跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

係香港做左15年文職,
已過來個半月,連初級文職都揾唔到

子爵府

邊個城市?
以前文職指係邊個範疇?
學歷如何?
有冇機會轉行?

男爵府

回覆:鳥嘴123 的帖子

我們在多倫多,其實係我c6...
佢係香港做採購,做開都算係大公司,
黎到連個assistant 都見唔到..
可能因為佢undergraduate ...

複式洋房

回覆:有點氣餒了。。。

說真話,整個加拿大的工作、發展前景其實係差!失業率係香港的兩倍

呢度做工,香港人(或者整個亞洲地區的人)眼中越下層、唔太光鮮的行業職位(例如:藍領、裝修、通渠修屋頂、修車、餐館企檯、retail sales)越容易搵工

認識一人喺香港知名廣告公司做Advertising district manager, 經常出Trip去美國澳洲歐洲傾project
來到多倫多, 已自動降低要求, 但都冇人請, 有就有interview, 但d公司請晒西人先, 一係就賴佢缺乏Canadian experience, 人地英文已經好流利,以前又經常出Trip, 見親的客都係跨國企業管理層

最後唯有喺商店做 Sales associate, 做住先

複式洋房

不過始終都係白領Office、專業人士搵食多D, 如果一路上到管理層、CEO級數的話

男爵府

冇錯,你冇去錯地方,這是加拿大。

複式洋房

引用:不過始終都係白領Office、專業人士搵食多D,

原帖由 portercat 於 15-09-19 發表
不過始終都係白領Office、專業人士搵食多D, 如果一路上到管理層、CEO級數的話

...
補充:如果公司又咁公平,肯升\"非白人\"為最高級管理層的話--即黑人、黃種人、印巴裔.....
潛規則係咁,即使法律規定不得歧視,但這就是西人心底裡的「潛規則」,That\'s why前十年八年,嗰批細細個跟屋企移民過來、喺呢邊大、土生土長CBC都選擇畢業後,回流中港台發展,真正搵錢

當然都有少數人願意喺度做sell電話Plan、普通餐飲、零售從業員,平淡係咁交稅過一生

講咁多.....因為我都係被騙一份子,真係比呢度所謂高人工、高福利、環境好....呃鬼左!

男爵府

回覆:portercat 的帖子

你講中晒。。。
一路keep住有interview..但就係話佢無係加拿大做野的經驗。。
佢都係諗住個女準備讀書,所以先決定返來。。。
唯有繼續努力

複式洋房

唔介意的話,可提議先生做住餐飲服務業先,攞吓所謂Canadian Experience, 過一陣子再努力試試老本行

連美國人北上來到加拿大,都被要求 Canadian Experience撥左一大盤冷水!
美國的風俗文化、語言、口音、學歷及職位Title講法,幾乎同加拿大一樣,都要Canadian experience先肯請 !

男爵府

回覆:portercat 的帖子

知道知道,好多謝你的分享啊,thank you

男爵府

好媽媽勳章

唔駛氣餒。呢d係移民其中一個普遍遇見問題。剛剛黎到就咩都做。慢慢識多d人,擴濶自己圈子。就會多左搵工機會。

bosch    發表於 15-9-27 23:37

男爵府

回覆:丁丁丁 的帖子

明白明白,thank you

大宅

睇到我都好驚。我年尾會過去了

大宅

之前也在BK說過加拿大的生活指數高, 真不是什麼高人工 (香港中高層職位比這面同級稅前還高)、高福利 (自己也付了很多稅但很多福利沒份).... 所以決定過來加拿大時要有心理準備, 這邊找工作不太容易的. 當然有個別媽媽說這邊OK找工作, 但真的不是每個都咁幸運, 現在全球都不景氣, 加拿大也身在其中, 本地人找工作也很困難.

如果手頭資金充裕, 不妨在這邊讀書, 起碼沒加拿大工作經驗, 都有加拿大學歷.

WillJuneBB  明白明白,thank you  發表於 15-9-24 05:36

大宅

引用:之前也在BK說過加拿大的生活指數高,+真不是

原帖由 Mayakids 於 15-09-21 發表
之前也在BK說過加拿大的生活指數高, 真不是什麼高人工 (香港中高層職位比這面同級稅前還高)、高福利 (自己 ...
我是來讀postgrad 一年、之後會搵銀行工、同打算考CFP.
老公就直接找工
睇到d人好似好歧視同排外就好擔心了

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 Mayakids 於 15-09-21 發表之

原帖由 firefoxy 於 15-09-22 發表
我是來讀postgrad 一年、之後會搵銀行工、同打算考CFP.
老公就直接找工
睇到d人好似好歧視同排外就好擔心了 ...
其實又不至於排華,只係priority一定係local先,正如響香港請人,香港人同國內人in 同一份工,qualifications,要求。。咩都一樣時,大多人都傾向請返香港人。

人人際遇唔同,唔好擔心太多,見步行步,盡力而為啦

大宅

firefoxy 發表於 15-9-22 08:26
老公就直接找工
睇到d人好似好歧視同排外就好擔心了 ...
相對其他地方, 多倫多已很不歧視, 這個城市很多人都是移民來的. 當然你想做大公司高層另計.

我有一位來自印度的同事, 一年多前到我公司工作, 他是到加拿大讀MBA, 畢業後就到我公司工作, 他之前的工作經驗全是在印度的. 今天六月我還提醒他申請移民, 他早幾星期同我說他已拿到移民簽証, 我還笑說身第一次見加拿大政府做事這麼快.

_

大宅

引用:Quote:firefoxy+發表於+15-9-22+08:26+我是

原帖由 Mayakids 於 15-09-22 發表
相對其他地方, 多倫多已很不歧視, 這個城市很多人都是移民來的. 當然你想做大公司高層另計.

我有一位來自 ...
想知下佢申請那一類移民、我鋪緊路申請CEC

大宅

firefoxy 發表於 15-9-22 09:43
想知下佢申請那一類移民、我鋪緊路申請CEC
他應該是申請CEC的, 但他提過去年安省政府出過一封信 (應是關於移民)給他, 由於他一早已有這封信, 所以他一申請CEC很快就通知他驗身同發移民簽証.

大宅

Mayakids 發表於 15-9-22 11:07
他應該是申請CEC的, 但他提過去年安省政府出過一封信 (應是關於移民)給他, 由於他一早已有這封信, 所以他一 ...

在安省讀MBA,畢業後不用工作經驗已經可以直接申請移民。果然好夠快喎!

首頁
12345...6

尾頁

跳至