親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

喺度睇咗唔少料,要回饋返啲。
我哋唔揸車,坐公共交通工具,原來係幾簡單。澳紙又跌,係時候飛出東南亞。
其實好多人都去過,所以分享以相為主,有乜想問即管問,我盡量答。

住 Ultra Broadbeach Apartment 。

啲設施 OK 嘅。

成個星期,每日朝早得十七八度,最高去到廿三四度,我哋就落唔到水,但係啲鬼仔照落,Wet n wild 照去!

住 Seaview two bedroom,準住四人。Booking.com AUD 1150 / 五晚。

主人房。

L 型露台。我數過啲磚,每塊一平方呎,有四佰九十幾塊。

大宅

-
望出去就係 Broadbeach 。圖中馬路旁近海,全是遊樂場。右下角的,是一所小學。
學生們正在人造草皮的籃球場上上課。旁邊的,是兩個真草
Rugby 球場。

Full kitchen equipment 。

浴缸,細路可當節目之一。

露台一角有自己 BBQ 爐,唔洗落留下大堂,或者去公園。

行去附近Oasis Shopping Centre, 十分鐘,買 Go card 。仲有好多「十蚊兜」午餐

仲要係有水準架!

大宅

-Theme park 去咗 Movie world ,Seaworld 同 Currumbin 。全部公共交通工具來往。巴士好乾淨。Broadbeach 係總站,班次準,實有位坐,但最遠。

MW 好細,但係我幾鐘意,唔洗行餐死。呢部份最啱細路。

喺 GC 玩,真係要隨身帶定啲玩水衫/泳衣!

Sea world 呢個 Castaway bay 水戰超好玩,玩到唔肯走,唔肯食飯,唔去睇 show !

摸魔鬼魚。

呢個 Climbing 又係勁好玩,個仔玩咗三次,話要行哂每種路線。最高第三層,約六層樓高。

大宅

-
-

傍邊有個超大繩網,又係玩到黐哂線!

全部公共交通工具路線,都係 Google map 搵嘅,全部都準。巴士時間都同巴士嘅官網一樣。

酒店行十分鐘,就係 Pacific fair 。有啲 counter 賣 Theme park 飛,好平!

因為住 Apartment ,我哋每晚 Dinner 都係 DIY ,所以揀附近有 Supermarket 嘅 Apartment 。羊架加 Shiraz。

Go card 增值機,趕唔切,上車同司機增值又得。呢度啲人唔會趕投胎咁。就算有 BB 車(無都係),都係等你整好坐好先開車。

大宅

-

巴士同輕鐵總站。

Currumbin 餵袋鼠。

兩蚊一杯袋食物。

Treetop challenge AUD 25/2hrs/1person or AUD 40/2hrs/2people 任玩。呀仔話超正!

Gold coast 啲蜥蜴周街走,幾似侏羅紀。人同動物昆蟲係共存嘅。

餵 Rainbow lorikeet 。

大宅

-

就算嗰日係屬小量,但呀女都係勁開心!

-

呢個 Broadwater parkland 嚟咗兩日,就係為咗呢個 Bouncy pillow 。

個公園好大,大人細路都玩得好開心。

免費用燒烤爐,自律就得架喇!

Charis seafood 餵塘鵝。

大宅

放住咁多,Enjoy !

大宅

回覆:289cpa 的帖子

Really enjoy. More pls...

大宅

引用:喺度睇咗唔少料,要回饋返啲。我哋唔揸車,

原帖由 289cpa 於 15-09-18 發表
喺度睇咗唔少料,要回饋返啲。
我哋唔揸車,坐公共交通工具,原來係幾簡單。澳紙又跌,係時候飛出東南亞。
...
好有用的資料,多謝分享,我也儲緊錢準備衝出亞洲,希望分享更多交通,酒店,行程,洗費的資料,多謝!

子爵府

回覆:唔揸車,黃金海岸玩八日

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

289cpa 發表於 15-9-18 15:26
-

就算嗰日係屬小量,但呀女都係勁開心!
我都打算去Charis seafood.....你有無係度食野? 聽講佢fish and chips好正, 係新鮮魚黎....你大約餵左幾耐唐鵝, 如果餵完先去movie world坐咩車好? 會唔會太晏? THX...
明天會更好~~

珍珠宮

289cpa 發表於 15-9-18 15:26
-

巴士同輕鐵總站。
我都安排捉完mud crab去Currumbin, tree top challenge我想同阿仔一齊玩.
明天會更好~~

子爵府

回覆:唔揸車,黃金海岸玩八日

我都好想去,因為想玩水,什麼時候去天氣最好?

珍珠宮

kukukoo 發表於 15-9-18 21:37
想玩水我覺得我個期最好(新年), 但會幾熱, 不過3, 4月係最好天氣, 可能涼小小.
明天會更好~~

大宅

LongRyan 發表於 15-9-18 21:01
我都打算去Charis seafood.....你有無係度食野? 聽講佢fish and chips好正, 係新鮮魚黎....你大約餵左幾耐 ...

我哋有食呀!幾好味。仲有賣 Long black !
Up 啲 menu 相比大家睇。

-

-

-

-

-

大宅

我都打算去Charis seafood.....你有無係度食野? 聽講佢fish and chips好正, 係新鮮魚黎....你大約餵左幾耐 ...
官網係話每日一點半餵塘鵝,係佢餵。查番當日啲相,嗰日一點八開始,餵咗五分鍾,比幾條啲入試。嗰日見到有人去買魚骨餵塘鵝,好似係十蚊一細盤。
餵到一點十散 Band 。但我哋食唔哂啲 Chips ,之後我哋攞嚟餵海鷗,玩到兩點九先走去番 Australia fair 。

大宅

同你查過 Google map ( 其實幾準架,想點去,試下 Google map,幾得架,我都係咁搵架咋!),要十個字,揸車去到,都玩唔到啲乜。都係準備 Plan B 好啲!

大宅

LongRyan 發表於 15-9-18 21:07
我都安排捉完mud crab去Currumbin, tree top challenge我想同阿仔一齊玩.

我哋無去玩泥蟹你預番時間喇:
由 Currumbin 入口去到 Tree top challenge 個位,行要半粒鐘,好彩坐到小火車都要十分鐘,但若有強國團,就會一團坐哂!
去到比完錢,要先睇 Video 教學,標準澳州口音,都睇成兩個幾字。若有人睇緊,你要等佢睇完,你由頭到尾睇一次,係睇到尾……

大宅

LongRyan 發表於 15-9-18 21:07

之後就測試吓你係咪真係 OK ,先比上,幾安全。
本來我係勁想一齊同個仔一齊玩,但佢話自已一個一定 Ok ………… 我選擇放手,等佢自立下 ………… 即係我無得玩。
即係話,由入口,到真係開始玩,起碼九個字。我個仔玩一轉要個半鐘,仲要係無乜人,前面無嗰啲唔敢過,等佢九世嗰啲 Player 喎。(因為係 One Way )

大宅

kukukoo 發表於 15-9-18 21:37
六至八月, Gold coast 係最凍,但啲鬼仔係照玩。我出發前一個星期嘅天氣每日都去到廿七八度,諗住去 Wet n wild 玩餐勁,點知到我去啲個星期就跌到最高廿三四度, 仲要係下午一兩點嗰陣喎!其餘時間係得十九到廿一二度!落唔落得水??得!落完之後,好大機會病囉!嗰度風咁大!

Sea world 個 Water park 喺呢段時期都係唔開。(圖中滑水梯)

首頁

尾頁

跳至