叫做舒服d時 又再有時 我真係有d唔知點好.

不過 我比上次時 好得多了.
因為 無論點都已經係事實 最重要係自己樂觀咁面對.
自己識咁諗, 或者真係做咗九個月呀媽掛..hehe

又再嚟返呢個9月的媽咪會 發現不只我一個是這樣.
那麼 我哋又要再一齊努力啦...
團結就是力量.

第二胎的姊妹們 一齊努力啊!

禁止訪問

複式洋房

原文章由 zoeywong 於 08-7-11 23:23 發表

hi goldiema
我唔係有無窮精神和體力,因為我係幼兒體適能教練而我又利用小朋友好奇心去訓練我大女先做小咁多嘢,而我細b亦用比較紀律方式去教導,所以唔太痴身,你可以比d小訓練細b,等佢自己扶嘢起身,你咪唔洗咁累囉.....:f ...
Hello zoeywong,我都想BB參加幼兒體適能班,因他好大舊,又唔識用力,一直爬不到,所以成日要我抱着企起來,令我好疲累呀!請問可以給我一些資料嗎?

複式洋房

前天和大B一齊去照BB心跳,照超聲波時,他竟然神色凝重地看着那個黑白電視。完成後又向著醫生不停拍手掌,好像知道將會有個伴兒那樣!莫非他倆已有心靈感應?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

goldiema:

i saw my little's b heart beat 3 days ago...so happy but worry too cos i m still bleeding ( 作小產 ). doctor said i need to take more rest, but i only take care my big b by myself... so is hard to get the rest i need.

anyway, hope we both have a healthy b coming....by the way when is ur due date?..mine is late in feb...

別墅

各位姊妹,我都係啱啱check到係。
成個星期無覺好瞓,又食唔落野。
今日check完同C6講左,佢就超開心...(因為佢一直都好想生多個)
但我都依家都係唔知點算好?都唔知自己想點咁...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 lwpcyy 於 08-7-27 22:37 發表
各位姊妹,我都係啱啱check到係。
成個星期無覺好瞓,又食唔落野。
今日check完同C6講左,佢就超開心...(因為佢一直都好想生多個)
但我都依家都係唔知點算好?都唔知自己想點咁... ...

iwpcyy:

when i told my husband he is very happy about the good news.but i was not so sure..but now he is being very supportive to me and saying we will overcome...this is not the only problem of how or who can help taking care of the baby....as ur older baby is still young...many other problems will come ahead, but i think everything is going to be ok , as both, u and ur husband can learn and support each other through the process...and it will make ur relationship build stronger...good luck to u

公爵府

畀面勳章

goldiema,

我記得半歲生日會見過你...你唔洗擔心啦, 我大女同細仔都係差15個月唔夠架..經濟有限咪洗小d囉, 多有多洗, 小有小洗o者~ 至於湊方面..我自己覺得...1次過辛苦湊大晒2個仲開心, 唔通大b大左之後, 你又再辛苦過咩..咪仲慘~~ 我自己都係1個湊2個...係就係攰d..不過都ok架~~~ 我反而覺得有時e院d姑娘同嬸嬸仲煩...我上次生細仔, 佢地個個都話, wah, 你咁快又生, 你個大女都係岩岩識行咋喎, 你地真係勤力...xxxxxxx....好多廢話, 我真係好想鬧爆佢地! 我心諗...關你地咩事o者, 意外得黎o既, 都係上天安排...我會接受同開心架~
你開開心心迎接細b啦~

[ 本文章最後由 callyclaire 於 08-7-28 01:56 編輯 ]

王國長老

原文章由 goldiema 於 08-7-11 22:09 發表
Hello rose-mag,多謝你分享你的經驗給我知,今次懷孕,醫生也擔心會跟上次重覆有糖尿,也叫我最好抽羊水驗唐氏。一大堆問題又再來了,每天照顧大B已很累,因為他力大無比,成日都想我幫他企起來,但懷孕後血壓便很底,每天都又暈又 ...

goldiema,
唔駛客氣,你要小心保重呀,我第二胎又係有糖尿,即刻要日日拮手指,控制飲食,不過好彩好快受控制,只係日日拮有D痛,飲食只係要揀嘢食,基本上仲食得好過之前,BB37周出世,7磅5安士,仲可以順產冇落止痛,生完好快行得走得。至於抽羊水,我生第一胎已經冇驗,因為我姑仔抽羊水後漏羊水,老公好驚於是唔贊成我驗,第二胎因為初期作小產,我唔想節外生枝,所以又冇驗,好彩兩個B都冇問題。其實驗羊水都唔係好大問題,只有少少唔舒服,仲要唔可以拎重嘢幾日,我第一胎因為早期胎盤剝落,BB早產,臨生前醫生要我抽羊水驗,所以我知其實都OK架,如果你要驗,最好有人陪你去,仲要休息幾日唔好做粗重嘢。

首頁

尾頁

跳至