單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 ding-2003 於 08-7-13 23:33 發表
孩子愛母親,這是天性。

母親愛自己,這是事實。

你可否分享一下,你不再婚的理由,和你男友怎對待你孩子?怎相處?

(孩子愛母親,這是天性。母親愛自己,這是事實。)講真人人都愛自己多,她十月懷胎是為誰,男性如何都要包容,人本善良,人生中行差踏錯實有機會,人有好一面亦有壞一面,好與壞都接受的伴侶,確實小之又小。
我曾經面對過我父母離婚事,我用愛心逐一說服,安排我父回鄉,後慢慢再逐一同倆老修復感情,轉眼已幾年,我父母倆老相依,時去旅遊!如真的離婚,可能探母親時要叫另人做呀爸,探父親時要叫另人做呀媽都似,我想下都覺難受!雖然那時好煩,見到父母今日的結果,我係開心!

大宅

原文章由 ding-2003 於 08-7-13 23:33 發表
孩子愛母親,這是天性。

母親愛自己,這是事實。

你可否分享一下,你不再婚的理由,和你男友怎對待你孩子?怎相處?

我現今冇親密男友,現識得都係平凡人,普通傾下計咁咋!
我仔六歲左右時,識過一男友,我只會與他在私人空間發展,我性格唔中意煩,彼此都不接觸仔女為主,感情上一直都離離合合,他愛事業多於我,我在他眼中無乜地位只是朋友,他內心愛著我永不變,這樣我已滿足了。現幾年無遇他,都唔知他身在何國!我思想總為兒女,無了爸爸已好不幸,唔想再比不必要的變化他們,我反而專心養育,做一個好母親,如要伴侶都會等兒女長大後才遇!

複式洋房

人生中當然會行差踏錯,只有少數人會悔改,大部份人都是一錯再錯,永不回頭。

以我一人之力,確實挽求不了一段已變質的婚姻。

原文章由 Angel^v^ 於 08-7-14 17:27 發表

(孩子愛母親,這是天性。母親愛自己,這是事實。)講真人人都愛自己多,她十月懷胎是為誰,男性如何都要包容,人本善良,人生中行差踏錯實有機會,人有好一面亦有壞一面,好與壞都接受的伴侶,確實小之又小。
我曾經面對過我父母離婚 ...

複式洋房

如此這般,相信你並無想過為孩子另建家庭。

男與女的概念可能會有所不同,男的會去為孩子找個母親來照顧孩子,女的會覺得照顧自己孩子是天職。

原文章由 Angel^v^ 於 08-7-14 17:29 發表

我現今冇親密男友,現識得都係平凡人,普通傾下計咁咋!
我仔六歲左右時,識過一男友,我只會與他在私人空間發展,我性格唔中意煩,彼此都不接觸仔女為主,感情上一直都離離合合,他愛事業多於我,我在他眼中無乜地位只是朋友,他內心愛 ...

大宅

原文章由 ding-2003 於 08-7-15 02:02 發表
人生中當然會行差踏錯,只有少數人會悔改,大部份人都是一錯再錯,永不回頭。

以我一人之力,確實挽求不了一段已變質的婚姻。

我曾經學過下五常法,人~唔多唔少都會有思想陷阱,自我解得開的話就連環繞住你的家人親友都會漸漸轉變!

大宅

原文章由 ding-2003 於 08-7-15 02:07 發表
如此這般,相信你並無想過為孩子另建家庭。

男與女的概念可能會有所不同,男的會去為孩子找個母親來照顧孩子,女的會覺得照顧自己孩子是天職。

...
男的會去為孩子找個母親來照顧孩子

複式洋房

如此去融合兩個單親家庭,連我自己想也未想過,我也知難度極高,除了2個大人的適應以外,還有各自與對方的小朋友相處,和兩個小朋友的相處。比起從前,一切來得複雜和更要耐性。

禁止發言

複式洋房

作為一個單親父親 / 母親,相信大家也会明白,這條路並不易行,其實每一個單親家庭都有其獨自所要面對的問題,如我自己,就要面對孩子的適應,和怎樣令到兩個孩子融洽相處。

女友孩子很喜歡我和我孩子,但我孩子卻表現得有點抗拒,雖然並非很大的抗拒,但卻令我很擔心,會否令孩子情緒有異。所以每當兩個孩子見面時,我會一直留意兩個孩子的一舉一動,兩孩子有紛爭時,就會介入,和為他們說原因,定規則。也要極度留意自己和女友對兩孩的態度。

這是一個漫長的過程,

i think it is very hard 融合兩個單親家庭, if anyone can do it, you are so lucky and wish you the best [/quote]<br />

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原文章由 ding-2003 於 08-7-21 00:02 發表
作為一個單親父親 / 母親,相信大家也会明白,這條路並不易行,其實每一個單親家庭都有其獨自所要面對的問題,如我自己,就要面對孩子的適應,和怎樣令到兩個孩子融洽相處。

女友孩子很喜歡我和我孩子,但我孩子卻表現得有點抗拒, ...

hi ding,

I have similar situation as yours but even more complicated..haha......我有兩個小朋友...我男友有三個女, 其中兩個已成年架啦..仲要加埋我男友個媽咪添呀...但我與男友呢五個細佬間唔中都會一齊去行街食飯..佢地相處都OK架..尤其細既3個...有時我都跟我男友都覺得好笑同好奇...點解呢兩班小朋友可以相處得咁好...答案就係我跟我男友都係用個心和愛去對呢幾個細佬 (雖然其中兩個已經唔係細佬..)我地既經驗係無論我地將來係點...係呢一刻..我地各自去愛自己同對方既細佬..當佢地感受到你比佢地既愛...佢地自然會明白我地兩個大人一直以佢地為中心為佢地而付出...無分彼此...佢地就會相處到架啦..
你唔須刻意安排甚麼特別節目..鐘意而時間就到就一齊囉..我兩個小朋友同你細佬case 一樣..逢一三五我前夫都會黎跟他們食飯同玩..我就會利用呢幾日做自己既野..yoga..or 同男友拍拖..weekend小朋友跟daddy 既話就跟囉..我就同男友既女去行街..我好恨我前夫因比佢傷得太深但為了小朋友..我從來唔會阻止佢見小朋友..因咁樣對小朋友並無好處..
我男友之前同個女相處都有問題架..我嬲到話要同佢分手..但佢知道後就同我傾同作出改善..而家我個女成日都提住呢個uncle..知道呢個uncle好惜佢..我地每年都會安排時間我兩family一齊去渡假..一齊去輕鬆下..順便增進感情囉...
你唔須要氣餒架..比多點時間自己同女友同小朋友去適應新環境..只要你地肯付出愛..小朋友一定感受到..當然問題一定有咪大家拿出黎傾囉..
至於你前妻..兒子想見咪比佢見囉..如你有其他節目比佢咪比佢自己揀囉...佢鐘意跟媽咪或你都得架嗎..等佢唔好覺得你同前妻或你女友為難佢..等佢知道daddy and mami都重係好惜佢..比佢愛..比佢自己決定自己既節目..咁樣對你同友友反而會有幫助架..
我同你個case好相似呀..等閒大家交換下意見啦...

take care..

複式洋房

To: Moon Moon

多謝你的分享,因兩個小朋友年紀尚少,而且都是獨子,所以都較為自我中心,兩小朋友大至上是和平共處,但亦時有爭孰。我和女友都會盡量不去偏幫自己孩子,有爭孰時,會四個人圍在一起解決。

由於我比女友年紀大差不多10年,所以我們在很多地方都有不同見解,在我眼中,她仍是未成熟,處理問題亦太單一化,考濾不深,所以我們時有爭孰,每次她都想放棄分開,但我知這是她的性格,不去解決問題,或覺得分開便是解決問題的辦法。

我明白因為這是兩個人的性格、成長背景、工作性質、經濟能力等等所不同,而引發起的爭孰,只需有心包容和溝通,必定可以解決,只要自己不放棄,對方亦願意繼續付出和互動改變,那必定會有修成正果的一天。也慶幸自己是個不易放棄的人,否則便走不到今天,雖然前面仍有一段路,但已不是崎嶇難行路,只待時間一到,兩個家庭便可融合。

其實女友很想和我立即再組新家庭,但我清楚地向她表示,只要當最基礎的事情也弄好 - 各成員的感情建立好,還有,將我心中的疑問弄清楚,那就可有一個新的家庭了。

這次的事,最終都算是解決了,前妻明天會帶孩子往日本旅行,而我亦答應孩子會和他去另一個地方看鯨鯊。

原文章由 moon_moon 於 08-7-21 17:36 發表

hi ding,

I have similar situation as yours but even more complicated..haha......我有兩個小朋友...我男友有三個女, 其中兩個已成年架啦..仲要加埋我男友個媽咪添呀...但我與男友呢五個細佬間唔中都會一齊去 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原文章由 ding-2003 於 08-7-21 23:12 發表
To: Moon Moon

多謝你的分享,因兩個小朋友年紀尚少,而且都是獨子,所以都較為自我中心,兩小朋友大至上是和平共處,但亦時有爭孰。我和女友都會盡量不去偏幫自己孩子,有爭孰時,會四個人圍在一起解決。

由於我比女友年紀大差 ...

問題解決左就好啦...

我想我理解到你女友既心情, 其實我跟你女友一樣架..遇到雙方有問題就想放棄..因為覺得已經給呢段恐怖經歷(離婚)嚇怕左啦...唔希望再有一次唔如意既婚姻...所以一有爭執就會覺得唔係一齊好過..幸好你有耐性去尋求解決方法..希望你地會有好結果啦..

我跟你一樣..男友經常希望我答應結婚..但我一直say no ar..因為我覺得未ready 同埋學你話齋..要兩個家庭真正可以融合到先算啦..確實唔係易事..必須要比多些時間大家(細佬同大人都係) 去了解大家更深..更適應到大家既生活模式先係時候囉...呢d純屬我個人意見..

互勉之

複式洋房

還有的是,經過那可怕的被出賣經歷,對人不免有失信心,很怕會再遇到相同的人。

無可否認的是,對方如果有心去隱藏自己的陰暗思想,就算是一對朝夕相處的夫婦,也未必會擦覺。而且,人会隨時間和經歷不知不覺地改變,這更考驗兩人的相處。只要其中一方的共同相處意識稍弱,那就會想分開了。

民房

原文章由 ding-2003 於 08-7-25 19:32 發表
還有的是,經過那可怕的被出賣經歷,對人不免有失信心,很怕會再遇到相同的人。

無可否認的是,對方如果有心去隱藏自己的陰暗思想,就算是一對朝夕相處的夫婦,也未必會擦覺。而且,人会隨時間和經歷不知不覺地改變,這更考驗兩人的 ...

totally agree your points. my bf is that kind of persons...i am very disapppointing with him...I am that kind of person who open my mind...b/c no matter how, if a couples
wants to spend the rest of the life together...opening is
very important....i don't see any advantages for hiding the thoughts....

複式洋房

除非有心隱瞞。

原文章由 Singlemama2008 於 08-7-26 21:41 發表

totally agree your points. my bf is that kind of persons...i am very disapppointing with him...I am that kind of person who open my mind...b/c no matter how, if a couples
wants to spend the rest of ...

水晶宮

其實你前妻之前同依家衰d乜,都唔好剝奪你兒子既意願同感受囉!唔俾佢同佢媽媽去日本,要佢參加一個新家庭既旅行,並唔可以令你兒子融入到新家庭裡面,相反,你咁做反而會令你兒子對呢個新家庭同你女友反感.

我以我係單親家庭長大既人黎諗呢樣野囉,當年我媽又係忍受唔到我老豆嗰種自閉但又火爆既性格,所以離家出走之後分居,幾年幾離埋婚,初期我同哥哥係可以自由同媽咪出街見面去玩,但當我爸知道我媽已經有新男友時(已分居時出現),我爸就完全禁止我兩兄妹同媽咪見面,結果我媽要靠日日送午飯黎學校至見到我唔夠一小時,而我哥哥就用咗負面情緒黎面對無得見媽咪既事,我媽打黎,我哥會講反話話唔想見我媽,話我媽係垃圾婆係雞(因為媽咪改嫁,我哥接受唔到),但當我哥收到媽咪送俾佢既生日禮物,佢雖則都係講反話,但佢係開心會珍惜份禮物,當我老豆發現咗會整爛哂我媽送俾哥哥既禮物,我哥好嬲好傷心,但把口都係講反話,講到唔在乎份禮物,,,而我,大個女少少就偷偷去見媽咪,俾爸爸發現又會被鎖大門同被打被阻止,可以話俾你知,當時我真係發誓要殺咗爸爸一家(當時同嫲嫲住,嫲嫲都禁止我去見媽咪),要佢地即刻去死...比着你,你想你兒子有咁既怨恨嗎?

雖則我長大咗,依家好鍚爸爸同媽媽,但係就係因為大人既一意孤行而斷送咗我既童年,我既童年我自問係苦既,無開心過,我咁早結婚,查實有一大半既原因都係想早d脫離呢個屋企....

我明白你想你兒子好,想為個新家庭着想,但唔好淨係一廂情願地去諗大人既諗法囉!小朋友始終有佢諗法,佢唔係大人,無大人可以諗到咁理智,尤其佢咁深愛佢親生媽媽,你要佢少d同媽咪見面,就算呢次係你前妻搞錯令你錯失新家庭旅行,但要承擔呢個責任既唔係你兒子囉!點解又要佢陪埋媽媽一齊承擔.

如果你想你兒子接受你女友同女友兒子同呢個新家庭,先尊重番兒子既意願同感受,唔好剝奪佢可以見媽咪既時候囉...否則,你既'好意'最後都得唔到你所期望...

至於你女友,同佢坐低傾下啦,呢d唔急得,你地要時間,小朋友都需要時間適應,仲要係大人要既時間既幾倍...

民房

回覆 #1 ~仔仔媽咪~ 的文章

Thank you your input...

複式洋房

其實除了是小孩之間的事情外,兩個成年人也有很多相處上的問題。

最主要的就是信任問題。由於我以前對前妻是非常信任,她為我生孩子后,我對她更是寵愛有加。但被最信任的人出賣后,我對人亦不再完全信任,因這個陰影實在太大。

而女友當年亦因初戀男友另結新歡,所以放任自己,與人有了bb,在不想bb無父親的情況下才與其丈夫結婚。

婚后女友與其丈夫感情不佳,因其丈夫在孩子出生后從未工作,家庭重擔也落在女友身上。女友因與丈夫沒有感情基礎,於是在其婚后曾出現兩段婚外情,第一段因男方母親反對,而男方要女友放棄孩子,但女友不肯,所以便放棄了第一段的婚外情。

而第二段的婚外情,則是女友的同事,那時那男的已另有女友,在他們兩個開始后,那男的立即放棄其女友。但這一段婚外情最終因其二人濃情轉淡 (數個月)而告終。

一年前,女友亦與丈夫分開,帶着孩子獨立居住。

不久,女友亦與其男上司搭上,聽我女友所言,是因其男上司對她照顧有加,而她亦基於生計,怕得罪男上司,而迫於就範,但她告訴我,她是萬般不願,只因生活重擔,為保工作,才與男上司一起。但最后被其男上司的太太發現,所以也得以「逃出生天」。

由於要獨力負擔所有費用,所以生活迫人,又再次放縱自己。不斷的在網上交友、見面,我明白,那時的她是想找個依靠,所以是漁翁徹網。

直到女友遇到我。

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-7-30 14:46 發表
其實你前妻之前同依家衰d乜,都唔好剝奪你兒子既意願同感受囉!唔俾佢同佢媽媽去日本,要佢參加一個新家庭既旅行,並唔可以令你兒子融入到新家庭裡面,相反,你咁做反而會令你兒子對呢個新家庭同你女友反感.

我以我係單親 ...

複式洋房

在最初的時候,我對她抱有懷疑態度,因她以前的情史太多太濫,亦曾為其過去爭吵過。說真的,雖然這是她的過去,但心中會有疑問,自己會否只是水泡?亦由於曾被前妻所出賣,所以對於得來太易的感情,会有所防犯,怕感情來得快,退得也快。

女友對待冲突,會用提出分手來解決,在我看來只是一些生活磨合,但她住住不加思索,便会提出分手。每次都是由我去讓步。在我眼中,彷似女友並不珍惜二人關系。

曾經我有要求過她與所有前男友斷絕來往,最終她亦在「被迫」的情況下將所有的电話冊除。

最近女友亦再因工作,健康和孩子上學問題而煩惱,對我也較為泠淡,雖然我在金錢上可以幫忙,但她仍是終日不開心。而我也被她影响了,心情變得煩燥不安。

就在前幾天,她的初戀男友又再來電,那一刻令我覺得,自己不受尊重。

其實我只想與她好好溝通,亦將心中感受說出,但得到的答覆,是我對她不信任,所以又再提出分手。

這次的事,又應如何去化解?

水晶宮

原文章由 ding-2003 於 08-7-31 01:40 發表
在最初的時候,我對她抱有懷疑態度,因她以前的情史太多太濫,亦曾為其過去爭吵過。說真的,雖然這是她的過去,但心中會有疑問,自己會否只是水泡?亦由於曾被前妻所出賣,所以對於得來太易的感情,会有所防犯,怕感情來得快,退得也快。

...

咁都好頭痛喎...未結婚都搞成咁...咁你要問番自己,仲可唔可以接受到一個情史咁多又仲有同前男友聯絡,個性較為任性而心軟既女人結婚去組織新家庭...唔係教你分手,而係你已經失敗過一次,你又好怕再傷第二次,呢D你都要考慮囉!自己接唔接受到先?定係只係想搵個簡簡單單既女人,過番個簡簡單單既生活,定係因為真心愛你女友,你可以包容到佢既缺點同過去?呢度無分對錯,但重要既係你自己點諗,唔好一時衝動做錯決定,自己要好好冷靜中立D公平D去諗,接受到包容到既就繼續好好愛護你女友,要百分百信任佢,否則,如果你感受到呢D問題會令你會再傷多次,咁你就好好考慮應唔應該繼續落去,無謂害咗自己又害咗女友,始終青春有限,人生係得幾廿年囉!

首頁

尾頁

跳至