烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 焗爐

四眼小甜甜 寫道:
今早焗咗個朱古力曲奇, 幾好味,
材料:
牛油(預先溶化)........35g
糖..........................35g
蛋黃.......................1/2隻
麵粉........................50g
谷咕粉或朱古力粉......10g
做法:的
1. 牛油加糖打至奶白色cream狀
2. 混入蛋黃後,拌入已篩過的麵粉及谷咕粉(分2-3次加入)
3. 用錫紙把麵團包成四方條狀,放入冰箱冷凍變硬
4. 取出切成薄片
5. 放入焗爐用180度上下火焗18-20mins

* 個人認為做曲奇用鐵線打蛋拂攪動,較易做得好
谷古粉???係咪吉士粉???我聽日想試下..

男爵府

我聽日整左hellokitty個曲奇粉..買左半年-.-+因為bb出世一路都唔得閒整佢~
1x蚊.得10粒--不過有個kitty 模送..呵..都唔算太貴啦..

複式洋房

貓BB,
谷咕粉不是吉士粉,谷咕是製造朱古力的其中一樣成分,可以用谷咕粉或可可粉或朱古力粉...

洋房

請問四眼小甜甜,太古城的百老匯現在還有賣你那款焗爐[忠臣焗爐($208)]嗎?

另外,請問tungmama246的忠臣焗爐($208)在哪裡買的?

還有,忠臣焗爐($208)的容量是多少?

不好意思,有很多問題,希望你們可以解答,謝謝! :wink:

大宅

今日想整cookie,見到你地講到好易整咁,想試下,請問係邊度可買到cookie模??
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

大宅

我買左Loyola忠臣牌pt923,係唔係大d呢,$298
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

大宅

我想問問做法4係點整架??

~ 牛油曲奇 ~
材料 :
1. 牛油200克
2. 麵粉300克
3. 雞蛋1隻
4. 砂糖90克

做法 :
(1) 牛油放於室溫中直至軟化及退冰
(2) 將牛油與砂糖混合打至鬆軟及轉為乳白色
(3) 雞蛋打散後分兩次加入(2)中混合
(4) 最後加入已篩好的麵粉攪拌成粉糰
(5) 將粉糰做出自己喜好的形狀
(6) 焗爐預熱, 用約180度焗10-15分鐘
(7) 出爐後放架上待涼, 可使曲奇更鬆化

** 我將盤放在爐中間那格, 用上下線焗, 我試過只用上線焗, 但出黎既效果唔係咁好.

大家亦可有多些變化, 如做朱古力曲奇, 將麵粉減50克, 加50克可可粉便可

洋房

connie,

你果個Loyola忠臣牌pt923係幾多litre架?我都係豐擇同百老匯見到個$298的忠臣焗爐,但係只得16litre,唔算大

男爵府

connie:
(4) 就係將d粉分幾次混入(3),
攪成'傑傑'地o既粉團,
如果你想cup模,
就要壓平少少,用保鮮紙包好放入雪櫃over一小時,
先可做型!
cookie模,平平地,十蚊店都有!
其它百貨公司貴d,多款d!

民房

不好意思呀,我也有相同問題。tungmama246話佢用cash paid $208買「忠臣焗爐」,是真的嗎?
但我見百老匯寫用恒生信用咭才有250蚊,到底掂樣?

請問可以比太古百老匯門市電話給我嗎?
or 提供相關資料,麻煩哂~

首頁

尾頁

跳至